Hlavní obsah
Umění a zábava

Koktavá Jiřinka z Ženy za pultem píchala injekce Menšíkovi. Málem přišla o manžela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.5 Deed

Ukázala, jak moc je silná

Její život nebyl vždy procházka růžovou zahradou. Dnes si však Lenka Termerová může říct, že je konečně všechno v pořádku. Sice stále aktivně hraje, už je ale nejen babičkou, ale také prababičkou.

Článek

Dnes je Lenka Termerová hvězdou seriálu To se vysvětlí, soudruzi. Česká televize si tímto dílkem zadělala spíš na ostudu, protože čísla sledovanosti jsou dost děsivá. To však neznamená, že se tam nenajdou kvalitní herecké výkony. A Termerová je jednou ze stálic, pokud jde o kvalitu.

Velmi komorní svatba

Herectví vystudovala na DAMU a právě během studií potkala svého budoucího manžela, syrského režiséra Morise Issu, který chodil na FAMU. Brala si ho ve čtyřiadvaceti letech, dostal ji na originální vyznání lásky: „Lenka je trdlo a potrat hedvábnej,“ stálo na romantickém psaníčku. Slovo „trdlo“ se mu totiž líbilo a „potrat hedvábnej“ byl odkaz na knihu Bohumila Hrabala, kterého v té době oba zbožňovali.

Jejich slavnostní „ano“ však proběhlo v komorním duchu bez přátel i bez rodiny. „Svatbu jsme měli v Hradci Králové, kde se všichni znají. Proto rodiče řekli, že hostinu uspořádají, ale na obřad nepůjdou. Báli se ostudy, mého muže ale milovali. Takže tam byl jen můj a Morisův bratr. Já měla kromě těhotenského břicha ještě paruku, aby mě nikdo nepoznal,“ vzpomínala herečka v rozhovoru pro iDnes.

Přesto, že jim nepřál ani komunistický režim, nakonec všechno dobře dopadlo a prožili spolu úžasné roky. Dokonce i doklady ze Sýrie, na které netrpělivě čekali, dorazily na poslední chvíli tak, aby svatba byla platná. Chybělo však málo, aby se Issa do Sýrie vrátil tak, jak si přáli jeho rodiče. Pak by o něj asi herečka navždy přišla.

Menšík se bál zastavit

I když jí soudruzi házeli klacky pod nohy, Termerová se paradoxně proslavila v seriálu Žena za pultem, kde si zahrála roli koktavé Jiřinky. Na natáčení vzpomíná ráda přesto, že zažila i trošku nepříjemné chvíle. Třeba když na ni Vladimír Menšík „vybafl“, že mu bude píchat injekce synthophylinu, na kterých byl coby silný astmatik závislý.

„Jediná z herců Lenka Termerová mu při píchání injekcí dokázala asistovat. My ostatní jsme zbaběle utíkali. Někdy Vladimír jen seděl v šatně a byl úplně vyčerpaný, ani na oběd s námi jít nechtěl. Jindy místo odpočinku bez oddechu bavil komparz. Jako by se bál zastavit,“ vzpomínala v knize Žena za pultem herečka Jiřina Švorcová.

Pravdou také je, že lékaři Menšíkovi natáčení seriálu nedoporučovali. On si ale stál za svým. I pozdější projekty dělal jen díky silné vůli a asistenci kolegů. Není žádným tajemstvím, že mu injekce píchali třeba i Václav Postránecký či Lubomír Kostelka.

Rakovina byla šok

Lenka Termerová ale zažila i chvíle, kdy jí do smíchu nebylo. Když jí v roce 2009 diagnostikovali rakovinu prsu, byla v šoku. „S touhle nemocí u nás v rodině problémy nikdy nikdo neměl. A tak první, co mě napadlo, bylo, že se spletli,“ uvedla před časem. Půl roku chodila na chemoterapii, odstěhovala se za Prahu a do metropole jezdila jen na natáčení a do divadla.

Nakonec všechno zvládla a dnes je zase plná energie a rozdává úsměvy. Logicky je na sebe opatrná, nechce nepříjemné okamžiky znovu opakovat. Navíc má hodně důvodů žít, dcera Martha Issová jí dala dvě vnučky, syn tři vnoučata a dokonce i pravnouče.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz