Celebrity

20. března 2024 17:30

David Laštovka

Luděk Munzar nemohl přijít na jméno Miroslavu Donutilovi. Odešel kvůli němu z divadla

Luděk Munzar

Luděk Munzar, od jehož narození uplynulo 91 let, patřil k hereckým legendám. Býval velmi upřímný a otevřený. Když se mu něco nepozdávalo, dokázal se ozvat. Dlouhá léta například nemohl přijít na jméno mladšímu kolegovi Miroslavu Donutilovi. Proč?

Spor mezi Luďkem Munzarem a Miroslavem Donutilem započal v roce 1990, kdy do Národního divadla jako šéf činohry nastoupil Ivan Rajmont. Ve zlaté kapličce se snažil nastolit nový řád. Nejenže měnil stávající repertoár, ale rovněž přivedl mladou generaci herců z mimopražských divadel. Mezi nimi byl i Donutil, který do té doby působil v brněnském Divadle Husa na provázku.

A právě s angažováním Miroslava Donutila Munzar s manželkou Janou Hlaváčovou, kteří v té době patřili k hvězdám souboru, zásadně nesouhlasili. „Tehdy mě navštívili a jako ministra kultury mě přímo zapřísáhli, abych proces vrůstání sklepního divadla, ve kterém tenkrát hrál pan Donutil, do Národního divadla nedopustil, abych ho zastavil. Rozhodnutí jsem však ponechal na panu Rajmontovi. Pro pana Donutila byly začátky v Národním divadle poměrně složité. Slyšet o sobě pochybnosti od tak velkých umělců, to může s člověkem a jeho sebevědomím zatraceně zahýbat,“ prozradil v cyklu Neobyčejné životy někdejší ministr kultury Milan Uhde.

Patnáct let nenávisti

Zatímco Donutil v Národním divadle zůstal a postupem let se vypracoval v hlavní hereckou tvář zlaté kapličky, Munzar s Hlaváčovou z něj znechuceně odešli. „Můj vztah k Národnímu divadlu byl obrozenecký, národovecký a oni tam začínali hrát jako v malém sklepním divadle. Národní divadlo, jen ta budova, to je součást našeho kulturního dědictví. Jestli někdo tu tradici ironizuje a posmívá se jí, posmívá se svým předkům,“ vysvětloval své důvody Luděk Munzar.

Čtěte také: Hvězda seriálu Eliška a Damián promluvila o slavném dědečkovi. Luděk Munzar ji krmil párky

Dlouhých patnáct let nemohl Donutilovi přijít na jméno. Nakonec si ale k sobě cestu přece jen našli. I Munzar nakonec uznal, že se v hereckém kolegovi zmýlil. Ten svůj talent prokázal například v inscenaci Sluha dvou pánů, v níž doslova exceloval. V Národním divadle měla premiéru v roce 1994 a hrála se až do roku 2016. „S panem Munzarem jsme si sedli ke stolku, dali si kávu. Všechno jsme si vypovídali, došlo ke krásnému porozumění a mávnutí rukou,“ prohlásil Miroslav Donutil pro Český rozhlas.

Luděk Munzar, milovník letectví a automobilových závodů, zemřel po dlouhé těžké nemoci ve spánku v lednu roku 2019. Bylo mu 85 let.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.