Test: Pedály SQlab 50X nabídnou tři délky osy

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 21.3.2024

Německá společnost SQlab se specializuje na vývoj a produkci produktů se zaměřením na kontaktní body jezdce s kolem. V jejich portfoliu najdete gripy, sedla, řídítka a pedály. Právě na výrobek z poslední kategorie se podíváme dnes. Portfolio pedálů SQlab není nijak rozsáhlé, ale zastupuje všechny disciplíny od městských kol přes silničky až po horská kola. Pedály 50X jsou určeny právě pro horská kola slovy SQlab pro Gravity disciplíny a elektrokola.

Macatá platforma

Pedály SQlab 50X vynikají na první pohled svojí velkou plochou platformy. To je opravdu rozsáhlá, v řeči čísel se jedná o 115 x 105 mm. Zajímavosti je použití plastu pro tělo pedálu, složení použitého materiálu je 70% plast a zbylých 30% patří skleněným vláknům, které slouží k vyztužení.
Důvodem použití plastů oproti hliníku je lepší klouzání při nárazu na překážku, pokud hliníkový pedál chytne za kámen, má tendence se spíše zaseknout než než sklouznout po překážce. Plastový pedál tím netrpí a nebo výrazně méně.

Konkávnost je i není

Zárukou dobrého gripu každého pedálu je konkávní prohnutí platformy. Ano, ani zde prohnutí nechybí, nicméně konkávnost je v podstatě minimální a na první pohled není příliš zřetelná. Až při detailním zkoumání zjistíte, platforma je nad osou pedálu trošku níže než na stranách. 1 milimetr osobně za dostatečné prohnutí nepovažuji. Třeba mě ale SQlab překvapí.

Piny? Samozřejmě výměnné

Co by to bylo za platformy pedály bez výměnných pinů. V případě SQlab 50X jich je 10 z každé strany a jsou našroubovány skrz platformu a jištěny matičkou lícující s povrchem platformy. Výška pinu vystupující nad platformu je 3 mm. 
Pedály se otáčí na CrMo ose, kterou s tělem pedálu spojuje kuličkové a kluzné ložisko. Tradiční řešení jako u drtivé většiny pedálů na trhu. Nesmím zapomenout na ani na poslední informaci, hmotnost, pár pedálů 50X váží 434 gramů. A taky na cenu, ta je u dovozce Bikemax.cz 1999 Kč.

Tři délky os 

V úvodním odstavci jsem mluvil o tom, že SQlab specializuje na ergonomii. Jak se toto projevuje u pedálu, když na nich v podstatě nelze nic moc vymyslet? K dispozici jsou tři různé varianty označené S, M a L, ty se neliší, jak by se nabízelo velikostí platformy, ale odsazením pedálu od kliky. Rozdílný je Q faktor, u velikosti M je platforma o 5 mm blíže klice a naopak u velikosti L opět o 5 mm dále od kliky.
Já zkoušel "nulovou"  variantu, velikost M a asi bych neměl důvod sáhnout po menší či větším odsazení. Dle SQlabu totiž záleží jak na pozice nohy na pedálu, jestli leží standardně rovně nebo do Véčka, a také na velikosti. Jen pro info, dle SQlab tabulky bych měl při mé velikosti boty 46 mít velikost XL, ačkoliv ji firma nenabízí...

Drží?

Vše výše zmíněné je pěkné, ale zásadní je jak boty na pedálech sedí a drží. SQlab 50X jsem zkoušel na ebiku v kombinaci s botami Adidas 5.10 Freerider Pro. Jejich podrážkách drží doslova na všem takže i v případě pedálu s nižšími piny obvykle drží nadstandardně.
Bohužel, zde to ale až tak neplatí. Jednou si tak jedeme s kámošem Oskarem a říkám mu, že si budu muset asi pořídit nové boty, protože už mi na pedálech nedrží jako dříve. Přestože podrážka není nijak dobitá, tak jsem měl pocit, že grip už není takový jako býval dříve. A až po chvíli jsem si uvědomil, že to nebude botama. Po výměně za pedály Canyon MTB se mi domněnka potvrdila.

Zkusil jsem 50X i s fungl novými Fizik Gravita Tensor, které mám aktuálně na vyzkoušení, a ani u nich není grip, takový jaký bych od platformových pedálů očekával. Mimochodem Tensory jsou pro mě příjemný překvapením.

Další neméně důležitou vlastností pedálů je schopnost "čištění se" od nečistot. Zvláště pokud jsou piny nižší, jedná se o vlastnost zásadní. U 50X kvůli povrchu, který není úplně hladký, mezi piny vystupují z těla platformy nad její povrch křížky, které mají vlastnost přitahovat a přidržovat bláto. Designová libůstka, která trochu kazí funkci.    

V příbalu další piny

Při montování 50X pedálů jsem si všiml, že v krabičce je pytlík s náhradními piny. Bylo jich tam opravdu hodně, takže jsem se těšil, že budou vyšší a já si tak grip na pedálu zlepším.  Nakonec jich až tolik nebylo, ale to není důležité. 
Asi chápete, jaké jsem zažil zklamání, když jsem zjistil, že všechny piny pytlíku jsou stejně dlouhé jako továrně namontované na pedálu.

Hledáš maximální grip?

Pokud preferujete pedály na které  botu položíte a bez nadlehčení s ní již nic neuděláte, tak 50X nebudou volba právě pro vás. U nich, i při maximálním zatížení je vždy možná drobná korekce pozice nohy na pedálu. Já mám ale raději maximální grip. Pokud to máš ale obráceně, nelpíš na přilnavosti platformového pedálu, která se vyrovnává nášlapům, budeš s pedály SQlab 50X spokojen.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel villain 21.3.2024 - 7:09

    Počkat, to jako vážně? Plastové pedály za 2k?!

  • anonymní uživatel Jurawood (jurawood (a) seznam.cz) 21.3.2024 - 7:58

    za 600,- by to asi šlo. Sice shit, raději stovku priplatit za aspoň funkční HT.
    Za 2000? To je vážně vtip. Doufám že někomu brzy umytí hlavu.

  • anonymní uživatel Karel 21.3.2024 - 8:36

    Těžký tlustý drahý a nedržej škoda těch vyměnitelnejch pinů s tím že jsou I docela hnusný by měli vše

  • anonymní uživatel Plastman 21.3.2024 - 9:22

    Ta váha :D kupuju plastový pedály kvůli váze a ceně, radši odjebu 2 páry plasťáků za litr než než hlínu za 3,5. Ale tohle je vážně nevídaně využitá díra na trhu :D Ještě by to mohlo být z 3D tiskárny...

    • anonymní uživatel Shu Lin (tyvogo (a) lepra.cz) 21.3.2024 - 9:36

      to by byli za bura, ale zase mel bys unikat...one and only kus na svete :D

  • anonymní uživatel Zluta 21.3.2024 - 14:32

    Sice sou naprd, ale snad je delaji v oranzove!

    • anonymní uživatel ORANZOVA 21.3.2024 - 15:31

      Nechte mě už bejt !

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 24.3.2024 - 19:08

    DMR V12. Proč jiné?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí