Nejhorší mužské a ženské zlozvyky aneb Jak se zbavit zlozvyků

Zlozvyky. Každý z nás nějaké má a záleží na tom, jak se s nimi popere. Nejdůležitějším krokem je si svůj zlozvyk přiznat a začít s ním pracovat. „Každý zlozvyk se skládá ze spouštěče, rutiny a odměny,“ vysvětlil doktor Judson Brewer pro Psychology Today.

Reklama

Určitě se vám už stalo, že jste žili s partnerem či partnerkou a po čase se začaly objevovat jisté věci, které vám ve vztahu vadily. Většinou se jedná o malichernosti, které by se daly vyřešit s klidem. „Když se však opakují příliš často, dovedou nás vytočit k nepříčetnosti,“ uvádí Judson Brewer pro Psychology Today.

Svícení a jedení horkého jídla dokáže naštvat

Podařilo se mi oslovit několik žen i mužů na sociální síti Facebook ve skupině s názvem „Mám otázku“. Respondenti popsali, jak to mají se zlozvyky u své drahé polovičky.

„Nechává rozsvíceno, i když jde z místnosti pryč. Ale jedu do něj už tak dlouho, že se naučil celkem zhasínat,“ odpověděla Marie Vlková. „Na to jsou super smart žárovky,“ radí jí Kamil Kepšta. „Jo! Manžel vždy nechá svítit v každé místnosti. Pořád chodím a zhasínám. Nepochopím to,“ přidává se Veronika Výletová.

„Když máme nějaké horké jídlo, tak nemůže chvíli počkat, ale to horké sousto si dá do pusy, a pak tak vtahuje vzduch, aby to ochladil, a přitom kouše. To mě vytáčí, jen když o tom píšu,“ stěžuje si Sylva Jandorová. „Jestli nesrká, dal bych tomu ještě šanci,“ odpovídá jí Tomáš Bedeník.

Skřípání zuby a přílišné mluvení

Ženy si u mužů často stěžují na skřípání zuby, muži zase nemohou vystát přílišné mluvení jejich partnerek. „Nevím, jestli je to zlozvyk, ale skřípání zuby nedávám. Dělá to hlavně ze spaní a já mám chuť požádat o rozvod,“ stěžuje si Adéla Voleníková. „Vadí mi skřípání zuby a workoholismus,“ přidává se Radka Samková.

„Někdy hrozně moc mlčí a jindy zase hodně mluví. Plus pár dalších,“ odpovídá Tomáš Bedeník. Neustálé mluvení vadí také Ireně Borníkové: „Pořád mluví. Opravdu neustále. A také za mnou všude chodí. Jdu něco udělat do kuchyně a už stojí za mnou a chce mi pomáhat. Někdy se opře na nejnevhodnějším místě a chce si se mnou povídat.“

Někteří si na zlozvyky svých partnerů zvykli

„Na všechny už jsem si zvykla. Vlastně nebylo nic, co bych vyloženě nemohla vystát, spíš takové drobnosti. Hlavní je nedělat z komára velblouda,“ vysvětluje Zuzana Havlíčková. „Já můžu vystát všechno, jinak bych s ním nevydržela. Nevidí nepořádek? Zvykla jsem si, že se život netočí jen kolem čistoty. A tak to mám se vším. Jsou to prostě drobnosti, které mě dříve štvaly,“ dodává Aneta Lorencová. „Vy jste boží. Krásně srovnané hodnoty,“ chválí Anetu Jiřina Karmazinová. „Mám to úplně stejně,“ přidává se Nela Grimová.

Jak se zbavit zlozvyků

„Každý zlozvyk má tři fáze – spouštěč, rutinu a odměnu,“ vysvětluje dále doktor Brewer pro Psychology Today. Spouštěč je úplným startem zlozvyku. Často se může jednat o pocit nebo místo, které v nás špatný návyk vyvolá. Následuje rutina, tedy už samotný zvyk, kterým může být například kouření cigaret nebo kousání nehtů. Každý zlozvyk končí odměnou, která může v případě cigaret i nehtů znamenat uklidnění.

Abyste se mohli daného zlozvyku zbavit, je třeba tento koloběh zrušit, ideálně ve všech fázích. Stačí odstranit spouštěč, díky kterému nedojde k rutině ani k odměně.

Má doporučení se trochu liší

S partnerem jsme spolu téměř 12 let a při odnaučování jeho návyků jsem postupovala trochu jinak. Maminka mého partnera je hodná ženská, ale k pořádkumilovnosti ho téměř nevedla. Když jsme spolu začali bydlet, pozorovala jsem několik zlozvyků, se kterými jsem se nemohla sžít.

Zpočátku našeho spolubydlení nebyl partner schopen dát věci do myčky, dát špinavé prádlo do koše nebo umýt si po sobě nádobí, které se do myčky dát nemohlo. Neuměl ani vyhazovat odpadky do koše nebo koš vynášet. Dnes už se málokdy stane, že si po sobě neuklidí.

Abych svého partnera alespoň trochu změnila k obrazu svému, neustále jsem ho chválila. Když například zapomněl odnést své špinavé nádobí do myčky, jemně jsem ho na to upozornila. Když to udělal, řekla jsem mu, že je šikovný, a poděkovala jsem za to. U nás doma to mělo přímo zázračné účinky.

Autor: Nikola Strnadová. Zdroj

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama