- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

NOC DIVADEL 2024

nocdivadel

 

NOC DIVADEL

 

Noc otevřených divadel a výjimečných zážitků je součástí evropského projektu European Theatre Night, který prezentuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě vždy třetí listopadovou sobotu. Institut umění – Divadelní ústav koordinuje Noc divadel v České republice již od roku 2013. Největší divadelní svátek každoročně nabízí noční prohlídky, divadelní dílny, diskuze s tvůrci, představení a performance – zdarma nebo za symbolické vstupné. Projekt má potenciál zviditelnit nejen jednotlivé divadelní scény, ale i české divadlo jako takové v povědomí diváků.

První Noci divadel v ČR se zúčastnilo přes 80 souborů z 24 českých a moravských měst. Účast překonala 40 000 návštěvníků. Stejně jako v dalších zemích i v ČR proběhl v 19.00 společný potlesk, který se rozlehl všemi scénami. Institut umění – Divadelní ústav jako organizátor akce otevřel informační středisko k pražskému programu ve svém sídle v Celetné ulici 17 v Praze 1.

 

Dvanáctý ročník Noci divadel na téma PROMĚNA se nově koná 23. března.
Ne náhodou je to nejbližší sobotní termín Světovému dni divadla, který každoročně slavíme 27. března v jednom týdnu se Světovým dnem divadla pro děti a mládež (20. března) a se Světovým dnem loutkářství (21. března). Tyto dny jsou příležitostí zamyslet se nad rolí a důležitostí divadla a upozornit na jeho význam pro lidská společenství i jednotlivce.

 

Jaký program si na tento slavnostní den tentokrát připravilo Městské divadlo v Mostě?

 

PROMĚNA DIVÁKA V DIVADELNÍ PROFESI

 

Činohra Městského divadla v Mostě chystá v rámci Noci divadel na své Malé scéně interaktivní večer, při kterém se diváci promění v různé divadelní profese a mohou si tak na jeden večer vyzkoušet, jak vzniká divadelní inscenace od čtené zkoušky až po „premiéru před diváky“.

Členové uměleckého souboru si vymění role s diváky, kteří se na malou chvíli stanou herci, rekvizitáři, režiséry, osvětlovači a mnoha dalšími profesemi, které jsou nedílnou součástí vzniku nové divadelní inscenace.

Celým večerem bude provázet moderátor Tadeáš Horehleď. Diváci budou rozděleni do jednotlivých týmů a v rámci „přípravy inscenace“ budou mít možnost nahlédnout do zákulisí divadla, kam se při běžné návštěvě divadla jen tak nedostanou.

Divákům se otevřou dveře například do rekvizitárny, na zkušebnu, do maskérny atd.

Neváhejte a přijďte s námi oslavit tento významný den.
Vstupenky jsou v prodeji ZDE.
Pro členy Klubu přátel divadla platí 50% sleva na vstupném. Kapacita míst je omezena.