Vstupné dobrovolné

Inspirace Kafkou

● 19/04/2024–28/06/2024
Knihovna Moravské galerie, Pražákův palác
Judita Matějová
UměníVýstavy

Na letošní sté výročí úmrtí Franze Kafky (1883–1924), jednoho z klíčových spisovatelů 20. století, reaguje kulturní svět rozmanitými literárními a uměleckými projekty. Jejich cílem je připomenout originální literární tvorbu tohoto pražského německy píšícího židovského spisovatele a poukázat na vliv jeho osobnosti a díla v současném uměleckém kontextu. 

Kafkovy romány a povídky jsou inspirací mj. i pro ilustrátory, grafiky a umělecké knihaře. Ve sbírce bibliofilií a umělecké knižní vazby Moravské galerie se nachází několik knižních exemplářů od knihařů a grafiků, kteří se pokusili ztvárnit Kafkovo dílo v knižní úpravě. K nejzajímavějším z nich se řadí knižní vazby Jiřího Hadlače, Jindřicha Svobody, Jana Perůtky a autorská kniha Jiřího Šindlera a Jana Perůtky. Představíme je ve studovně Knihovny Moravské galerie.

3. patro, Knihovna

Foto: Archiv MG

MOHLO BY SE VÁM TAKÉ LÍBIT

Brněnská muzejní noc 2024

● 18/5/2024, 18-24 H
Děti a rodiny, Dospělí, Program
Během letošního 20. ročníku Brněnské muzejní noci budou opět pro všechny návštěvníky otevřeny až do půlnoci budovy Uměleckoprůmyslového muzea, Pražákova paláce a Místodržitelského paláce….

Letní artcamp: Poklady ze zahrady paní Jurkovičové

● 15/7/2024–19/7/2024
Jurkovičova vila 
Nezařazené
Týdenní artcamp v malebném prostředí Jurkovičovy vily nabídne specifické propojení umění a přírody. Čekají nás výpravy do lesa, hry v zahradě a pohádková vyprávění….

ART IS HERE: Moderní umění

Pražákův palác
Stálé expozice
Ve druhém patře Pražákova paláce se nachází stálá expozice Moderního umění zaměřená na prezentaci tvůrců české moderny a meziválečné avantgardy (Bohumil Kubišta, Antonín Procházka,…