Šéf OSN: Musíme zastavit zabíjení v Pásmu Gazy a dosáhnout dohody o příměří

foto Generální tajemník OSN António Guterres (vlevo) a šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová na tiskové konferenci v Bruselu, 20. března 2024.

Brusel - Je třeba udělat vše ke konci zabíjení v Pásmu Gazy a k uzavření humanitárního příměří, uvedl dnes generální tajemník OSN António Guterres, který se v Bruselu setkal se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) v úterý uvedla, že na severu Pásma Gazy bez přijetí dalších opatření nejpozději v květnu vypukne hladomor.

Fotogalerie

Humanitární krizi v Pásmu Gazy kromě nedostatku potravin zhoršuje i nefungující kanalizace a hromadící se odpadky v přelidněném Rafáhu na jihu.

Hrozící hladomor v regionu zmínila i předsedkyně komise, situace v oblasti je podle ní nepřijatelná. "Je potřeba propustit veškerá rukojmí (která drží Hamás) a zajistit, aby se do Gazy dostalo více humanitární pomoci," uvedla von der Leyenová. Důležité je podle ní rovněž zajistit, aby se pomoc skutečně dostala k Palestincům, kteří ji potřebují přímo na místě, nedávné rozdělování pomoci totiž podle ní doprovázel chaos.

"Nic neospravedlňuje akt Hamásu, ale ani nic neospravedlňuje kolektivní trest vůči palestinskému lidu," reagoval Guterres na teroristický útok palestinského radikálního hnutí Hamás ze 7. října loňského roku, ale i následnou izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy. Při ní podle ministerstva zdravotnictví v Gaze, spravovaného Hamásem, zahynulo od začátku války téměř 32.000 lidí.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď