Podpořte naše autory v soutěži Kniha roku Libereckého kraje. V prestižní soutěži máme pět publikací

Hned pět publikací autorů spojených s Technickou univerzitou v Liberci může zabodovat v soutěži Kniha roku Libereckého kraje. Ty nejlepší loni vydané publikace bude hodnotit odborná porota. Ale po celý březen může na internetu veřejnost hlasovat v kategorii Cena čtenářů.

Hlasovat o Cenu čtenářů je možné prostřednictvím dotazníku, ve kterém nechybějí ani podrobnější informace o knihách. Pět vylosovaných, kteří vyplní celý dotazník i s kontakty na sebe, obdrží dárky v podobě knih a dalších drobností.

Soutěž Kniha roku Libereckého kraje má pět kategorií: beletrie a poezie, odborná a populárně naučná literatura, dále literatura pro děti a mládež, učebnice, umělecká monografie a výtvarná publikace a na závěr kategorie Kniha o obci. Vítěz každé kategorie získá finanční odměnu ve výši 10 tisíc korun a také cenu, kterou speciálně pro tuto soutěž vyrobí Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově.

Dále jsou pak vyhlašovány dvě zvláštní ceny, a to Cena Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury a zvláštní Cena čtenářů. Oficiální vítěz v jednotlivých kategoriích bude znám během slavnostního vyhlášení 22. května, které proběhne od 15 hodin v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

Bližší informace o soutěži se lze dozvědět na webu.

Pod jakými knihami jsou autorsky nebo editorsky podepsáni vědci spojení s Technickou univerzitou v Liberci?

 

Raumplan a současná architektura – Raumplan and Contemporary Architecture

Součástí mezinárodního kolektivu autorů jsou Dan Merta a Filip Šenk

Publikace se zaměřuje na tvorbu Adolfa Loose v širších souvislostech, jež vedou až k současnému architektonickému dění. Jednotliví autoři a autorky mezinárodního kolektivu se soustředili jak na průzkum myšlenek a tvorby Adolfa Loose, tak na příklady přímých i méně zřejmých návazností na jeho díla. Hlavním scelujícím momentem je vazba k prostoru v architektuře, jenž se stal klíčovým bodem architektonického myšlení na konci 19. a na začátku 20. století. Vybrané Loosovy návrhy jsou v knize uvedeny. V úvodním textu předkládá pedagog Fakulty umění a architektury TUL Dan Merta Relevanci i okolnosti knihy v návaznosti na výstavu v Galerii Jaroslava Fragnera. Filip Šenk ze stejné fakulty zase věnuje pozornost příkladům současné architektonické tvorby s tvůrčím hledáním prostorových skladem a vazeb.

 

Atlas libereckých živých jmen

Autoři: Václav Lábus a Daniel Vrbík

Atlas libereckých živých jmen ve formě textů popularizačního charakteru a map přehledně shrnuje výsledky výzkumu neoficiálních toponym na území města Liberec. Přináší unikátní pohled na město Liberec, a to prostřednictvím neoficiálních pojmenování míst. Lidové názvy pochází z projektu Živá jména, do kterého se zapojilo více než 1500 obyvatel Liberce a okolí. Díky autentickým poznámkám o jejich vzniku, dosud nepublikovaným starým fotografiím, čtyřleté badatelské činnosti a zcela jedinečné mapě lze poznat, podle čeho se lidé v Liberci orientují a jak se historické souvislosti otiskly ve jménech, která používáme ve své každodenní komunikaci. Oba autoři působí na Fakultě přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL.

 

 

Topologie a poetika prostoru – Topology and Poetics of Space

Editory jsou: Jaroslav Nešetřil a Tomáš Vlček

První svazek je věnován památce profesora Cambridgeské univerzity Dalibora Veselého. Soubor studií zahrnutých do prvního svazku Topologie a poetika prostoru prezentuje rozbory a hodnocení motivů tvůrčího myšlení a reprezentace v projevech umění a architektury. Cílem zveřejnění výsledků tohoto výzkumu je ukázat nové možnosti interdisciplinárních studií při řešení komplexní problematiky prostoru zejména v případě umění a architektury.

Druhý svazek rozvíjí téma interakcí vědeckého a uměleckého tvůrčího myšlení inspirovaného topologií. Kniha seznamuje s interdisciplinárními tématy humanitního a vědeckého poznání současnosti. Charakterizace původu a působení topologických témat poskytuje uvedeným studiím možnost ověřování skutečných vztahů řady oborů, v nichž se topologie úspěšně uplatňuje, často ovšem jen v metaforických náznacích. Publikace předkládá nová fakta získaná při řešení klíčových otázek v oborech neurologie, psychologie, ve filozofii a dalších oborech humanitních studií spojených jak s vědou, tak s uměním a jeho poetikou.

Profesor Tomáš Vlček působí na Fakultě umění a architektury TUL.

 

 

Jak se vaří drak

Autor: Václav Dvořák

Expert na aplikovanou mechaniku Václav Dvořák z Fakulty strojní TUL je zároveň oceňovaným autorem literatury pro děti a mládež. Jeho nejnovější příběh je plný zvratů a ukazuje, že i když draci a jiní bájní tvorové nikdy neexistovali, jednoho dne zaručeně budou. Adam se připravuje na největší výzvu svého života – osídlit dosud pustou planetu. Ve škole se učí vařit, tedy pomocí genového inženýrství upravovat živé tvory. Jenže přidělávat krysám žábry nebo nehořlavou kůži, aby přežily šílené pokusy profesora Zachariáše, už ho nebaví. Co si takhle uvařit opravdového draka? Ale stvořit inteligentního létajícího ještěra chrlícího oheň je i pro Adama příliš náročné. Pomůže tajemný Evolutron? A co skrývá spolužačka Evelína, která je vždy o krok před ním? A jak spolu souvisí rez na povrchu lodi a ztrácející se kilogramy? Více se čtenář dozví ve čtvrtém románu Václava Dvořáka, jenž je dvojnásobným držitelem Ceny čtenářů Magnesia Litera

 

 

Šperk není jen ozdoba – Jewellery Is Not Just an Ornament

Autor: Kateřina Nora Nováková

Publikace pedagožky Katedry designu Fakulty textilní TUL mapuje českou šperkařskou scénu, její specifika a významné milníky od 2. poloviny 20. století do současnosti. Shrnuje historii české teorie tohoto oboru, z uměleckohistorického hlediska podává vývoj českého autorského šperku a bižuterie. Poskytuje informace o významných autorech, veřejných sbírkách šperku v ČR, publikacích i oborových aktivitách a přináší tak komplexní zmapování oboru po přelomu tisíciletí. Témata jednotlivých kapitol se zabývají metodami teoretického zpracování českého autorského šperku a bižuterie, pojmoslovím, tvaroslovím a materiály, šperkařskými sympozii na Jablonecku, skleněným šperkem a autorským designem. Obrazová dokumentace publikace je zaměřena na předměty ze sbírky Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Adam Pluhař

Další články v rubrice

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce