6 důvodů, proč nehubnete, i když děláte vše správně

Přidat na Seznam.cz

Vydat se na cestu hubnutí může být složité a emotivní. A pokud máte pocit, že děláte všechno správně, může být neuvěřitelně frustrující, když se vám nedaří zhubnout. Nejprve se nadechněte. Pak si uvědomte toto: Pravidelné cvičení a správné stravování jsou sice důležité, ale jsou to jen dva z mnoha faktorů, které mohou ovlivnit hubnutí. Záleží také na vaší výchozí hmotnosti, věku a pohlaví.

Důležité je stanovit si rozumné cíle. Nejlepším způsobem, jak odhadnout, kolik můžete zhubnout pomocí diety a cvičení, je vypočítat si 10 procent své celkové tělesné hmotnosti. Pokud například vážíte 150 kg, můžete očekávat, že jen změnou stravy a zvýšením fyzické aktivity zhubnete asi 15 kg. Nad tuto hranici může být těžké zhubnout více: vaše tělo se bude snažit vzdorovat a pracovat na udržení tukových a energetických zásob.

Zde jsou některé z největších příčin chování, které by mohly podrážet nohy vašim cílům v oblasti hubnutí, a také návod, jak je napravit.

Přeceňujete svou svalovou hmotnost

Pokud odmítnete přehodnotit svou strategii hubnutí, protože „pracujete na budování svalů“, může to vést k tomu, že složení vašeho tuku zůstane stejné. Pokud vypadáte v podstatě stejně, myslete na něco jiného než na nárůst svalové hmoty. Zvažte, zda trochu neupravit svůj jídelníček, abyste vytvořila kalorický deficit a posunula ručičku, nebo zkuste tréninky HIIT, abyste zvýšila tepovou frekvenci a spalovala tuky.

Jíte méně, ale stále si vybíráte nezdravé potraviny

Pokud přijímáte méně kalorií, než vydáváte, je rozhodně možné zhubnout asi 10 % celkové tělesné hmotnosti pouze pomocí diety. Pokud však chcete zhubnout více, nemůžete jen stále snižovat kalorie. Musíte změnit typ jídla, které jíte, zaměřit se více na kvalitu kalorií než na jejich množství.

Potraviny se v našem těle tráví různě – některé pomaleji, jiné rychleji. Sladké potraviny se tráví rychle, takže máte dříve nebo později hlad, na rozdíl od potravin bohatých na vlákninu. Potraviny bohaté na vlákninu, jako je ovoce, zelenina, stoprocentní celozrnné výrobky a luštěniny, pomáhají zasytit a mohou být snadným nástrojem při hubnutí.

Nesledujete, co jíte

Lidskou přirozeností je hodnotit se příznivě, zavrhovat nebo podceňovat svá špatná rozhodnutí a zdůrazňovat ta dobrá.

V překladu? Pravděpodobně se poplácáte po zádech za to, že jste v úterý snědla salát, zatímco přehlédnete, že jste jako dezert snědla dvě misky lentilek. Sledování příjmu kalorií viditelným a hmatatelným způsobem, například v potravinovém deníku nebo v aplikaci, vám pomůže udržet si zodpovědnost a odstranit předsudky, které vůči sobě všichni máme.

Vaše kardio cvičení není dostatečně intenzivní

Vzpomínáte si na informace o kvalitě a kvantitě kalorií výše? Totéž platí i pro cvičení. Doporučuje se zaměřit se na intenzitu oproti délce trvání, když se snažíte zhubnout zařazením cvičení.

Pokud chcete chodit pěšky kvůli hubnutí, musela byste denně ujít 10 až 12 kilometrů. Ujít jeden nebo dva kilometry, jak to dělá mnoho lidí, je pro vás dobré v milionu ohledů, ale hubnutí mezi ně nepatří.

Pokud chcete, aby vaše cvičení přineslo výsledky, mohla byste si místo toho vybrat aktivity, které zvýší vaši tepovou frekvenci, jako jsou cyklistické kurzy, CrossFit nebo jiné vysoce intenzivní tréninky, které maximalizují kardio.

Špatně spíte

Práce na noční směny nebo ponocování vás také velmi znevýhodňuje. Narušení vašeho cirkadiánního rytmu může vést k přibírání na váze a nejhorší je střídání nočních a denních směn, což dělá mnoho lidí, aby mohli trávit více času s rodinou. Je to prostě nepřetržité narušení jinak zdravého, normálního režimu spánku a bdění.

Jíte příliš často

Kdysi se jako způsob hubnutí propagovala častá konzumace malých porcí jídla během dne, ale věda začíná ukazovat, že přerušovaný půst může vést k lepším výsledkům. Přijímání správného množství kalorií v krátkém časovém úseku, po kterém následuje delší časový úsek, kdy přijímáte málo kalorií nebo žádné, může být pro vaše zdraví prospěšnější než celodenní stravování (i když jde o malá, zdravá jídla nebo svačiny).