Jak proniknout do slangu generace Z: Etický hacker vysvětluje, co znamenají slova sharentig, expit či zkratka AFK

Že svět počítačových her notně ovlivňuje slovníček současné mládeže, není žádným tajemstvím. Co přesně ale jednotlivé výrazy znamenají, je pro nás, rodiče, často záhadou. A proto je tu etický hacker Pavel Matějíček s dalším dílem slovníčku dnešních puberťáků.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 19. 03. 2024 10:30

Co znamená zkratka AFK, sloveso expit nebo podstatné jméno fake? Pro dospěláky velká záhada, pro děti samozřejmost, kterou požívají na denní bázi. Pronikněte do slovníčku dnešních puberťáků a hoďte s nimi řeč v "jejich" jazyce.

Co znamená sharenting?

Jde o složeninu slov share jako sdílet a parenting jako rodičovství. Označuje se tak nadměrné sdílení fotek dětí jejich rodiči. Prosím vás, nesdílejte fotky svých dětí na netu! A určitě ne takové, které by se jim v budoucnu nemusely líbit.

Kdy se používá zkratka AFK?

AFK neboli away from keyboard. Zkratku těchhle tří slov píší mladí do chatu třeba v on-line hrách, když musí na chvíli pryč od klávesnice. Například když je pošlete uklidit si oblečení do skříně.

Už jste se setkali s fejkem?

Fake (čteno fejk - pozn.red.) je jinak řečeno neoriginál, případně padělek? Když je něco fejkovaného, tak to není pravé. A nemusíte to používat jenom jako podstatné jméno, ale klidně jako sloveso. Třeba na příkladu: "Petr to nafejkoval tak, že to vypadalo jako pravé."

Kde můžete expit?

Sloveso expit, neboli sbírat zkušenostní body, vychází ze slov experience points, tady zkušenostní body. Čím víc budete sbírat xpéček, na tím vyšší level se dostanete. A čím víc máte levelů, tím víc xpéček musíte nasbírat.

Komu dáváte like?

Slovo like (čteno lajk - pozn, red.) znáte z tlačítka Líbí se mi. Lajky můžete dávat na Facebooku, na Instáči anebo také pod příspěvek na Twitteru. Dáváte tím autorovi příspěvku i sociální síti vědět, že tahle věc se vám líbí.

Související články

Další články