O Velikonocích ostrované na Korfu vyhazují hrnce z oken

Mít na jarní svátky dokonale uklizeno, to bylo a je vnímáno jako povinnost každé hospodyňky. Nejedna žena si přitom povzdechne, že by nepořádek nejraději vyhodila z okna. Na řeckém Korfu by jí to téměř prošlo. Nevěříte?

Reklama

Jak se zbavit nepořádku

Každý není milovníkem dokonale uklizené domácnosti. A i v případě, že vy zrovna jste, někdy prostě nestíháte. Pocit, že by váš byt či dům měl vypadat jako klícka, a přitom má k ideálu daleko, pro vás může být velmi stresující.

V takové chvíli vám možná probleskne hlavou nápad: „Kdybych ten binec prostě vyhodil/a z okna, bylo by to nejjednodušší a nejrychlejší.“ Samozřejmě, že nic podobného nakonec neuděláte. I když ve středověku to bývalo běžné.

Dokonce nešlo jenom o to, zbavit se starého haraburdí. „Lidé bez zaváhání vylévali nočníky s exkrementy z okna přímo na ulici,“ zmiňuje současný autor Vlastimil Vondruška ve své knize „Intimní historie od antiky po baroko“. Úklid byl tak hotov velmi rychle. A co nebožáci, kteří zrovna v tu chvíli procházeli pod oknem? Měli prostě smůlu.

Zajímavá atrakce

Spousta Čechů považuje Řecko a jeho ostrovy za svoji oblíbenou dovolenkovou destinaci. Patříte k nim? Nemusíte do této pohostinné země vyrážet pouze v létě. Zajímavými atrakcemi láká i v době velikonočních svátků.

Souvisí to s tím, co už jsme nakousli v úvodu. S vyhazováním věcí, v tomto případě hrnců, z oken. „Obyvatelé Korfu si připomínají Bílou sobotu podivným starým zvykem zvaným „botides“, kdy se z balkonů domů v centru města házejí velké hliněné džbány naplněné vodou, které se rozbíjejí na kusy v ulicích pod nimi, zatímco se kolem nich shromažďují tisíce lidí,“ uvádí web Reuters.

Tak tedy pro pořádek: Hrnce, nebo džbány? Podle serveru Greek Reporter jde o speciální druh hliněných nádob, tzv. botides, sloužících k tomuto účelu.

Nikdo není zraněn

Pokud byste se tedy den po Velkém pátku vydali na procházku městem zhruba po 11 hodině dopolední, může vám přistát na hlavě minimálně sprška vody, ne-li něco horšího. Ba ne, nebojte se, to trochu přeháníme. Hrnce jsou skutečně naplněné pouze vodou. A na všechno dohlíží zástupci pořádku, aby se nikomu nic nestalo.

Ostatně, potvrzují to i na webu Reuters: „Zvuk rozbíjejících se hrnců je hromový a nebojácní diváci stojí docela blízko míst nárazu, zasaženi sprškou vody a střepy hlíny, i když místní organizátoři uvedli, že během obřadu nebyl nikdo vážně zraněn.“ Jde tedy spíš o příjemnou zábavu, u které se dá zažít i špetka adrenalinu. Pro dobrou náladu k tomu hraje orchestr.

Vyhánění zlých duchů

Akci si užívají také místní, pro které to znamená vítané osvěžení života. „Jsem velmi šťastný, protože lidé přijíždějí zdaleka, a proto to děláme. Moc se jim to líbí, stali se závislými na tomto zvyku,“ uvedl Nikos Voskopoulos, jeden z ostrovanů. Sám si s chutí pár hrnců vyhodí z oken a dělá to prý už dlouhých 20 let. Když se všechno pěkně zorganizuje a pohlídá, je to docela neškodný zvyk.

Údajně má podle webu Greek Reporter z domu vyhnat zlo, ale nejenom to. Symbolika je snad i hlubší, křesťanská. „Tento zvyk je velmi starý a věří se, že znamená hluk během Ježíšova vzkříšení. Davy zírají, lapají po dechu, jásají a atmosféra je elektrizující. Pokud jste to nezažili, nedokážete si to představit. A pro ty, kteří to zažili, je stále těžké to vyjádřit slovy,“ popisuje autentické zážitky na svém blogu Effrosyni Moschoudi. Střepy z hrnců si potom návštěvníci berou s sebou domů pro štěstí.

Inspirace z Benátek

Kde se tahle zvláštní tradice vlastně vzala? Jasno v tom úplně nemají ani místní lidé, nicméně se domnívají, že ji mají na svědomí Benátčané, kteří ostrov ovládali v období od 14. do 18. století. Ti oslavovali Nový rok tím, že prostě vyhazovali staré věci a uvolňovali tak místo všemu novému, co přijde.

Podle Reuters Řekové zvyk převzali a přesunuli ho na Velikonoce. Obloukem se tedy vracíme k tomu, že šlo o zbavení se nepořádku a nový, lepší začátek.

Autor: Helena Stejskalová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama