Jak vzniká zubní kaz?

Jak vzniká zubní kaz?

Která lidská nemoc je nejrozšířenější – meningitida nebo malárie? Možná se budete divit, ale je to zubní kaz. Tento často podceňovaný problém může vést až ke ztrátě vašeho chrupu. Podívejte se, jak zubní kaz vzniká a jak se mu vyvarovat.

Co je to zubní kaz?

Zubní kaz je nejrozšířenější lidskou chorobou, kterou způsobují kyseliny pocházející z bakterií v zubním plaku. I když je zubní sklovina nejtvrdším materiálem v lidském těle, není odolná vůči bakteriím a velmi často dochází k jejímu poškození, tedy tvorbě zubních kazů.

Formy zubního kazu

Zubní lékaři rozlišují tři formy zubního kazu na základě postižení tkáně zubu:

  • Kaz skloviny – tento malý zubní kaz se dá v počáteční fázi zastavit a porušení skloviny léčit.
  • Kaz dentinu – jedná se o hluboký zubní kaz, který se nachází až pod sklovinou. Tento typ kazu se šíří rychleji a oproti kazu skloviny již nelze vyhojit, musí se ošetřit výplní.
  • Kaz cementu – vzniká zpravidla v pozdějším věku, kdy dáseň ustupuje a obnažuje kořeny zubů, které nejsou chráněny sklovinou.
  • Kaz skloviny a dentinu patří mezi nejčastější formy zubního kazu.

Jak vzniká zubní kaz?

Na povrchu zubů se hromadí bakterie a zbytky jídla, ty dohromady tvoří zubní plak. Tyto bakterie narušují zubní sklovinu a vrstvu pod ní produkcí kyselin. Bakterie útočící na zubní sklovinu způsobují její odvápnění – následná absence vápníku a minerálů vede ke vzniku zubních kazů neboli otvorů v zubech. Podstatou vzniku kazu je tedy ztráta minerálních látek v zubní sklovině. Důležitou roli tady hrají sliny, ty neutralizují kyseliny v ústech a mohou do zubní skloviny navracet minerály, zejména vápník.

Jak rychle vzniká zubní kaz?

Pokud se zubní kaz neřeší včas, postupuje a proniká stále hlouběji do zubu až nakonec může proniknout až k nervu zubu. Produkci škodlivých kyselin zvyšuje konzumace sladkých nápojů a jídel. Vznik zubního kazu však nenastává ze dne na den, jedná se o proces, který obvykle trvá několik měsíců.

Jak poznat zubní kaz?

Prvními zjevnými příznaky zubního kazu jsou bílé skvrny na zubní sklovině. Na ní se následně vytvoří hrubší povrch, kde se dobře hromadí zubní plak. Lékař odhalí zubní kaz na rentgenu díky tmavým skvrnám, nebo ho rozpozná pomocí zubního zrcátka a sondy. Pokud se kaz odhalí v začátcích, dá se situace zachránit pomocí pečlivé ústní hygieny a případně i užíváním fluoridů. Neléčený zubní kaz může vést k závažným komplikacím a v nejhorším případě o postižený zub přijdete.

Jak předejít zubnímu kazu?

O zuby je důležité pečovat již od malička a důležitá je prevence. Pravidelné a důkladné čištění pomáhá odstraňovat zubní plak, včetně toho, který se hromadí v mezizubních prostorech.

Zuby si čistěte minimálně dvakrát denně, dvakrát ročně navštivte vašeho zubního lékaře a choďte také na dentální hygienu. Nejen svým zubům pomůžete i omezením přeslazených nápojů a potravin s vysokým obsahem cukru.

Zdroj foto: fizkes / Shutterstock.com

Článek Jak vzniká zubní kaz? byl publikován 18. března 2024 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...