Dnes Středa - zatazeno 22°C
Zítra Čtvrtek - obcasny-dest 19°C
Středa 29. 5. 2024
Svátek má Maxmilián a Maxim
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražský životVýstavy

Proč mají ježci rádi vajgly? Výstava ukáže pražskou přírodu jinak

21. 3. 2024 - 1. 9. 2024
Nová expozice v Centru architektury a městského plánování (CAMP) pozoruje město „očima“ rostlin a živočichů. Jak vnímají chodníky, pukliny v omítce, nádražní peróny nebo pouliční lampy? Jakým způsobem a jak úspěšně využívají prostředí, které si lidé vystavěli pro sebe? Kolik „obyvatel“ vlastně Praha dohromady má? Nejen na tyto otázky odpovídá výstava, kterou připravil CAMP ve spolupráci s tvůrci dokumentárního filmu a knihy Planeta Praha. Pro návštěvníky je připravena řada interaktivních prvků, včetně virtuální reality. Razantní změnou prošlo atrium, které se stalo apokalyptickou džunglí. Jak se tato městská zahrada v průběhu výstavy ještě promění?

Planeta Praha zábavnou formou prezentuje fakta, která mohou být pro mnohé návštěvníky překvapivá. Například to, že v okolí kolektorů a výduchů z metra vzniká tropické klima, a proto mohou Pražané narazit třeba na palmy na Vyšehradě. V pražských kanalizacích žije odhadem přes pět miliónů potkanů, což je mnoho násobně více než lidí. Ježci a další zvířata žvýkají nedopalky od cigaret a roztírají se je po celém těle, nikotin totiž funguje jako repelent proti blechám, klíšťatům a dalším nedopalkům. Ptactvo v hlavním městě se dá velmi dobře spočítat – celkem 248 druhů ptáků a z toho jich 139 na území Prahy také hnízdí. Jsou to celkem 2/3 z celé České republiky.

„Často slýcháme o druzích živočichů, které se vlivem lidských aktivit dostávají na pokraj vyhynutí, nebo musí měnit své zažité způsoby fungování. Výstava v CAMPu ukazuje, že lidé a příroda nemusí být vždy ve vzájemném konfliktu a že lze navrhovat město, které nabídne přirozená obydlí pro živočichy. Proto nesmíme při plánování budoucí výstavby zapomínat na biodiverzitu. Moderní město se pak může z tohoto hlediska stát dokonce bohatším, než současná příměstská krajina,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora pro oblast územního rozvoje.

Pestrá příroda města je ve výstavě představena prostřednictvím panoramatické projekce, která je pomyslným oknem do vybraných pražských „biotopů“ – od pražské stepi přes městskou džungli a rybník v parku k obyčejnému chodníku a letní noci na Petříně. Z návštěvníků výstavy se stávají terénní výzkumníci a díky interakci s projekcí objevují skrytý život pražské přírody na unikátních filmových záběrech.

Jak by Praha vypadala, kdyby lidé z města náhle zmizeli? Na tuto otázku odpovídá instalace ve virtuální realitě – v zatopeném metru se množí ryby, v centru bují hustý dubový les, ve kterém se mezi ruinami budov prohání stáda divokých prasat. I takhle může vypadat Praha za sto let.

„V rámci výstavy, kterou symbolicky zahajujeme první jarní den, jsme se rozhodli proměnit atrium CAMPu z původně úhledné pobytové zóny v divokou laboratoř pod širým nebem. V malé městské džungli se za šest měsíců trvání výstavy vystřídá hned několik rostlinných společenstev v zápase o životní prostor,“ říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Spolehlivými průvodci „džunglí“ velkoměsta jsou odborní poradci, bez kterých by expozice nemohla vzniknout. Výstava ukazuje, co všechno k jejich profesi a terénní práci patří – nástroje, fotografie, náčrtky, ilustrace, poznámky a zápisníky a také úlovky z výprav do městské přírody. A tak návštěvníci v CAMPu najdou například spacák botanika Jana Alberta Šturmy, ve kterém tráví noci v křoví podél silnic. Mohou zde také prozkoumat maketu mraveniště, pomocí které dokumentarista Jan Hošek nahlíží do domácnosti mravenců. Nebo si prohlédnout entomologickou síťku zoologa Ondřeje Sedláčka, protože ani ve 21. století se chytat hmyz bez síťky prostě nedá.

„Již tradičně jsme výstavu rozšířili o doprovodný program pro děti i dospělé. Zaměříme se třeba na modrozelenou infrastrukturu, způsoby jak čelit změnám klimatu a v terénu si ukážeme příklady projektů, které napomáhají lepšímu soužití mezi lidmi a přírodou,“ shrnuje Štěpán Bärtl, vedoucí CAMPu.

Pro přípravu výstavy byly použity materiály z dokumentárního filmu Planeta Praha (režie Jan Hošek, produkce Radim Procházka, Kuli Film, 2022) a populárně naučné knihy Planeta Praha, kterou v roce 2022 vydalo nakladatelství jakost Jany Kostelecké.

V této souvislosti výstava představuje tak práci odborníků z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha), Odboru ochrany prostředí MHMP a dalších relevantních institucí.

Výstava je v CAMPu k vidění od 21. března do 1. září.


Autor: Cen

Meandry Botiče s průvodcem

Včera ve 20:41

Běžecké trasy s průvodcem – pohyb na čerstvém vzduchu a nepoznaná krajina Prahy 10. Běh po městské části je skvělý způsob, jak ji prozkoumat a zároveň si udržet kondici.

Milan Jiřík: Divadlo barevných stínů

Včera ve 14:59

Vystavená kolekce děl od umělce Milana Jiříka nás zavádí do fascinujícího světa divadla barevných stínů, kde se umění prolíná s inovací a odvahou. Milan Jiřík, již během svých studií na gymnáziu u LŠU v Písku, byl považován za mimořádný výtvarný talent, avšak cesta ke studiu na vysoké umělecké...

Národopisné dny

Včera v 10:53

Národopisné dny v Národopisném muzeu Národního muzea a přilehlé zahradě Kinských od 31. května do 1. června.

Necvakejte, foťte! Workshop v Praze 13

Včera v 09:52

Ve Fakultní základní škole Mezi Školami proběhl další workshop Necvakejte, foťte!, který dětem přináší možnost přemýšlet o fotografii a naučit se pořizovat skvělé snímky  pod dohledem  profesionálních fotografů. Projekt organizuje od rok 2021 Czech Photo, které sídlí v Czech Photo Centre v Nových...

Žižkovské pivobraní

Včera v 07:08

O víkendu 31. května a 1. června se milovníci piva opět sjedou na Parukářku do Prahy 3, kde na ně budou čekat více než tři desítky minipivovarů. Na pódiu nebude chybět hudební doprovod a další doprovodný program pro malé i velké.

Výstava: František Plánička

27. května 2024 v 10:31

Venkovní výstavu najdete od června na zahradním městě. Vernisáž se koná v neděli 2. června.

Ošetření stromů v ulicích Benešovská a U Zdravotního ústavu

27. května 2024 v 08:53

V týdnu od 27. května bude probíhat arboristické ošetření stromů v Benešovské ulici, v úseku Ruská – Vlašimská a v části ulice U Zdravotního ústavu. Javory, které tvoří převážnou část stromořadí špatně snášejí městské prostředí a ve velké míře...

Vycházka s průvodcem: Staré Vršovice a jejich historie

27. května 2024 v 07:47

Trasa vycházky bude věnovaná objevování starých Vršovic, jejichž historie sahá do doby středověku. Uvidíte, kde bývaly staré vinice z doby Karla IV., kde se rozkládaly nejstarší usedlosti podél potoka Botiče a také, kde byla stará Vršovická tvrz či zajímavá vila...

SWAPuj s Bronzovkou

26. května 2024 v 07:02

Na swapu v úterý 28. května můžete měnit oblečení, které nám leží ve skříni v naději, že si ho někdy zase oblečete, obuv, která se nám kdysi líbila, ale vlastně se k ničemu nehodí, knihy, které už máte přečtené anebo ty, které jste si před lety koupili, ale nikdy číst...

Praha 13 chce na úřadu obsadit několik pracovních pozic

25. května 2024 ve 20:17

Úřad MČ Praha 13 vypsal výběrová řízení na několik pracovních pozic. Informoval o tom na sociálních sítích.

Malostranský hřbitov: Tanec smrti

25. května 2024 v 09:28

Divadelní průvod, pohřeb smutku, připomínka radostí života ve stylu site-specific, která herce společně s diváky podněcuje k oslavě života, ale nezapomíná ani na lidskou smrtelnost ve čtvrtek 30. května ve 20:30.

Další články
Nahoru