Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Zemědělci jsou připraveni protestovat celé další měsíce. Výborný: Nevím, čeho tím dosáhnou

Autor: ČTK - 
19. března 2024
19:09

Čeští zemědělci jsou podle předsedy Zemědělského svazu (ZS) Martina Pýchy připraveni protestovat do konce funkčního období současné vlády. Požadavky, které společně s Agrární komorou, Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů a Společností mladých agrárníků nedávno svaz předložil ministru zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL), podle něj ale nemusí být splněné všechny, je vůle domluvit se na kompromisu. Pýcha to řekl v rozhovoru s ČTK. Čeští zemědělci se ve středu připojí ke společným evropským protestům, poukázat chtějí na podle nich dlouho neřešené problémy na evropské i národní úrovni. Výborný v reakci zpochybnil smysl pokračujících protestů. Řádné volby do Poslanecké sněmovny připadají na podzim příštího roku.

„Budeme protestovat tak dlouho, dokud to bude potřeba. Já jsem panu ministru Výbornému řekl, že jsme připraveni demonstrovat do konce funkčního období této vlády, pokud nám nepomůže,“ uvedl Pýcha. Polští zemědělci podle něj ve středu plánují zcela zablokovat dopravu v zemi. „Tak radikální zatím nejsme, netvrdím ale, že k tomu možná někdy nedojde,“ doplnil.

Výborný se k plánu zemědělců protestovat případně až do příštích sněmovních voleb vyjádřil na sociální síti X. „To samozřejmě mohou. Jen nevím, čeho tím dosáhnou,“ napsal. Uvedl, že se se zástupci Agrární komory a Zemědělského svazu minulý týden dohodl na rychlé pomoci v letošním i příštím roce, zmírnění byrokracie a vzájemné podpoře na evropské úrovni.

Zemědělci požadují podpořit zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění, vrátit daň z nemovitosti na úroveň před konsolidačním balíčkem, zrušit danění evropské provozní dotace z prvního pilíře společné zemědělské politiky Evropské unie a omezit dovoz ze zemí mimo EU. Dalším požadavkem zemědělců je nekrátit národní podpory a požadavek, pokud Evropská komise umožní navýšit mimořádnou pomoc zemědělcům z evropských nebo národních zdrojů, aby tak Česká republika učinila v maximální možné míře.

Čeští zemědělci podle Pýchy ustoupili v navýšení národních dotací, kdy místo požadovaných asi 2,5 miliardy korun Výborný v letošním roce přidá 550 milionů korun. Za pozitivní pak předseda Zemědělského svazu označil snahy o zařazení ruského a běloruského obilí na sankční seznam, což chce Výborný řešit na jednání ministrů zemědělství EU 26. března. V případě dovozů z Ukrajiny by EU napadené zemi měla podle Pýchy pomoci vrátit se na původní trhy v Africe a na Blízkém východě. Za pomoc Ukrajině zemědělci nemohou platit svou likvidací, řekl.

Bezcelní dohoda s Ukrajinou, která vyprší letos v červnu, by podle Výborného měla být prodloužená, řekl už dříve. Ministr dodal, že pro všechny zemědělce by ale měly platit stejné podmínky, aby tak čeští farmáři neztráceli konkurenceschopnost.

V čem se zemědělci s vládou zejména neshodnou, je podle Pýchy vrácení daně z nemovitosti na úroveň před konsolidačním balíčkem. „Já chápu, že se vláda snaží konsolidovat rozpočet. Nic proti tomu, je to naprosto v pořádku a já s tím souhlasím. Ale máme tu kritickou situaci, kterou zemědělci sami nezpůsobili. Ani si nezvýšili náklady na energie, ani si nesnížili ceny komodit,“ dodal.

Průzkum: Podpora zemědělců mezi lidmi

Z dnes zveřejněného průzkumu ZS od agentury NMS Market Research na 521 respondentech v ČR vyplývá, že podle 77,7 procenta lidí by se vláda měla snažit vyjít vstříc požadavkům zemědělců. V otázce, jaká by měla být příští forma protestů, 22,3 procenta dotázaných odpovědělo, že spíše radikálnější, podle 22,1 procenta pak rozhodně radikálnější. Pro spíše mírnější se vyslovilo 14,8 procenta lidí a pro rozhodně mírnější 9,2 procenta. Proti zákazu vjezdu traktorů do Prahy v průzkumu bylo 58,8 procenta respondentů, pro zákaz naopak 26,7 procenta. Průzkum má ČTK k dispozici.

Ke konci června loňského roku měl ZS 1037 členů. Z toho zastupoval 339 zemědělských družstev, 293 akciových společností, 183 společností s ručením omezeným a 222 odbytových družstev a jiných organizací. Ke konci loňského roku v Česku podle ministerstva zemědělství bylo zhruba 61 000 zemědělských podnikatelů.

Video  Demonstrace zemědělců před Úřadem vlády (7. března 2024)  - Blesk.cz - Daniel Šesták
Video se připravuje ...

Jan Reichardt ( 20. března 2024 11:51 )

Mě už došla. S tím hnojem to přehnali. Nevím, proč by to v Praze mělo smrdět jako u nich doma.

Lubomír Horký ( 20. března 2024 00:01 )

Nechtěl bych být v jejich kůži až Pražákům s nimi dojde trpělivost.

UFO1 ( 19. března 2024 20:48 )

S touto vládou nelze dosahnout ničeho, nepochopí ani zač se stávkuje,to je horor

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa