Hlavní obsah

Zubrům se v Česku daří. Žije zde už téměř 160 kusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední Čechy

Stáda zubrů se v Česku zdárně rozrůstají. Přírodovědci tady poprvé napočítali při mezinárodním sčítání 159 kusů těchto velkých, majestátních, ale také ohrožených zvířat.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zubři v rezervaci u Milovic

Článek

Největší stádo 43 kusů žije v rezervaci mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou, další početná skupina je v oboře Židlov na Českolipsku. Největší chov zubrů v rámci tuzemských zoologických zahrad má Zoo Tábor s 11 kusy.

Vyplývá to z výsledků oficiálního sčítání zubrů pro Mezinárodní plemennou knihu vedenou v polské Bělověži, odkud část zdejších zvířat také pochází.

Místo golfového hřiště vznikla u Lipna rezervace, přivezli tam první zubry

Domácí

„Početnost populací v jednotlivých chovech je velmi důležitá pro budoucnost tohoto druhu. Čím je populace větší, tím je životaschopnější a lépe odolává různým výkyvům,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci založila.

Ačkoli jsou tuzemská stáda větší a větší, pořád je to málo na to, aby byla geneticky soběstačná a nehrozilo nevhodné křížení.

Foto: Česká krajina - Michal Köpping, Právo

Zubr evropský se v rezervaci mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou zdárně množí.

„Jako minimum se bere stovka kusů, ale optimální je stádo o velikosti kolem 250 kusů. Ve stávajících malých lokalitách musíme zajistit odchyt jedinců a jejich převoz,“ řekl Novinkám Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky, jak se zajišťuje genetická pestrost.

Vhodný prostor pro tak velké stádo by podle něj byly například Doupovské hory nebo Šumava.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zubři evropští

Zubr evropský je největším žijícím obratlovcem Evropy. Samice mívá podle Miloslava Jirků jedno mládě obvykle jednou za dva až tři roky.

„Jen výjimečně se narodí dvojčata, v Milovicích se to jednou podařilo,“ dodal přírodovědec. Zubři se přitom dožívají zhruba dvaceti let. Podle sčítání žilo v roce 2015 na území ČR 78 zubrů, v roce 2017 chov překonal stovku.

Počty zubrů v jednotlivých chovech v České republice
Milovice43Chomutov8
Židlov39Praha6
Prachatice 34 Rokycany4
Tábor11Plzeň4
Olomouc9Stěžery1
Zdroj: Sčítání pro Mezinárodní plemennou knihu k 31. 12. 2023

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám