E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Nadace Neuron vyhlašuje nový ročník Expedice Neuron 2024

Nadace Neuron otevírá registrace do úspěšného projektu Expedice Neuron 2024, který podporuje terénní výzkum a navazuje na slavnou éru cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Čeští vědci a výzkumníci napříč obory mohou díky mecenášům Nadace Neuron získat až 1 milion korun na terénní výzkum kdekoliv po světě. Svůj projekt můžete přihlásit do 20. dubna 2024. Podmínkou vyplacení grantu je zahájení expedice nejpozději do července 2025.

„Expedice Neuron pomáhají financovat originální výzkum, podporují zapojení moderních technologií do terénního bádání a přispívají k tomu, že tradice českých expedic ve světě stále rezonuje. Neuron doposud vyslal 11 expedic, které podpořil částkou převyšující 5,5 milionu korun,“ připomíná Monika Vondráková, spoluzakladatelka a ředitelka Nadace Neuron.

Poslední Expedice Za ztraceným mayským městem objevila v guatemalské provincii Petén jedno z nejstarších mayských měst.
Expedicím Neuron se doposud podařilo ochránit ohrožená zvířata, v Hondurasu zkoumat asexuální bazilišky, v Česku změřit nejhlubší propast na světě nebo odebrat vzorky z ledovců v tropické Africe. Loňská Expedice Neuron objevila v Guatemale v provincii Petén jedno z nejstarších mayských měst a další nálezy nevyčíslitelné vědecké hodnoty, které pomohou zasadit do kontextu doposud neobjasněné fáze tamní kultury i života lidí. Cestu expedičníků podpořil mecenáš Nadace Neuron Jakub Havrlant.

Nadace Neuron přihlášky přijímá od 19. března do 20. dubna 2024 přes registrační formulář na webu. Vítězný expediční projekt vyhlásí během léta 2024. Podmínkou pro vyplacení grantu je zahájení expedice nejpozději do července 2025.

O výběru kandidátů rozhoduje Expediční rada Nadace Neuron, kterou tvoří cestovatel a dokumentarista Petr Horký, egyptolog a archeolog Miroslav Bárta, polární ekoložka Alex Bernardová, dramaturg Prima ZOOM Pavel Němec, biolog Petr Pokorný, cestovatel a fotograf Václav Šilha a šéfredaktor National Geographic Tomáš Tureček.

 

Publikováno: Středa 20.03.2024 12:45

Akce dokumentů