O nás     Inzerce     KontaktVěrohodné informace z byznysu již od roku 2013
Hledat
Nepřehlédněte: Slovník ekonomických pojmů
Plánovací kalendář 2024
Zkušenosti podnikatelů v ČR
Usnadní vám práci: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2024
Hlavní rubriky: Ekonomika, Podnikání, Investice, Reality, Lidé, Peníze, Technologie, Zkušenosti, Speciály

Slovník ekonomických pojmů
Praktické informace pro firmy

Nazrála doba pro nákup nemovitosti, ceny půjdou nahoru

Pokud někdo vyčkával s pořízením vlastního bydlení na lepší časy, tak ty zřejmě právě nastávají. Shodují se na tom mnozí odborníci z realitní i hypoteční branže. A doporučují nákup nemovitosti, byť za cenu dražší hypotéky, neodkládat. Kdo naopak uvažuje o prodeji, vyplatí se mu ještě vyčkat.

Při meziročním srovnání posledního čtvrtletí loňského roku sice ještě ceny starších bytů v některých městech klesaly, v Praze, Brně i Ostravě už však podražily. Porovnáme-li poslední dva kvartály roku 2023, ceny bytů již rostly ve většině velkých měst o jednotky procent. Výjimkou je pouze Ústí nad Labem, kde zlevnily v průměru o 1 %. Nejvíce byty zdražily mezičtvrtletně v Brně (6 %) a v Olomouci (3 %). Praha s dalšími třemi krajskými městy zaznamenala 2% zdražení. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou.

Hypotéky budou dostupnější a levnější

Kdo odkládal pořízení vlastního bydlení na dobu levnějších hypoték, neměl by příliš otálet. Již od loňského července byl „deaktivován“ limit pro DSTI (poměr mezi výší měsíčních splátek úvěrů a výší měsíčního příjmu), od letoška pak i omezení DTI (poměr celkové výše dluhů k výši ročních příjmů).

„Nutně to neznamená, že by banky rozdávaly hypotéky bez jakýchkoliv pravidel. Nějaká omezení poměrových ukazatelů příjmů a zadlužení budou vždy interně aplikovat. Faktem ale je, že na hypotéku dosáhne více lidí. A spolu s poklesem úrokových sazeb dosáhne klient při dané bonitě na vyšší úvěr, respektive mu na zamýšlený úvěr stačí nižší bonita. To zřejmě brzy rozhýbe hypoteční, potažmo realitní trh,“ vysvětluje David Eim, místopředseda představenstva Gepard Finance. „V půli tohoto roku budou nabídkové sazby někde lehce nad 5 procenty, na konci roku možná už kolem 4,7 procenta,“ očekává David Eim, jehož předpoklad se týká velkých bank, které tvoří většinu trhu. Zde bychom se letos neměli dostat pod 4,5 %, protože banky budou ke snižování sazeb přistupovat poměrně konzervativně. Už nyní ale některé menší banky nabízejí sazby i znatelněji pod 5% hranicí.

Kdy nastane zlom?

Právě zlevnění hypoték pod psychologickou hranici 5 % p. a. by mohlo znamenat zlom a vést k výraznějšímu oživení trhu. Nejvhodnější doba pro nákup nemovitosti je však už nyní. „Zdá se, že pokles cen nemovitostí se zastavil a ve většině velkých měst se ceny bytů odrážejí ode dna. Trh ale stále čeká na rozhodující impulz, a tím by mohly být levnější hypotéky, jakmile se úrokové sazby vrátí pod 5 procent,“ domnívá se Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz, podle něhož je trh nyní nakloněn nakupujícím. „V současnosti je poptávka utlumena, takže je z čeho vybírat, kupující není pod tlakem a existuje i prostor vyjednat si lepší cenu,“ dodává Lumír Kunz.

Tato situace se ale v průběhu roku zřejmě zcela otočí. Ruku v ruce s poklesem sazeb bude růst zájem o hypotéky, a tedy i nákup nemovitostí. Již nyní můžeme pozorovat vyšší objemy sjednaných hypoték – z dat ČNB vyplývá, že měsíční objemy hypotečních úvěrů poskytnutých bankami byly v závěru loňského roku nejvyšší za poslední rok a půl. Stále jsou to však jen asi dvě třetiny běžného stavu. „S oživením realitního trhu se naopak situace obrátí ve prospěch prodávajících, protože ceny opět poletí nahoru. Kdo s prodejem nemovitosti vyčkával na lepší dobu, pro toho zřejmě nastane vhodná konstelace už v tomto roce,“ předpokládá Lumír Kunz.

S pořízením vlastního bydlení zbytečně neotálejte

Nakupující tedy nemají na co čekat. Hypotéky jsou sice stále poměrně drahé, lepší variantou je však nákup levnější nemovitosti nyní, byť za cenu vyšší úrokové sazby. „Při volbě kratší fixace můžete hypotéku v dalších letech s velkou pravděpodobností refixovat nebo refinancovat za výrazně lepších podmínek. Proto nyní nedává smysl nákup zbytečně odkládat,“ doporučuje David Eim, podle kterého u průměrné hypotéky ve výši 3.300.000 Kč se splatností 30 let představuje změna sazby o desetinu procentního bodu změnu na splátce orientačně asi 200 Kč. „Při sazbě 5,69 procenta ročně vychází měsíční splátka na 19.132 korun, při roční sazbě 5,19 procenta se tedy splátka sníží asi o tisícikorunu na 18.100 korun za měsíc. Už na konci tohoto roku by mohla být splátka průměrné hypotéky sjednané se sazbou okolo 4,7 procenta nižší o 2 tisíce korun měsíčně,“ dodává David Eim.

Nepřiměřené investování „do cihel“

V Česku se poměrně rozmohl fenomén investičních bytů. Odborníci nicméně považují zálibu v „investování do cihel“ často za nepřiměřenou a místy až nezdravou. „Rozumím tomu, když si chce movitá rodina vedle nového rodinného domu zachovat předchozí byt, popřípadě pořídit jeden až dva byty, které mohou sloužit jako startovací pro jejich děti, jako diverzifikace ostatních investic, pasivní příjem z pronájmu a k případnému prodeji pro zajištění financí na stáří,“ říká Václav Šimek, partner ve společnosti Freedom Financial Services. Dodává ale, že obvykle se doporučuje, aby investice v nájemních nemovitostech nepřevyšovala 30 % celého portfolia. Není přitom výjimkou, že rodina, která vlastní dva až tři byty, disponuje v ostatních aktivech stěží nižšími stovkami tisíc korun. „Vyhýbat se dalším typům standardních finančních investic, jako jsou fondy, akcie a podobně, a spořit na účtech a stavebním spoření na nákup třetího, čtvrtého nebo dalšího bytu, to není většinou efektivní a ani nejvhodnější strategie,“ uzavírá Šimek.


(20. 3. 2024 | redakce2)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2013-2024 OnBusiness.cz, ISSN 2336-1999 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu OnBusiness.cz a ochrana soukromí | pg(7099)