Termální prameny v Chorvatsku: Skrytý poklad, který vás překvapí

Chorvatsko se stále těší rostoucímu zájmu turistů a nabízí mnohem více než jen letní dovolenou, pláže nebo moře. Zkuste dosáhnout plné harmonie díky rovnováze mezi tělem a myslí. „Dopřejte si lázně a wellness centra, které jsou ukryté v klidných oblastech pevninského Chorvatska. Zdejší termální prameny patří mezi nejteplejší v Evropě,“ uvedl pro NašeTéma ředitel Chorvatského turistického sdružení Miodrag Mlačić.

Reklama

Tipy na nejlepší lázně a wellness v Chorvatsku

Terme Sveti Martin, první lázně v Evropě, jsou založené na strategii a konceptu kolem zdraví. Nachází se na severozápadě Chorvatska, v malebném regionu Maedjimurje. „Tento region je trojnásobným držitelem prestižního ocenění European Destination of Excellence a nabízí jedinečnou harmonii mezi přírodou, tradicí a kulturou,“ říká Miodrag Mlačić.

Terme Sveti Martin
Terme Sveti Martin. | Foto: Se souhlasem Iva Biociny

Nabídka lázní Terme Sveti Martin zahrnuje kombinaci aktivního odpočinku, bio potravin, wellness zážitků, biodynamickou zahradu a léčebné bazény „Chrám života“ s vysoce kvalitní termální minerální vodou.

Lázně Terme Tuhelj se nachází v srdci chorvatského Zagorje, v klidném městečku Tuhelsjke Toplice, které je obklopené zelenými kopci a nádhernou krajinou. Hlavním lákadlem Terme Tuhelj jsou samozřejmě termální léčivé vody. Terme Tuhelj nabízí řadu vnitřních i venkovních bazénů, saun a wellness center, vhodných pro celé rodiny. „Mnoho návštěvníků přijíždí do Tuheljských Toplic především kvůli rozsáhlému saunovému světu,“ dodává Miodrag Mačić.

Ve stejné oblasti se nachází Krapinske Toplice s prameny hypertermální minerální vody. „Počátky turistiky sahají do roku 1868, kdy se jednalo o módní evropské lázeňské středisko, které si svou kvalitu zachovalo dodnes,“ říká Miodrag Mačić. Za zmínku stojí aquapark Aqueae Vivae o rozloze 18 tisíc m2, které nabízí pět vnitřních bazénů a jeden venkovní bazén s více než 160 vodními atrakcemi.

Všechny bazény obsahují termominerální vodu o teplotě 28-30 °C. Pokud se rádi potápíte, k dispozici je také potápěčský bazén s hloubkou 4,5 m, včetně profesionálního vybavení a instruktorů potápění. Okolí Krapinských Topic má taktéž co nabídnout. Mezi skvosty patří Krapinské muzeum neandrtálců nebo Muzeum veteránů.

Na severním svahu Medvednice, v oblasti nedotčené a mimořádně cenné přírody, 40 km severně od Záhřebu, můžete navštívit lázeňské a léčebné centrum Stubičke Toplice. Termální léčivé prameny se využívají již od římských dob a jsou známé svými léčivými účinky při léčbě svalových zánětů a revmatismu. „Jedná se o jedny z nejlepších lázní v Chorvatsku pro rehabilitaci,“ zmiňuje Miodrag Mačić. Užít si můžete vnitřní bazény, wellness se saunami nebo masážní a relaxační prostory.

V regionu Slavonie, na severovýchodě Chorvatska, se lázně navštěvují již více než dvě tisíciletí. Pokud vás trápí revmatické onemocnění, vyzkoušejte lázně Daruvar, které se nachází v chráněné přírodní oblasti. Voda z pramenů s teplotou 46,7 °C se začala používat už v roce 288 př. n. l.

Město Duravar bylo přijato společně s lázněmi do členství Asociace evropských historických termálních měst a stojí po boku známých evropských destinací zdravotní turistiky, jakou jsou například naše Karlovy Vary.

Ideálním místem pro relaxaci mohou být Bizovačke Toplice, které jsou proslulé jedinou jodovou hypertermální vodou v Evropě. Bizovačke Toplice leží na zbytcích Panonského moře a čerpají léčivou vodu z hloubky dvou tisíc metrů. Díky své rozloze, která má více než 4 tisíce m2, jsou největším vodním parkem ve východním Chorvatsku. Patří také k nejlepším rehabilitačním lázním, a to díky možnosti výběru z řady procedur, včetně vodoléčby v bazénech s termominerální vodou, elektroléčby a lymfodrenáže.

Tradiční lázeňská turistika a relaxace v Chorvatsku čeká na objevení. „Mezi Čechy nejsou chorvatské lázně známé, jejich jedinečnost a léčivé účinky však přinášejí všem návštěvníkům příjemná překvapení,“ dodává na závěr Miodrag Mačić.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama