Úspěšné projekty čerstvého držitele Oscara Roberta Downeyho jr.

K nejvýznamnějším rolím Roberta Johna Downeyho Jr. patří ztvárnění Charlieho Chaplina ve snímku Chaplin, za které si vysloužil nominaci na Oscara. Proslavil se i rolí Iron Mana, jehož ztvárnil v mnoha filmech; k jeho dalším význačným snímkům patří Skvělí chlapi, Gothika, Kiss Kiss Bang Bang, Zodiac, Tropická bouře a Soudce.

Z 10. na 11. března 2024 byly v hollywoodském Dolby Theatre udíleny Ceny americké Akademie filmového umění a věd. Letošní ročník cen opanoval se sedmi soškami včetně ceny za nejlepší film roku snímek Oppenheimer. Za roli otce atomové bomby převzal sošku pro nejlepšího herce Cillian Murphy, oceněn byl i režisér díla Christopher Nolan, skladatel Ludwig Göransson a Robert Downey Jr. jako nejlepší herec ve vedlejší roli.

shutterstock_2411613267 downey.jpg
  • Robert Downey Jr. a Cillian Murphy (©Shutterstock)

A právě projektům amerického herce Roberta Downeyho Jr. se bude věnovat Nikola Bojčev v dalším dílu pořadu Hudba stříbrného plátna. Premiéra je připravena na středu 20. března 2024 v 19 hodin, reprízy si poslechněte v neděli 24. 3. v 11:00 a v pondělí 25. 3. ve 22:00.

shutterstock_227334034 iron man.jpg
  • Robert Downey Jr. (©Shutterstock)

Americký herec, producent a zpěvák Roberta Downey Jr. se narodil v New Yorku herečce Elsie a nezávislému filmaři Robertu Downeymu. Celá rodina se kvůli otcově práci často stěhovala, nicméně po rozvodu rodičů zůstal Robert se svým otcem v New Yorku. Krátce studoval v Londýně klasický balet, ovšem po třech měsících jej kvůli problémům s alkoholem a drogami ze školy vyhodili. Po návratu do USA studoval rok na škole v Santa Monice, než jej opět vyloučili. V následující době si mimo jiné přivydělával v restauraci či prodáváním bot. Jeho osobní a rodinný život byl i následně plný turbulencí; problémy s alkoholem, drogami a zákonem, svatby, rozvody.

Velká herecká šance přišla v roce 1992 s filmem Chaplin

První filmem, ve kterém Robert Downey hrál, byl snímek jeho otce Pound z roku 1970. Následovala celá řada více či méně výrazných filmových rolí; zlom nastal v roce 1992 s filmem Chaplin, v němž si zahrál slavného komika Charlieho Chaplina, za což si vysloužil cenu BAFTA a nominaci na Oscara a Zlatý glóbus. Další roky účinkoval spíše v béčkových filmech a rodinných komediích, další výrazný úspěch se dostavil až v roce 2003, kdy natočil film Gothika a především o pět let později, kdy si zahrál titulní postavu Tonyho Starka v superhrdinském snímku Iron Man. V této roli se objevil i v následujících filmech Neuvěřitelný Hulk (2008), Iron Man 2 (2010), Avengers (2012), Iron Man 3 (2013), Avengers: Age of Ultron (2015), Captain America: Občanská válka (2016), Spider-Man: Homecoming (2017), Avengers: Infinity War (2018) a Avengers: Endgame (2019).

V roce 2008 hrál také ve filmu Tropická bouře, za která byl nominován na Oscara i Zlatý glóbus. V letech 2009 a 2011 ztvárnil ve snímcích Sherlock Holmes a Sherlock Holmes: Hra stínů titulní postavu Sherlocka Holmese. Za svůj herecký výkon v prvním filmu získal Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herec v muzikálu nebo komedii. V roce 2014 získal roli ve filmu Soudce, který také produkoval a jehož premiéra se odehrála na Filmovém festivalu v Torontu.

Úvodní foto: Robert Downey Jr. (©Shutterstock)

Podcast