Jak být opravdu dobrým a moderním manažerem v roce 2024?

Technologie se překotně vyvíjí, očekávání zaměstnanců se mění a home office je v řadě firem novým standardem. Jak se za této situace stát opravdu dobrým manažerem, který své podřízené motivuje a podporuje a zároveň má na paměti i moderní trendy?

Ilustrační snímek

Nebojte se umělé inteligence

S umělou inteligencí se za posledních několik málo let doslova roztrhl pytel. Někteří lidé straší tím, že nám všem stroje seberou práci. Jiní tvrdí, že umělá inteligence není vlastně nic nového. Pravda je asi někde mezi. AI je mezi námi sice už delší dobu, ale teď je dostupná širokým masám a je možné ji využívat ve velmi specifických situacích a při specifických úkonech. Jako manažer byste se neměli umělé inteligence bát. Neměli byste své podřízené odrazovat od jejího využívání – naopak. Pomozte jim zakomponovat práci s AI do jejich každodenní rutiny a tím jim ulehčíte práci. Najděte také způsob, jak umělou inteligenci efektivně využít ve vaší vlastní práci.

Buďte flexibilní

Jak uvádí Director Magazine, představy o tom, jak vypadá ideální pracovník a jaké jsou standardní a očekávané pracovní podmínky, se za posledních pár let výrazně proměnily. Pracovníci očekávají flexibilitu. A kdybyste jako manažer lpěli na dříve platných, zastaralých představách a pravidlech, zbytečně byste mohli přijít o kvalitní pracovníky. Buďte flexibilní, chápaví, a nabídněte podřízeným možnost zorganizovat si práci co možná nejvíce podle svých představ.

Zaměřte se na udržitelnost

Udržitelností se v tomto případě nemyslí pouze ekologická udržitelnost. Myslí se tím dlouhodobá udržitelnost práce, přístupu k práci a vyvážení osobního a pracovního života. Pracovníci (a nejen ti mladší, jak tvrdí stereotyp), dnes už nechtějí být prací takříkajíc „vyždímáni“. Chtějí, aby práce v jejich životě měla udržitelné místo a aby se i při podávání maximálního pracovního výkonu nestrachovali, že zanedbávají svůj osobní život. Zaměřte se proto na udržitelnost práce. Umožněte pracovníkům si flexibilně upravit svou práci. Nesnažte se z nich za krátkou dobu dostat vše, co v nich je. Podporujte jejich duševní zdraví, zabraňte jim v tom, aby vyhořeli, a podporujte jejich vzdělávání.



-mm-

Zdroj: Director Magazine - britský časopis pro vedoucí pracovníky především malých a středních podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Director Magazine