Okresní soud v Lounech Foto: Eva Paseková

Účetní lounského soudu si roky na účty posílal miliony. Policie zahájila stíhání

Policie zahájila trestní stíhání zaměstnance Okresního soudu v Lounech, který podle ní zpronevěřil soudní peníze. Celkově si na své bankovní účty převedl více než 16 milionů korun, trestnou činnost páchal přes 4,5 roku. Uvedl to mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Ministerstvo spravedlnosti už dříve České justici sdělilo, že věc byla selháním jednotlivce, ne systémovou chybou.

Podle prvotních informací České justice si bývalý účetní soudu Josef Pelc měl na soukromé účty převést 13 milionů, policie nyní mluví dokonce o 16 milionech. Úředník měl mít potíže se závislostí na sázení.

„Obviněný měl podle našich závěrů v pozici zaměstnance Okresního soudu v Lounech v období od března 2019 do listopadu 2023 postupně neoprávněně převádět na své bankovní účty prostředky soudu ve výši 16,112.486 korun. Takto získané finanční prostředky měl následně použít pro svou vlastní potřebu,“ popsal skutek Ibehej.

Předsedkyně soudu se k případu blíže nechtěla vyjadřovat Foto: Eva Paseková

Kriminalisté stíhají obviněného člověka na svobodě, za zpronevěru se škodou velkého rozsahu mu hrozí pět až deset let vězení. Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem.

Ministerstvo spravedlnosti se o případu dozvědělo od vedení ústeckého krajského soudu, pod který lounský soud spadá. „I přesto, že se nejedná o systémovou chybu, pracujeme na opatřeních, která by znemožnila opakovat podobná selhání jednotlivce,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Jak přesně zaměstnanec peníze vyváděl neupřesnil. Podle některých informací mohl zpronevěřit peníze z peněžitých trestů.

„Navíc v tomto případě se jednalo o sofistikovanou trestnou činnost páchanou od roku 2019, která při běžných kontrolách vedením soudu ani ministerstvem financí nemohla být odhalena,“ doplnil na otázku, zda ministerstvo spravedlnosti zkoumá případnou odpovědnost vedení soudu za nastalou situaci.

(epa, čtk)