Michelinské hvězdy ve vesmíru: Nejdražší jídlo na světě bude stát téměř půl milionu dolarů

Luxusní jídlo ve vesmíru? V roce 2024 bez problému. „Společnost SpaceVIP, zabývající se vesmírnou turistikou, oslovila Rasmuse Munka, šéfkuchaře michelinské restaurace Alchemist, s vytvořením tematického menu pro let vesmírným balonem,“ uvádí Michael Verdon pro web Robb Report.

Reklama

Za poslední roky došlo na trhu vesmírné turistiky k významnému pokroku. I přesto, že jsou starty stále vzácné, společnosti, jako je SpaceX nebo Blue Origin, ukázaly, že je možné prožít jedinečný zážitek z letu do vesmíru, pokud máte na účtu větší hotovost a dobrodružného ducha.

Startup OneSpace se rozhodl zajít ještě o krok dál. Pro milovníky gastronomie má nabídku zcela nového zážitku. Jedná se o večeři s tím nejlepším výhledem na světě. Dodáváme, že se jedná zároveň o nejdražší jídlo na světě.

SpaceVIP je luxusní vesmírná společnost, která se rozhodla spojit síly se společností Space Perspektive a slavným dánským šéfkuchařem Rasmusem Munkem, jehož restaurace Alchemist obdržela dvě michelinské hvězdy.

Do výšin však zájemci nepoletí raketou, ale balonem. Balon nazývaný SpaceBallon bude ve speciální kapsli SpaceShip Neptune, která bude k balonu připojena. Dovnitř se vejde celkem osm lidí včetně kapitána a cena za jídlo od Rasmuse Munka je přímo astronomická. Celkem se bude jednat o 495 tisíc dolarů. Není však jasné, jestli jsou v ceně zahrnuty i nápoje.

Všichni účastníci na sobě budou mít luxusní skafandry od Ogiery. Kapsle SpaceShip Neptune bude po celou bodu připojena k internetu a celý let tak bude vysílat živě. Díky tomu bude společnost moci publikovat fotografie i videa z této létající restaurace v reálném čase na sociálních sítích.

Ve vzduchu by měl balon strávit šest hodin a maximální výška, které může balon dosáhnout, je něco málo přes 30 km. Rychlost výstupu bude přibližně 20 km/h. Hranice vesmíru je ale podle jedné definice asi až 100 km nad zemí, o let ve vesmíru se tak jednat nebude. To však společnosti nebrání v tom, aby tento let a večeři jako vesmírný zážitek propagovala.

Zajímá vás, jaké menu se bude v balonu podávat? Na oficiální odhalení si budeme muset ještě chvíli počkat, protože zatím nebylo zcela dokončeno. Společnost SpaceVIP má však jasno. „Jídlo bude nápadité a inspirované rolí vesmírného průzkumu za posledních 60 let. Inspirovat se bude také dopadem, který měl tento průzkum na naši společnost,“ uvádí Michael Verdon.

Jen pro zajímavost, Rasmusova kodaňská restaurace Alchemist se umístila na pátém místě v žebříčku padesáti nejlepších restaurací světa.

Už v druhé polovině roku 2024 jsou naplánovány první testy balonu a kapsle s lidskou posádkou. Pokud půjde vše bez problémů, bude první takové jídlo vysoko nad mraky podáváno už v roce 2025.

Následně se můžeme těšit na nové lety. Roman Chiporukha, zakladatel společnosti SpaceVIP, zdůraznil, že plánují nové expedice ve spolupráci se slavnými umělci, jejichž cílem bude využít cestování do vesmíru ke zvýšení povědomí lidí a podpoře univerzální vesmírné gramotnosti.

Veškerý zisk půjde na organizaci Space Prize Foundation, který podporuje rovnost mužů i žen ve vědě a technice.

Autor: Nikola Strnadová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama