Zdraví

Co je kyberchondrie a jak poznat, že jí trpíte?

Trápí vás bolest hlavy a místo toho, abyste si vzali prášek, šli se projít na čerstvý vzduch nebo se třeba napili vody, raději začnete ihned hledat tento příznak na internetu? Možná trpíte kyberchondrií.

Co je kyberchondrie?

Přestože kyberchondrie není oficiálním pojmem, lze se s ním setkat poměrně často. Nejlépe totiž popisuje chování některých lidí, kteří si vyhledávají důvody svých zdravotních obtíží na internetu, a následně se u nich kvůli tomu spustí úzkostné stavy. Zbytečně se tak vystaví stresu a obavám z toho, že trpí vzácnou či nevyléčitelnou chorobou, ačkoliv ve většině případech se jedná o běžná onemocnění či třeba i pouhé nachlazení.

Kolik Čechů si hledá symptomy na internetu?

Zajímá vás, kolik lidí si pravidelně vyhledává své symptomy na internetu a snaží se o stanovení své diagnózy? Podle průzkumu společnosti ESET z roku 2023 si informace o svém zdravotním stavu alespoň jednou vyhledalo 95 % Čechů. To samozřejmě není nijak šokující. Každý z nás si totiž alespoň jednou vyhledal způsob, jakým si ulevit od bolesti v krku, hlavy a podobně. Znepokojující je ovšem další údaj, který hovoří o tom, že 7 % Čechů si vyhledává zdravotní informace téměř neustále. Skupina lidí, kteří si často vyhledávají na internetu informace týkající se zdraví, je tvořena lidmi do 30 let. Třetina všech Čechů se následně uchyluje k diagnostikování svých potíží.

Proč je kyberchondrie nebezpečná

Prvním důvodem, proč je kyberchondrie nebezpečná, je již samotný fakt, že jedinec si přivodí zcela zbytečné úzkosti a zvýší si hladinu stresu. A to pouze na základě informací, které mohou být lživé a nemusí nijak korespondovat s jeho skutečným zdravotním stavem.

Dále je samozřejmě možné, že přestanou důvěřovat lékařům, protože si vytvoří domněnku založenou na informacích nalezených na internetu, ke kterým se upnou a začnou jim slepě věřit. Pokud jejich lékař následně domnělou nemoc nepotvrdí, nejsou ochotni se vzdát svého názoru a dále slepě věří tomu, co si vyhledali online.

Kdy může být kyberchondrie prospěšná

Existují ale i případy, kdy se může kyberchondrie ukázat jako vcelku prospěšná. Kromě mylné diagnostiky lze totiž jako kyberchondrii označit také chování, kdy si lidé na internetu hledají správné dávkování některých léků. Jiní si pročítají informace na stránkách lékáren a podobně. Toto chování není nijak alarmující a v řadě případů může být hledání správného dávkování a pročítání webových stránek lékáren skutečně prospěšné a rychlejší, než se snažit dovolat do ordinace lékaře.

Jak mít hledání informací o zdraví na internetu pod kontrolou

Také si čas od času vyhledáte na internetu nějaké informace o zdraví a snažíte se odhalit, co vám vaše tělo říká právě s pomocí Googlu? Abyste nepřekročili onu tenkou hranici, hledejte si na internetu vždy jen nezbytné informace. Zcela se vyhněte diskuzím a stránkám, které nespadají pod správu lékařů. Množství informací, které na internetu naleznete, může být lživé zavádějící a vůbec nemusí souviset s vaším skutečným zdravotním stavem. Nedovolte internetu, aby vás přesvědčil o tom, že bolest hlavy vám způsobuje tumor, když se ve skutečnosti může jednat o příliš stresu či například nedostatečný pitný režim.

Internet je rozhodně dobrým sluhou a může vám pomoci a poradit téměř s čímkoliv, ale jakmile nad vámi převezme kontrolu, můžete si každý den diagnostikovat tři smrtelná onemocnění a přivodit si úzkosti, které mohou být mnohem horší, než původní nemoc, která vás ve skutečnosti potkala. Nedejte kyberchondrii šanci a hlídejte si, jak často si svůj zdravotní stav snažíte s pomocí internetu kontrolovat.

Zdroj textu: www.eset.com, www.ncbi.nlm.nih.gov

Zdroj foto: www.pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button