Příběhy

19. března 2024 15:05

Tomáš Durčák

Ludmila Brožová-Polednová šla do vězení až v 87 letech. Vraždy Horákové nikdy nelitovala

Dodnes je a asi už navždy i zůstane jedinou odsouzenou účastnicí justičních vražd komunistické moci v 50. letech minulého století. Ludmila Brožová-Polednová sice byla odsouzena až ve věku 85 let, do vězení ale nakonec přesto nastoupila. Jak se před obviněním z účasti na justiční vraždě bránila?

Ludmila Brožová-Polednová (†93) velkou část svého života strávila tím, že lidem do vězení, případně na šibenici ve druhé polovině 20. století pomáhala. 1. listopadu 2007 si však sama od Městského soudu v Praze vyslechla rozsudek: „Vinna!“ Původně osmiletý nepodmíněný trest za čtyřnásobnou justiční vraždu byl nejpřve zrušen a čin označen za promlčený. Po dalším posouzení případu však Vrchní soud rozhodl, že bývalá prokurátorka přece jen zamíří do vězení se sníženou trestní sazbou šesti let.

Podobné články

V březnu 2009 tak tehdy 87letá Brožová-Polednová dorazila do věznice ve Světlé nad Sázavou a nastoupila svůj trest, čímž se stala nejstarší vězenkyní v Česku. Nakonec zde strávila necelé dva roky, než jí prezident Václav Klaus v prosinci 2010 udělil milost.

Dcera Milady Horákové Jana Kánská byla hostem pořadu Show Jana Krause:

Byť si tehdy již velmi stará paní odseděla jen malou část svého trestu, zcela zásadní byla symbolika jejího odsouzení. A to zejména proto, že se aktivně účastnila mimo jiné procesu s Miladou Horákovou (†48) nebo Josefem Toufarem (†47). Jak ale prokurátorka nejen při procesu, kde byla sama obžalovanou, ale i po propuštění z vězení opakovala, nikdy se necítila vinna a trest pro ni byl nespravedlivý.

Za popravu Horákové se nikdy necítila vinna

Svou obhajobu od začátku stavěla na tom, že byla mladá, neměla dostudovaná práva a řídila se pouze tím, co se o Miladě Horákové psalo v jejím spisu. „Když vám někdo předloží spis, ve kterém se píše o zbraních, a já nevím, o čem ještě… Já byla novicka a hrůzou celá vyplašená z toho, co to je za trestnou činnost. Přitom Milada Horáková byla právnička a mohli jste snad slyšet, co říkala. Být na jejím místě, především bych řekla, že to, z čeho je obviněna, není pravda. Ona se přiznávala,“ řekla Brožová-Polednová na svou obhajobu krátce po propuštění z vězení pro webu iDNES.cz.

Zároveň se ve stejném rozhovoru snažila obhájit svůj vstup do komunistické strany: „Já jsem vstupovala do strany v šestačtyřicátém roce, a to proto, že jsem nechtěla, abych znovu musela prožít nezaměstnanost, krizi, válku a tak dále.

V neposlední řadě se také opakovaně odvolávala na to, že ona jako prokurátorka neměla žádný vliv na vynesení rozsudku, ale rozhodli o něm soudci. A také že ostatní přítomní prokurátoři měli na odsouzení Horákové stejný názor, byť byli mnohem zkušenější než ona. „Rozhodnutí v případu Horákové přece potvrdil i Nejvyšší soud. Prokurátor přece nesoudí. Bylo tam šest erudovaných prokurátorů, kteří to viděli stejně jako já. Nikdy jsem se necítila vinna a necítím se vinna,“ bránila se Brožová-Polednová ve své zpovědi pro Deník.cz.

Důkazy hovoří jinak

Proti tvrzení Ludmily Brožové-Polednové však hovoří dostupné audiovizuální důkazy z procesu s Miladou Horákovou. Zejména pak její závěrečná, téměř pětiminutová řeč před zaplněnou soudní síní, v níž mimo jiné s plamenným projevem řekla: „A my si dáváme pozor před takovými nepřáteli lidu! Dovedeme je najít. A tak jsme našli i ty zde a posadili je na lavici obžalovaných. Nemohou se vymlouvat ze své zločinné činnosti!“

Podobné články

„Obžalovaná Horáková v podzemí dávala dohromady nepřátelské bandy ke zničení naší republiky,“ zaznělo dále v jejím projevu, který má na tehdejší dobu typický divadelní, patetický přednes. Jak už bylo zmíněno, spolurozhodovala také o osudu dalších známých obětí stalinistického teroru, například faráře Josefa Toufara v rámci tzv. číhošťského zázraku. Trest smrti svého času navrhla také tehdy těhotné Melanii Klouparové, a to jen pár měsíců předtím, než byla vybrána k případu Milady Horákové.

Vinu až do konce života dával soudcům

O přesvědčení, že je zcela nevinná, hovoří i reakce Brožové-Polednové na milost od tehdejšího prezidenta Klause: „Souhlasím s panem prezidentem, že mi udělil milost. Já ve vězení vůbec neměla být. Už jste někdy viděl, aby prokurátor byl potrestaný? A přitom o soudcích Nejvyššího soudu se vůbec nemluví. O nikom! Soudci jsou dobří a o mně se mluví v televizi, že jsem Miladu Horákovou odsoudila.“

Při propuštění z věznice krátce před Vánoci roku 2010 si přála jen to, aby se dožila 90 let, což se jí nakonec vyplnilo. Ludmila Brožová-Polednová zemřela 15. ledna 2015 ve věku 93 let.

Podobné články


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.