Pardubická nemocnice spustila provoz nového urgentního příjmu

  15:32
Pardubická nemocnice včera otevřela pacientům svoji výkladní skříň – nový pavilon centrálního urgentního příjmu. Nabízí hodně prostoru i přehledný vyvolávací systém u ordinací. Do plného provozu bude pavilon nabíhat postupně.

Poblíž čekárny se nachází bistro, kam dosáhne vyvolávací systém, takže lidé mohou čekat v pohodlí, a na těsně u ambulance. | foto: David Půlpán

Novinky poprvé čekaly včera na pacienty v pavilonu Pardubické nemocnice, který kraj vybudoval a vybavil s pomocí Evropské unie za přibližně dvě a půl miliardy korun.

Do pavilonu se už přesunuly všechny obory ze sousední budovy číslo 27 - ARO, jednotky intenzivní péče, neurochirurgie, ortopedie, úrazová a všeobecná chirurgie a jejich kontrolní a příjmové ambulance.

Lékaři už opustili i staré operační sály a pracují v nových. Nemocnice získala také povolení používat nový heliport umístěný na střeše novostavby. Funguje i urgentní příjem pro pacienty, kteří míří na chirurgii. Interní a kardiologická příjmová ambulance se ale do nového prostředí přesune až na podzim.

„Jde o to, aby těch změn nebylo moc, na nová oddělení si zvyká nejen nemocnice, ale i občané,“ uvedla mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová. Pacienti v pavilonu rovněž najdou angiografii, která se sem přesunula z vedlejší budovy, kde funguje radiodiagnostika.

Novému pavilonu dominuje prostor

Pro pacienty zvyklé na více či méně stísněné prostory Pardubické nemocnice je to jiný svět. Ohromný vestibul hlavní budovy zabrala zeleň, pár laviček a eskalátor. Hýření prostorem pokračuje v prvním patře. Jsou zde toalety i bistro s výhledem na Pardubice nabízející párek v rohlíku za 45 korun.

Naopak hned vedle před ambulancí ARO je místa mnohem méně, včera na chodbě čekajícím pacientům tak tak stačily sedačky umístěné podél stěny. Nemocnice tvrdí, že záměrem je, aby pacienti nečekali před ambulancí, ale pohodlněji u sousedního bistra, kde je vyvolávací systém včas upozorní, že na ně přijde řada. „Samozřejmě může chvíli trvat, než si na to lidé zvyknou,“ řekla Semrádová.

Konec čekání. Pardubice mají lepší nemocnici za dvě a půl miliardy

Teoreticky by v novém pavilonu měli pacienti najít i ordinaci lékařské pohotovosti pro dospělé. To sice platí, ale jen někdy. Pardubická nemocnice má dlouhodobě problémy sehnat pro pohotovost lékaře ochotné sloužit, a tak například tento týden bude ordinace otevřená jen dnes a v sobotu. „Podle mne není v silách ani nemocnice ani kraje zajistit nebo donutit ke službě praktické lékaře pro dospělé a také praktické lékaře pro děti a dorost,“ uvedl před časem generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

I když politici na konci února stavbu nového pavilonu slavnostně otevřeli a od včerejšího dne slouží i pacientům, práce zde budou dál pokračovat. Včera dělníci mimo jiné pracovali na proskleném krčku, který spojuje nový pavilon v prvním patře s budovou radiodiagnostiky, ale zatím není přístupný.

Stavbaři také musí vybudovat plánovanou komunikaci pro sanitky spojenou s demolicí části sousední budovy, kde byly operační sály. A pak také postavit druhý výjezd z podzemí nového pavilonu.

1. března 2024