Již od 7. 3. je k vidění na Letenské pláni představení Národního cirkusu Ukrajina, které trvá až do 7. 4. Těšit se můžete na vizuálně poutavou podívanou s pestrobarevnými kostýmy a fenomenální artistické výkony. Ale hlavně obrovský bazén, ve kterém se vystřídá mnoho podivných bytostí, které vás okouzlí.

Na Letenské pláni opět vyrostlo šapitó. Tradičně je Letenská pláň místem, kde se koná mezinárodní cirkusový festival Letní Letná. Nyní sem však zavítal cirkus na vodě. Už z dálky vás lákají velké banery na jeho představení. Tímto netradičním konceptem jsem se nechala zlákat i já. Až trochu pozdě jsem si uvědomila, že cirkusová show je trochu mimo moji představu jedinečného uměleckého zážitku. Je to otázka vkusu a já nedokážu – jako další diváci – křičet nadšením a tleskat, když žena nebo muž přejde po laně se zavázanýma očima. Uvědomuji si náročnost této disciplíny, ale dojem ve mně toto vědomí ze zážitku neumocňuje. Musím se ale přiznat, že nakonec si mne přece jen Waterland získal.

Celá show byla velmi stylizovaná a expresivní. Muži předváděli do půli těla svá osvalená těla a ženy halily povětšinou sukýnky co nejkratší a vystřih co nejhlubší. Možná to je to, co mi na cirkusu taktéž úplně nevoní. Nějak mám pocit, že se jen umocňují genderové stereotypy…

Každopádně efektnost se nedala popřít. Podávané výkony až na pár drobných škobrtnutí byly skvělé. Nechyběla ani postava, která show prokládá a tím byl tradiční klaun. Sice neměl červený nos a barevné vlasy, zato diváky v zapojování do představení rozhodně nešetřil. Všemu na dramatičnosti a emotivnosti dodával light design, který perfektně zvýrazňoval scénografickou složku. Nechyběla samozřejmě hudební složka, která byla plná filmových soundtracků. Šlo o epický a pod kůži zalézající nekomplikovaný sound, který zahltil množstvím zvuků.

Postupně jsem se tak nechala zlákat a vtáhnout tančícími bytostmi, které se na ostrově Waterland objevovaly a zase mizely. Jen jsem ve většina případů marně čekala na oční kontakt vystupujících s diváky a trochu jsem postrádala přesvědčivost rolí. I přes veškerá negativa, která jsem zmínila, představení doporučuju. Zejména všem milovníkům šílených barevných kombinací, pompéznosti, pejsků nosících šátečky nebo klaunů, co vás zesměšní před zbytkem diváků. Doporučuju jej také jako skvělý tip na rodinný program. Dětí tam bylo habaděj, pobíhaly okolo scény a dokonce si s účinkujícími dávali „high five“. A pro uspokojení mlsných jazýčků nechyběl v šapitó prodej cukrové vaty a popcornu. A samozřejmě si bylo možné odnést jako suvenýr nějakou tu svítící hračku, plyšáka či jinou dětskou vymoženost.

Jestli ještě váháte, zda se na cirkus jít podívat, tak berte v potaz, že podobná show u nás ještě nebyla. Záleží však na vkusu, ne každému může show vyrazit dech.