Hlavní obsah

Perlou domu na Dlouhém mostě je nápaditě zařízená ložnice s puncem elegance a luxusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdánlivě nenápadný rodinný dům, jenž nese jméno na Dlouhém mostě, je ukázkou dokonalého propojení vnějšího vzhledu a zařízení interiéru. Jeho dřevem obložená fasáda je nápaditě připomínána snad v každé místnosti. Snad nejvíce pak v ložnici, která je díky svému nápaditému zařízení skutečnou perlou celého domu.

Foto: Martin Zuzánek

Ložnice je právem perlou interiéru tohoto rodinného domu

Článek

Dům na první pohled působí nenápadným, až minimalistickým dojmem. Jeho obložení latěmi orientovanými ve vertikálním směru mu dodává teplý a přívětivý charakter. Prostý obdélníkový půdorys stavby je na jedné delší straně doplněn garáží, zatímco na protilehlé je možné objevit prostornou terasu.

Ta je zastřešena kovovou konstrukcí a zařízena jídelním posezením se stolem a židlemi. Místo se našlo rovněž pro dvojici lehátek. V blízkosti terasy je prostor s designovým kovovým ohništěm a lavičkami.

Dům s takovýmto vzhledem převzal s úkolem navrhnout zařízení interiéru v odpovídajícím stylu designér Josef Trakal. „Klienti mě oslovili ve fázi, kdy stavba byla připravena pro finální úpravy. Měl jsem ale možnost ovlivnit elektroinstalaci a dispozice, což bylo klíčové pro další návrh,“ říká.

Dům široký 3,5 metru nabízí čtyřčlenné rodině vše. Včetně garáže a střešního bazénu

Tipy a trendy

Praktické a útulné zádveří

Do domu se vstupuje černými dveřmi lemovanými po straně úzkým světlíkem o stejné výšce. Za nimi následuje krátké, útulně, a hlavně prakticky zařízené zádveří

„Vizuální propojení exteriéru s interiérem bylo jedním z hlavních přání majitelů,“ upřesňuje designér, což prezentují dřevěné obklady stěn, které ladí s dveřmi, zárubněmi a jsou v souladu s celkovým obložením domu.

Podlaha ze šedých dlaždic je pro chodbu praktická, lehce udržovatelná. Zajímavým designovým prvkem jsou kulaté věšáky z dřevěných válečků s bílými kruhy jako úchyty, které si tvarově notují s kulatými světly nad lavicí a hlavním osvětlením místnosti.

Estetické prostředí chodby

Zádveří je od hlavní chodby v domě odděleno dveřmi. V chodbě zaujmou černá válcovitá světla, jimž odpovídá černá barva dveřního kování, které si majitelé vyhlédli na stavebním veletrhu. Oba prvky hezky barevně i stylem souzní. Kliky mají titanovou povrchovou úpravu v matné podobě.

Samotné dveře, které kliky zdobí, jsou vyrobené na míru a velmi pěkně ladí s dřevěnými tóny podlahy. Jednu ze stěn chodby pak krášlí velký abstraktní obraz.

Kuchyň na míru

Hlavní chodba přivede návštěvníka do obývacího pokoje, jenž je propojený s kuchyní a jídelní zónou. I zde lze objevit spoustu dřevěných prvků.

„Podlahu v celém domě již měli klienti vybranou, a tak jsem částečně přizpůsoboval další návrhy této volbě,“ vysvětluje designér. Kuchyňská linka je tak vyrobena na míru, její světlý dřevěný dekor na vrchních skříňkách, pracovní desce a ostrůvku kontrastuje se šedými skříňkami.

Spotřebiče, včetně baterie, vestavěné mikrovlnné trouby a sklokeramické varné desky, jsou černé a dodávají kuchyni sofistikovaný nádech. Kuchyňský ostrůvek navíc skrývá černou výsuvnou digestoř, což je praktický, ale nenápadný detail.

Velmi příjemným prvkem je pak podélné okno nad úrovní pracovní desky, které poskytuje nejen výhled do přírody, ale je i zdrojem přirozeného světla.

Středobodem obývacího pokoje je sedací souprava, jejíž šedá barva i materiál jsou sladěné s čalouněním židlí u jídelního stolu. Dřevěný obklad na stěně spojuje televizi s prodlouženou televizní skříňkou ve dřevěném dekoru a šedých odstínech, čímž dotváří pocit celistvosti.

Zaujalo nás

Velice důvtipně zvoleným doplňkem obývacího pokoje jsou květináče. Na první pohled vypadají různorodě, ale při bližším zkoumání divák objeví, že každý z nich ladí s některým prvkem v místnosti – ať už je to konferenční stolek, taburet, nebo černé kovové nohy jídelního stolu.

Povedeným nápadem je volba různých typů osvětlení pro různé zóny společenského prostoru. V kuchyňské části jsou použita jednoduchá černá válečková svítidla u stropu. Nad jídelním prostorem jsou zavěšená černá světla s kruhovými plochými stínidly a v obývací části je na svítidlech černé již minimum, hlavní úlohu na nich mají skleněné bubliny.

Vše vrcholí osvětlením stěny za sedačkou pomocí pravidelně rozmístěných betonových kostek. Kouzlo jejich efektu se projeví po rozsvícení, kdy na zdi vytvoří obrazce navozující dojem, že je její povrch polstrovaný.

Práce či relax?

S obývacím pokojem sousedí multifunkční místnost, která může fungovat jako menší obývací pokoj, pracovna nebo pokoj pro hosty. Podlaha je opět z přírodního dřeva a stěny bílé. Dřevěný obklad, jenž provází celý dům, se zde objevuje na jednom z dveřních křídel šatní skříně. Pohovka je opět v tónech šedi a před ní stojí masivní rustikální oválný konferenční stolek, který vypadá, jako by byl vyřezaný z celého kmene.

Naproti pohovce ihned vedle televize umístěné na zdi je pracovní koutek vybavený zavěšeným stolem na zdi a židlí atypických tvarů připomínajících propletené větve stromů. Z pokoje lze vycházet ven na terasu.

Rekonstrukce domu v horách měla přesně opačný účel, než bývá zvykem

Tipy a trendy

Perlou domova je ložnice

Pokud je v tomto domě místnost, která ohromí oko diváka na první pohled, je to ovšem bez pochyby ložnice majitelů. Velmi originálním nápadem je využití obkladu stěny za čelem postele z dřevěných latí a pak protažení tohoto obkladu dále pod stropem nad postel. Designér však hravě ponechal každou z latí v jiné délce, což působí zábavně. Zároveň latě nad postelí vytvářejí dojem nebes.

„Tato unikátní instalace byla technicky náročná. Zpočátku byl jen nápad a návrh, pak bylo potřeba přesvědčit klienty a nakonec jsme museli vymyslet technické řešení,“ vysvětluje designér a pokračuje: „Narazili jsme na problém s konstrukcí stropu, který nebyl připravený na takové zavěšení. Po konzultaci s odborníky jsme ale našli řešení: laťový strop je prokotven skrz strop do střešní trámové konstrukce, která celý panel nese.“

V každém prostoru domu jsem umístil nějaký dominantní prvek, aby vše mělo své opodstatnění.
Designér

Za pozornost ostatně stojí i samotná postel, která jako by v prostoru levitovala. Stejně jsou ostatně řešené i noční stolky po jejích stranách a psací stůl pod televizí na stěně, jehož provedení i průvodkyni - židli - divák zná již z multimediální místnosti.

Nad postelí jsou na každé straně dvě závěsné lampy s válcovitými svítidly, jedna v černé barvě a druhá v dekoru dřeva. Stejné jsou i nad psacím stolem

Ložnice má ovšem ještě jeden velmi nápadný prvek, a tím je stěna s televizí. Je zvýrazněna sytou modrou stěrkou. „Původně jsem zvažoval šedý odstín pro koncepční propojení, ale nakonec jsme se s majiteli shodli, že se odvážíme vytvořit něco výjimečného. A vyplatilo se. Odvážný odstín modré povýšil ložnici na zcela novou úroveň,“ pochvaluje si designér.

Ložnice má také vlastní výstup ven, což poskytuje příjemnou možnost přímého přístupu na terasu nebo do zahrady. Detaily jako barevné akcenty, jedinečné osvětlení a nápadité řešení nábytku vytvářejí v ložnici atmosféru pohodlí a luxusu, čímž se stává opravdovým srdcem domova.

Technické informace:

Užitná plocha domu: 110 m2

Architekt domu: Zdeněk Melichar

Interiérový design: Josef Trakal design

Dveřní kování: M&T, klika Minimal, dveře: Dorsis, kuchyňská linka a vybrané kusy nábytku: Truhlárna Ulrich, obklady: Kachlíkárna, stěrky: Prestižní povrchy, stěrka ve sprchovém koutu: MagicTouch, Zero barvy, obrazy: Tereza design, sanitární vybavení: Ravak

Sprchový kout, za kterým se každý ohlédne

Na konci hlavní chodby domu jsou dveře vedoucí do koupelny. Je velice prostorná, a tak se do ní vešla pohodlně nejenom vana, ale také nezvykle velký sprchový kout. Ten na sebe upozorní každého už na první pohled vedoucí ode dveří. Jeho zaoblená šedá stěna zasahuje do více než třetiny prostoru místnosti.

„Stěna je vystavena v kombinaci pórobetonu a voděodolného sádrokartonu, který je opatřen hydroizolační vrstvou vytvořenou specialistou,“ vysvětluje designér a dodává: „Nátěr je betonová stěrka, která se používá právě do vlhkých prostor a má vrstvu odpuzující vodu.“

Kout je vybaven stropní sprchou a nástěnnou baterií s minimalistickou sprchovou hadicí. Vedle oblouku je umístěno velké zrcadlo, které je nejen praktickou nutností, ale zároveň působí jako elegantní dekorace a opticky prodlužuje prostor.

Koupelna má prosklené balkonové dveře vedoucí do zahrady. Jsou však upraveny tak, aby sklo nebylo průhledné, což místnosti zajišťuje žádoucí soukromí.

Designér na doporučení známých

„Klienti mě oslovili na základě referencí od svých známých a věděli, co ode mě mohou očekávat, což je vždy nejlepší. Byl jsem inspirován tím, jak na mě zapůsobili, a věděl jsem, že chtějí propojit exteriér s interiérem, preferují dřevo, světlé tóny a chtěli zařadit umělecké obrazy. V každém prostoru domu jsem umístil nějaký dominantní prvek, aby vše mělo své opodstatnění. Výsledkem je interiér, který nejen že působí esteticky příjemně, ale také odráží osobní představy a preference klientů,“ uzavírá designér.

Černá a bílá. Interiér jako propojení dvou rozdílných světů

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Josef Trakal design

Reklama

Související články

Dům dvou tváří

Nový, netradičně řešený dům si s manželem pro svou rodinu postavila architektka Veronika Zimková. Parcelu nijak složitě nehledali, tak nějak k nim prý „přišla...

Výběr článků

Načítám