Ředitelem NBÚ jmenovala vláda od května Jana Čuřína

foto Schůze sněmovního bezpečnostního výboru. Poslanci projednali mj. návrh kandidáta na jmenování ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a novelu o Generální inspekci bezpečnostních sborů, 14. března 2024, Praha. Kandidát na ředitele NBÚ Jan Čuřín.

Praha - Ředitelem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) bude od začátku května nynější bezpečnostní ředitel úřadu vlády Jan Čuřín. Do funkce ho dnes jmenovala vláda, řekl novinářům vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Čuřín nahradí Jiřího Langa, který NBÚ vede přes sedm let a vláda ho dnes v reakci na jeho rezignaci formálně odvolala ke konci dubna.

Premiér Petr Fiala (ODS) minulý týden poslancům řekl, že Čuřín je vysoce kvalifikovaný odborník, který působí v oblasti utajovaných informací 14 let. Jurečka dnes doplnil, že příští šéf NBÚ má s bezpečnostní agendou bohaté zkušenosti. "Je to člověk, který splňuje veškeré požadavky na tuto funkci. Je držitelem prověrky stupně přísně tajné a certifikátu NATO Secret," dodal. Jurečka vyzdvihl, že Čuřín v NBÚ již pracoval a má dobré jméno a respekt v bezpečnostní komunitě.

Čuřín vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy, po několikaleté pedagogické praxi začal pracovat v NBÚ. Začínal jako referent v bezpečnostním odboru a odboru personální bezpečnosti a bezpečnostní způsobilosti, poté byl vedoucím oddělení vnitřní bezpečnosti v bezpečnostním odboru, odcházel z funkce vedoucího oddělení v odboru personální bezpečnosti ozbrojených sil a bezpečnostních sborů. Od května 2015 pracuje na úřadu vlády, nejprve vedl oddělení vnitřní bezpečnosti a v prosinci 2017 se stal bezpečnostním ředitelem.

Poslancům Čuřín před týdnem řekl, že se po nástupu plánuje seznámit s aktuální agendou, personálním obsazením a ekonomickou situací úřadu. Chce se zaměřit na zefektivnění bezpečnostního řízení, celkovou revizí by podle něj bylo možné snížit počet žádostí o prověrky. Hodlá se věnovat i kontrole a metodice, NBÚ by se měl stát národní autoritou v utajovaných informacích například pří výkladu příslušné legislativy.

Lang před příchodem do NBÚ řídil 13 let Bezpečnostní informační službu (BIS). Jurečka dnes řekl, že kabinet ho v souladu s požadavky předpisů formálně odvolal. "Sluší se mu poděkovat za službu a práci pro tento stát," řekl. Fiala před týdnem poukázal na to, že Lang je už v důchodovém věku. "Bude záviset na něm, zda bude chtít se ještě nějak podílet na pomoci státu," řekl.

Hlavním úkolem NBÚ je prověřování osob, které přicházejí do styku s utajovanými skutečnostmi, a prověřování firem, které se podílejí na strategických zakázkách. Vydáním osvědčení nebo dokladu o bezpečnostní způsobilosti úřad garantuje, že u jeho držitele nebyly zjištěny skutečnosti, které by mu bránily mít přístup k utajovaným informacím nebo vykonávat citlivé činnosti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď