Jak bude internet vypadat za 35 let? Ovládne ho AI, říká jeho tvůrce Berners-Lee

Tim Berners-Lee, tvůrce internetu, předpovídá, že v budoucnu bude ovládán umělou inteligencí (AI). V rozhovoru pro server CNBC dále upozornil na rozpad technologických gigantů a na směs virtuální a smíšené reality, která změní způsob, jakým interagujeme s digitálním světem.

Reklama

Web oslavil 35. narozeniny

Víte, jak starý je internet? Ač se nám zdá, že už je to dávno, internet (pozn. red. World Wide Web) slaví teprve 35. narozeniny.

V roce 1989, když Tim Berners-Lee pracoval ve švýcarském CERNu, navrhl systém pro správu informací, který měl usnadnit výměnu informací mezi jeho kolegy. Tento systém se stal základem pro „World Wide Web“, který oficiálně ožil v roce 1991. Od té doby prošel internet obrovským vývojem a stal se nezbytnou součástí našich životů.

Budoucnost internetu

Jaká je jeho budoucnost? Tim Berners-Lee, muž, který stál u zrodu internetu, má na to jasný názor.

Umělá inteligence (AI)

Berners-Lee je přesvědčen, že umělá inteligence (AI) bude hrát klíčovou roli v tom, jak budeme v budoucnu web používat. Představuje si, že každý z nás bude mít osobního AI asistenta, který za nás bude vykonávat práci na webu, zatímco my se budeme věnovat hledání zábavy a informací.

„Jedna z věcí, které předpovídám – ale je to něco, za co možná budeme muset bojovat – je, že budeme mít asistenta AI, kterému budeme moci důvěřovat. Bude nám k dispozici například jako lékař,“ řekl Berners-Lee.

Návrat vlastnictví dat uživatelům

Jedním z problémů současného internetu je podle jeho tvůrce ztráta vlastnictví našich dat ve prospěch technologických gigantů. Věří však, že v budoucnu dojde ke změně a lidé získají kontrolu nad svými daty zpět.

Berners-Lee na tom pracuje s projektem Inrupt, který má ambici změnit způsob fungování webových aplikací. „Inrupt stojí za protokolem Solid, jehož cílem je radikálně změnit způsob, jakým dnes webové aplikace fungují, což má za následek skutečné vlastnictví dat a také lepší soukromí,“ uvedl na webu CNBC Ryan Browne.

Virtuální a smíšená realita

Berners-Lee také předpovídá, že budoucí web bude kombinací virtuální a smíšené reality, kde se bude prolínat fyzický a digitální svět. „To otevře nové možnosti pro interakci a zážitky,“ doplnil tvůrce internetu.

Rozpad technologických gigantů

Podle Bernerse-Leeho mohou velké technologické společnosti v budoucnu čelit rozpadu, zejména kvůli regulacím. Příkladem je Evropský zákon o digitálních trzích, který může změnit způsob, jakým velké technologické společnosti fungují.

Závěrem Berners-Lee poznamenává, že se svět umělé inteligence vyvíjí velmi rychle a že monopolní postavení některých společností na internetu nemusí být trvalé. „Možná někdy v budoucnu dojde k rozpadu velkých společností, ale nevím přesně, o kterou společnost se bude jednat,“ uzavírá Berners-Lee.

Autor: Jan Votruba.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama