Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Equal Pay Day aneb kampaň za rovnost odměňování

Equalpayday.cz

Equal Pay Day (EPD), česky Den rovného odměňování, představuje symbolický den, který upozorňuje na rozdíly v odměňování mezi muži a ženami. Stejnojmenná kampaň je zároveň globální iniciativou organizací Business & Professional Women International a má za cíl zvýšit povědomí o genderové nerovnosti v platových podmínkách.

V České republice je gender pay gap, tedy rozdíl v odměňování mezi muži a ženami, stále vysoký. Aktuálně dosahuje 17,7 %, což znamená, že ženy musí pracovat o více než dva a půl měsíce déle než muži, aby dosáhly stejné roční odměny. Tento fakt činí Českou republiku jedním z posledních členských států Evropské unie v této statistice.

Česká členská organizace Business & Professional Women pořádá již 15. rokem dvoudenní akci Equal Pay Day a jejím cílem je informovat veřejnost o současné situaci, vyvolat odbornou diskuzi o příčinách vysoké platové nerovnosti a podporovat rovné zastoupení žen ve společnosti. Projekt je mimojiné založen na cílech udržitelného rozvoje OSN, které zahrnují spravedlivé zacházení s muži a ženami na pracovišti, respekt a podporu lidských práv a nediskriminaci.

Equal Pay Day zahrnuje různé aktivity, jako je odborná konference, která letos nese podtitul PŘÍLEŽITOST a promluví na ní známé tváře a osobnosti z Česka i zahraničí. Cílem je poskytnout účastníkům konkrétní informace, inspirativní příběhy o dosažených úspěších, modely a příklady osvědčených postupů, které mohou vést ke změně. Konference také slouží jako platforma pro diskuse o tom, jak vytvořit prostředí, ve kterém se bude jednat a rozhodovat bez ohledu na stereotypy a s aktivní účastí žen i mužů.

Dále je součástí tzv. Empower Day, vzdělávací den zahrnující různorodé zóny – mentoringovou, investiční, zónu duševního zdraví, koučinkovou a také řadu vystavovatelů. Přijďte se inspirovat, vzdělávat, pobavit, navázat nové kontakty a spolupráce, ale také si odpočinout během aromaterapie či čajového rituálu.

Tento rok proběhne EPD v termínu 11.- 12. 4. a více detailů o programu se dozvíte zde.

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci potvrdili novou formu magnetismu

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Google snímá z vesmíru úniky ropy a zemního plynu

Křeslo ze smluv a pojistek pomáhá šetřit životní prostředí

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak udržet své tělo v kondici, napoví Jóga mezi e-maily

Inspirace z knihovny: Jak udržet své tělo v kondici, napoví Jóga mezi e-maily

Cvičit jógu je stále více moderní a trendy. Záda vám zajisté poděkují, pokud cviky provádíte…