Obrněná vozidla M1117 z USA se už prohání po Ukrajině. Poskytují posádce ochranu před střelbou z ručních zbraní, úlomky dělostřeleckých granátů a minami

Bojová obrněná vozidla M1117 se začala objevovat na Ukrajině, píše web Defense Express. Jedná se o techniku, která byla slíbena již v roce 2022. Vysvětlujeme, co je to vozidlo M1117 a jaké jsou jeho schopnosti.

Na internetu se objevilo video zveřejněné ukrajinskými vojáky. Jsou na něm zachycena bojová obrněná vozidla M1117. Podle služby byly záběry s největší pravděpodobností pořízeny během cvičení na jednom z ukrajinských cvičišť.

M1117 – první vozidla už se prohání na Ukrajině

Vozidla M1117, známá také jako Guardian, jsou obrněná bojová vozidla vyráběná americkou společností Textron Marine & Land Systems. Vozidla s pohonem 4×4 poskytují posádce ochranu před střelbou z ručních zbraní, úlomky dělostřeleckých granátů a minami.

Hlavními výhodami vozidla M1117 jsou jeho univerzálnost, vysoká manévrovatelnost a rychlost, s jakou se může pohybovat. Díky těmto vlastnostem je důležitou oporou ukrajinských vojáků působících v náročných podmínkách.

Stojí za zmínku, že vozidla M1117 již prokázala svou užitečnost v podmínkách konfliktu. Američané je mimo jiné používali v Iráku během operace Irácká svoboda a v Afghánistánu během operace s krycím názvem Trvalá svoboda.

Vozidla M1117 byla vyzbrojena automatickým granátometem Mk 19 ráže 40 mm a kulometem M2 ráže 12,7 mm. Posádka, která se v něm pohybuje, má tedy schopnost bránit se a odrazit jakýkoli útok. Vozidlo může na zpevněných cestách dosáhnout rychlosti až téměř 100 km a je také schopno překonávat mělké vodní plochy a překonávat i malé překážky.

Dojezd vozidla M1117 se odhaduje na více než 700 km. Američané vyrobili několik verzí tohoto stroje, které se liší určením a pronájmem. Standardně může M1117 přepravovat dvoučlennou posádku a osm vojáků. Samotné vozidlo je uzpůsobeno pro přepravu transportními letouny C-130 nebo C-17, přičemž na palubu druhého z nich se vejde šest kusů M1117.

Zdroj: redakce, en.defence-ua.com, armyrecognition.com