BK MLADA BOLESLAV
18. 3. 2024 | Lukáš Chuchválek

Dorost vstoupil do čtvrtfinále se Slavií vítězně

ČF1, pondělí 18. 3. 2024
Ml. Boleslav - Slavia MBL - SLA
M l. B o l. – Nevyzpytatelný souboj v prvním zápase čtvrtfinále Extraligy dorostu mají za sebou mladí Bruslaři, kteří přivítali Slavii rozjetou z předkola, zatímco oni sami týden odpočívali a čekali na soupeře. Zprvu se jim nedařilo, ale do zápasu je vrátily minely Slavie, což jim pomohlo otočit vývoj, který v první třetině nebyl zrovna příznivý. Ve třetí třetině sice soupeř snížil na rozdíl jediné branky, ale v tu chvíli už Boleslav hrála dobře a v závěru vstřelila další góly. Nutno zmínit, že se v tomto utkání podařilo zlomit fakt, že v letošním ročníku v zápasech se Slavií vítězilo pouze mužstvo hrající venku.
Ml. Boleslav: F. Kovář – D. Kovář, Doležel, T. Čermák, K. Hájek, Hora, R. Šilhavý – Hanyš (A), V. Beran (A), Kurka – Vasiak, F. Matějka, Kristek (C) – O. Hrouda, Churáček, I. Maxin – Fink, Ždanov.
Slavia: Höhlig – Lorenz (A), Pšenička (A), Oh, Skyba, D. Marek, Labuzík, Hess – J. Holejšovský, Kucharčík, Matějovský (C) – Švancar, Huk, Šámal – Tichý, Tittl, Hörnig – Egart.
Branky a nahrávky: 14. Churáček, 29. F. Matějka (Vasiak), 36. I. Maxin (Kristek), 54. Fink (R. Šilhavý, Hanyš), 59. R. Šilhavý, 60. Hanyš (Hora) – 3. Šámal (Huk, Švancar), 45. Kucharčík (Šámal). Rozhodčí: Zavřel, Mareš – Juránek, Boček. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 134. Střely na branku: 33:30. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 6:2.

Komentář

Boleslav neměla dobrý vstup do utkání. Ještě než se stihli hráči obou celků na ledě rozkoukat, už mířili na trestnou lavici jeden po druhém. Vznikla z toho přesilovka čtyř proti třem pro Slavii a ta tři vteřiny před vypršením prvního boleslavského trestu udeřila. Po vpádu do boleslavské třetiny prostřelil Františka Kováře Viktor Šámal. Pražané byli při chuti, zatímco Bruslaři byli po úvodní brance hostí ofenzivně nefunkční, ale defenzivě se alespoň dařilo odrážet další slávistické útoky, z nichž nebezpečná byla například rána Vojtěcha Švancara, jenž se pokoušel napodobit Šámala. Bruslaři čekali na svou první střelu celkem dlouho, i tak jí ale chyběl patřičný důraz. Drze před Františka Kováře si najel Tomáš Lorenz, jenže ho zradila koncovka. O minutu později zahrávala Slavia další přesilovku. Tentokrát v ní branka nepadla. David Huk z dálky dirigoval útok, jenže spoluhráčům se nedařilo v zakončení. Po srovnání počtu hráčů na ledě se činil Kristek a zacinkala tyčka Höhligovy brány. Následovalo však další boleslavské vyloučení, ale Matěje Doležela další pobyt na trestné lavici nemusel vůbec mrzet. Ve 14. minutě se totiž Boleslav dokázala osvobodit z tlaku a pro vyhozený kotouč si najel až na pravý kruh David Höhlig. Jenže ten nepochopitelně selhal v odpálení kotouče do bezpečí a namazal puk přímo na hůl Davida Churáčka, který měl dost času a prostoru zamířit do uprázdněné branky. Tato minela soupeře vlila trochu krve do žil a posledních pár minut do konce třetiny byla aktivnějším týmem Boleslav.

Na úvod druhého dějství se oba celky předháněly v šancích a nejnebezpečnější byl nejspíš závar před Kovářem, před nímž dorážela puk pod jeho výstroj hned trojice hráčů z třetí slávistické lajny v čele s Tittlem. Hörning poté využil chybu domácí rozehrávky, sice nahrál, ale Holejšovský minul. V této fázi začali být aktivnější opět Pražané a v další dobré příležitosti se ocitl Max Pšenička, jenže dvojice beků v zeleném jeho pokus zmařila. Začaly trochu jiskřit emoce a sudí se museli činit, aby se jim situace na ledě nevymkla z rukou. Po této vyhrocené situaci začala mít pozvolna navrch Boleslav, jež nepřipouštěla soupeře ke střelbě a sama vydatně zaútočila. Kristek sice nejprve ještě neuspěl, avšak Filip Matějka vyrazil ze středního pásma, jel středem a zblízka nekompromisně prostřelil Höhliga a otočil vývoj ve prospěch Boleslavi. Viktor Šámal vzápětí nadvakrát neuspěl proti Kovářovi a nesrovnal. Zatím se trochu porvali Doležel se Švancarou a oba si odpykali trest za hrubost. Následovala pětiminutová pasáž, kdy se na Höhliga valila jedna střela za druhou. Pomohla jim i přesilovka, kterou pár sekund před jejím koncem využil Imrich Maxin, když skvělou přihrávku ze strany na protější tyč usměrnil do prakticky prázdné brány. Na nepříznivý vývoj reagoval slávista Vojtěch Švancar vpádem zpoza brány k pravé tyči, kde marně procpával puk přes Františka Kováře. V samém závěru se Kovář musel činit, neboť hosté zahrávali přesilovku a měli dobré šance. Artur Matějovský pálil od modré a jeho spoluhráči uplatňovali důraz v blízkosti brankoviště.

Jenže tento elán si hosté nepřenesli do třetí třetiny, kde zbytek přesilovky prohospodařili. Svou slabší chvilku a nejistý zákrok předvedl po srovnání počtu hráčů na ledě i gólman Höhlig, avšak tentokrát to nevedlo ke katastrofě jako v první třetině. Hosty pak postihlo oslabení po faulu Huka, jenž se zaklínil s Davidem Kovářem a oba se zranili při nárazu o mantinel. Ale z nevýhody učinili výhodu, protože se jim podařilo přece vykřesat naději a Matouš Jan Kucharčík v oslabení snížil na 3:2. Boleslav si vynutila přesilovku pět na tři, která zůstala nevyužitá. Matějka pouze vypálil těsně vedle. Hra v této fázi plynula nahoru-dolů a více útočili hosté, kteří vycítili šanci, ale zastavoval je František Kovář, nebo boleslavská obrana vnutila soupeři nepřesnosti. Od 52. minuty se karta začala otáčet a pořádně provedený rozjezd na bránu předvedl Oliver Fink, jenž pak poslal zvednutý puk do volného prostoru v síti. Vrátit kontakt svého týmu s Bruslaři se pokusil vpádem zblízka k brankovišti Viktor Šámal, ale neuspěl, a tak Slavia při oddechovém času odvolala brankáře. Hra v šesti se však Pražanům moc nevyvedla a do prázdné brány vypálil kotouč Rostislav Šilhavý. Hostům nepomohlo ani to, že se spěšně vracel jeden z obránců, jenž na šourající se puk ještě před bránou nedosáhl a sám pádem skončil v síti spolu s kotoučem. Zbývalo 40 vteřin a Boleslavi se podařilo pouhé čtyři desetiny sekundy před sirénou dosáhnout ještě jedné branky, o kterou se postaral Petr Hanyš, jenž tak dokonal nelichotivý výprask pražské Slavie.

Ohlasy trenérů

Martin Škaloud: Řekl bych, že to bylo velmi nervózní utkání, asi hodno tomu, že to byl první čtvrtfinálový zápas. Na nás se určitě podepsala ta delší pauza, jelikož jsme několik dní díky předkolu nehráli. Ale od půlky zápasu, kdy jsme se dostali do dvoubrankového vedení, si dovolím říct, že až na jisté pasáže jsme hráli poměrně chytře a nástup jsme si kontrolovali. Jsme rádi, že jsme vstoupili do té série vítězně, ale už teď máme v hlavě zítřejší utkání.

Související články

Aktuality

05.04.2024

Akademici v play off

Poslední dny a týdny rozluštily hned dvě tajenky, které se týkají mladoboleslavské akademie. Tou první je konečně umístění devítky - po porážce v semifinále naši deváťáci obsadili celkové čtvrté místo. Druhou byl postup dorostenců do play off, který Bruslaři ztvrdili vítězstvím v pátém zápase na ledě Karlových Varů, boj o zlato pro dorost začne již tuto neděli na ledě Pardubic. Oběma kategoriím děkujeme za reprezentaci klubu a dorostu přejeme hodně štěstí a sil do finálové série.

24.03.2024

Akademici v play off

Jak už jsme vás informovali, juniorům po čtvrtfinálové prohře 0:3 na zápasy s Energií sezona skončila. V boji o medaile jsou naopak stále dorostenci, kteří po vítězství 3:1 v sérii se Slavií vyzvou v semifinále karlovarský dorost. Ve stejné fázi soutěže jsou po vyřazení Komety také naši deváťáci. Ti se v semifinále utkají o postup do finále s plzeňskou Škodovkou. Všem mladíkům přejeme hodně štěstí, zdaru a sil do semifinálových bojů.

10.03.2024

Deváťáci se Zlínem

V extralize 9. tříd se narozdíl od starších mládežnických soutěží osmifinále účastní všechny postupující týmy, Bruslaři proto nejsou výjimkou. Naše deváťáky čeká předkolo se Zlínem, které se hraje na dva vítězné zápasy. Celá série odstartuje ve středu 13. března na ledě hůře postaveného týmu - tedy zlínských Beranů. Druhé a případné třetí utkání je pak na programu v sobotu 16. respektive v neděli 17. března ve ŠKOENERGO Aréně.

10.03.2024

Dorost v top čtyřce

Dorostenecký tým Bruslařů zakončil nadstavbu na čtvrtém místě a vybojoval si přímý postup do čtvrtfinále. Druhá nejvyšší mládežnická kategorie se tak úspěšně vyhnula předkolu a nyní bude čekat na svého soupeře pro první vyřazovací sérii. Stane se jím tabulkově nejlépe postavený postupující tým z předkola. Bruslaři svého soupeře poznají nejpozději v sobotu 16. března.

03.03.2024

B tým se zachránil

Mladoboleslavský B tým za sebou má úspěšné play-down. V prvním utkání porazil 6:2 Benátky nad Jizerou, ve druhém zápase sice podlehl Žebráku 2:7, to však nemění nic na tom, že se Bruslaři v Krajské lize mužů Středočeského kraje zachránili. Do baráže míří Benátky nad Jizerou B.

02.03.2024

Junioři s Litvínovem

Mladoboleslavští junioři zakončili nadstavbu na pátém místě tabulky, a tak je čeká předkolo play off. V sérii hrané na tři vítězné zápasy se utkají s Litvínovem, který jako vůbec poslední tým z nižší skupiny postoupil do vyřazovacích bojů. Naši mladíci začnou doma ve čtvrtek 7. března. Pokud byste je chtěli podpořit, pak můžete dorazit, vstupné je zdarma.