O dovolenou v Řecku je velký zájem: Oblíbenými se stávají i menší ostrovy

Během letní sezóny Češi klasicky zavítají do Chorvatska, stále však roste zájem i o řecké ostrovy. „Řecko se dostalo v loňských statistikách dokonce na první místo ze všech destinací,“ řekla redakci NašeTéma za CK Čedok Kateřina Pavlíková.

Reklama

S přibližujícím se létem nastává otázka, kam zamířit na dovolenou. Ti, kdo si stále cíl cesty nevybrali, zvažují své možnosti. A právě Řecko se zdá jako skvělá volba, neboť společně s Chorvatskem patří mezi nejvyhledávanější destinaci. Po covidové době se zájem turistů enormně zvýšil a stále stoupá.

Zájem neopadl ani po problémech, s nimiž se museli Řekové potýkat. V minulém roce se jednalo například o rozsáhlé požáry na Rhodosu.

„Podle údajů řeckého velvyslanectví přijelo v roce 2023 do Řecka na 650 tisíc českých turistů, což je zhruba o 50 % více než v roce předchozím,“ uvádí portál Komora+, který spravuje Hospodářská komora České republiky.

Není divu, Řecko nabízí tolik možností, proto nadchne jak příznivce lenošení na pláži, tak i nadšené turisty, kteří rádi vyráží po stopách památek. Vždyť ve starověku zde existovala jedna z nejvyspělejších civilizací, která se honosí nádhernou kulturou a jejíž vliv námi rezonuje dodnes.

Jak hlásí cestování kanceláře, statistiky hovoří o enormním zájmu jasně. „Řecko se dostalo v loňských statistikách dokonce na první místo ze všech destinací. Právě řecké ostrovy si tak v roce 2023 vybralo nejvíce klientů. Řecko se objevuje mezi nejprodávanějšími lokalitami pro letní dovolenou dlouhodobě. Z jednotlivých ostrovů se jedná primárně o Krétu a Rhodos, následují ostrovy, jako je Zakynthos, Korfu, Kos, ale stále populárnější jsou i menší ostrovy,“ sdělila redakci NašeTéma Kateřina Pavlíková, mluvčí CK Čedok. Řecko je vyhledávanou destinací společně s Tureckem, Tuniskem, Egyptem a Bulharskem.

O předprodejovou vlnu byl pro letošní sezónu velký zájem. „Zájem o dovolenou v Řecku a jiných letních destinacích roste, předprodeje na letošní sezonu máme již v tuto chvíli o více než 30 % vyšší než loni, kdy byly prodeje prozatím nejlepší v historii firmy. Zvedá se poptávka jak po velkých ostrovech, jako jsou Kréta a Rhodos, tak i po těch menších,“ pokračuje Pavlíková.

Pokud bychom hledali faktory, které z Řecka činí oblíbený cíl, je to dozajista přátelská povaha místních obyvatel. Téměř na každém kroku narazíte na milé úsměvy, ochotu a snahu o rozhovor. Zdá se, že jsou Češi oblíbenými turisty. Sama jsem se totiž často setkala s tím, že po odhalení českého původu nadšení vzrostlo. Mnohdy se jejich snaha o komunikaci sice může jevit až urputně, Řekům však nelze upřít snahu vyměňovat si řadu českých slovíček.

Není pochyb o tom, že si Řecko svou pozici drží dlouhodobě, v posledním roce je však poptávka mnohem vyšší. „Řecko je stabilní a dlouhodobě velmi poptávaná destinace. Pro letošní sezónu je zájem ve srovnání s předchozími lety ještě o něco vyšší,“ potvrzuje redakci Jakub Černý z CK Blue Style. Jedním z důvodů jsou přijatelnější ceny než v Chorvatsku, u kterého má ostatně lví podíl především mediální ždímaní.

Řecko je oblíbeným cílem nejen rodin, ale i bezdětných párů, neboť se těší velké variabilitě míst a zázemí hotelů. Vedle poklidných letovisek s mírným vstupem do moře jsou v nabídkách také rušnější lokality, které často nabízí hotely pouze pro dospělé.

„Pokud vezmeme oblasti na Krétě, nejvíce klientů s dětmi jezdí třeba do oblasti Rethymno, Lerapetra nebo Georgiopoli, páry potom do Agios Nikolaos nebo Agia Pelagia. Na ostrově Rhodos pak rodiny míří nejvíce do okolí Kolymbie nebo Lindosu a město Faliraki si oblíbili turisté toužící po párty. Vyhledávanou destinací pro romantickou dovolenou párů je jednoznačně ostrov Santorini,“ dodala Kateřina Pavlíková.

Turisté však prahnou i po méně „profláknutějších“ místech. Ostrovy, které nejsou tolik turisticky zaměřené, přirozeně nabízí i menší počet hotelů, tedy i klidnější atmosféru. Pro ty, kteří chtějí poznat místní gastronomii v oblíbených tavernách a užít si autentickou atmosféru a přírodu, jsou rovněž ideální menší ubytovací prostory, kde je potřeba si většinou zajistit vlastní stravování. Příkladem může být ostrov Thassos nebo Lesbos.

Z navštívených míst mohu doporučit sever Kréty v okolí Heráklionu, který může být sice občas kvůli větrnému počasí nevyzpytatelný, nabízí však skvělé vyžití jak pro rodiny s dětmi, tak i pro mladší návštěvníky, kteří mají zájem o noční život. Střídají se zde písčité a oblázkové pláže, na které šlo narazit nejčastěji.

Pro ty, kteří si chtějí dosyta vychutnat noční atmosféru, je dozajista vhodný ostrov Mykynos. Za zmínku stojí také lokality, jako je Faliraki na Rhodosu nebo Laganas na Zakynthosu.

Lefkada – pobřeží jižně od Nydri - Řecko
Lefkada – pobřeží jižně od Nydri. | Foto: Magdalena Boukhemisová, NašeTéma

Laganas je sice rušivá třída, ale na své si tu přijdou i rodiny s dětmi, neboť se zde nachází na pohled nekonečně dlouhé písčité pláže, jejichž vstup do vody se svažuje jen mírně. Řekla bych, že podíl rodin a mladých lidí se téměř rovnal.

Autor: Pavla Krejčí.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama