Žalobkyně zastavila stíhání řidiče kamionu, který se u Holešova srazil s vlakem

foto Hasiči u osobního vlaku, který vykolejil po srážce s nákladním automobilem v Dobroticích, místní části Holešova, 5. června 2023, Kroměřížsko.

Kroměříž – Státní zástupkyně podmíněně zastavila trestní stíhání řidiče, který loni v červnu vjel na přejezdu u Holešova na Kroměřížsku před projíždějící osobní vlak. Následná srážka vlaku s nákladním vozem si vyžádala devět zraněných. Policie muže obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti, řidiči za něj hrozilo až pětileté vězení. Na rozhodnutí žalobkyně, které je zveřejněno na webu Okresního státního zastupitelství v Kroměříži, dnes upozornila Česká televize.

Fotogalerie

Usnesení o podmíněném zastavení trestního stíhání vydala žalobkyně v únoru. "Současně byla obviněnému stanovena povinnost složit částku ve výši 50.000 Kč na pomoc obětem trestné činnosti, a dále povinnost podrobit se v průběhu čtyřleté zkušební doby vhodnému terapeutickému programu pro řidiče motorových vozidel. Usnesení nabylo právní moci dne 5. 3. 2024," uvedlo okresní státní zastupitelství.

Osobní vlak se s nákladním vozem srazil loni 5. června ráno. Provoz na jednokolejné regionální trati 303 mezi Holešovem a Bystřicí pod Hostýnem na Kroměřížsku byl po nehodě zhruba devět hodin zastavený. Vlak Regionova při nehodě vykolejil třemi nápravami ze čtyř. Po srážce s nákladním autem, které se převrátilo na bok, byl výrazně poškozený. Majetková škoda na vlakové soupravě byla podle policie vyčíslena na 3,8 milionu korun a na železnici na 250.000 korun.

Havárie se stala na přejezdu v Dobroticích, místní části Holešova, který zabezpečují pouze výstražné kříže. Několik nehod se tam stalo už v minulosti. Ve vlaku před srážkou s nákladním vozem cestovalo zhruba 50 lidí. Devět zraněných při nehodě převezly sanitky do nemocnic v Kroměříži a ve Zlíně. Jejich zranění byla většinou lehká.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď