Rusko se snaží postoupit u Robotyne. Rusové opět používají masové útoky

Přidat na Seznam.cz

Ukrajina – Ruské síly se aktivně pokoušejí postoupit u Robotyne v Záporožské oblasti. Provádějí útočné operace z jihu a východu ve směru na tuto vesnici, uvádí server RBC-Ukrajina.

Situaci na jihu zhodnotil mluvčí Národní gardy Ukrajiny Ruslan Muzyčuk. Podle něj je zde napjatá situace, stejně jako v dalších oblastech Ukrajiny. Aktivní je Orichovský směr v oblasti Robotyne, kde se Rusové snaží tlačit z východu a jihu.

,,Zde se nepřítel také snaží najít slabiny v naší obraně, zlepšit své taktické postavení a zaujmout výhodnější linie,“ řekl Muzyčuk.

Mluvčí jižních obranných sil Natalia Humeniuk hodnotí situaci jako dynamickou, ale jde o normální vývoj nepřátelských akcí, píše deník Ukrainska Pravda. Vzhledem k tomu, že je v této oblasti otevřený prostor, může ke změně dojít i během jednoho dne. Rusové nepřestávají útočit, pokračují v tlaku a mají kvantitativní převahu, nadále využívají také masových útoků. Jdou zde velké skupiny soustředěné z různých směrů, které jsou namířené na ukrajinské pozice.

Pokusy o postup Rusů v Záporožském sektoru

Mluvčí operačně-strategické skupiny Tavria Dmytro Lychovij už dříve informoval o pokusech ruské armády postoupit v záporožském sektoru. Na okraji vesnice Robotyne byli Rusové rozdrceni. Počasí beze srážek umožňuje díky suchosti půdy využívat především pásových vozidel, ale také automobilové techniky. Tato vozidla Rusové ve velkém používají k přepravě vojáků a pohybu po frontové linii. Ukrajinským silám se podařilo jen za poslední týden zničit 84 ruských vozidel, informuje server New Voice of Ukraine.

Rusové vytlačili ukrajinské jednotky

Ruská agentura RIA Novosti uvádí, že ruské jednotky vytlačily ukrajinské síly ze středu vesnice Robotyne a postoupily směrem na sever. Rusko údajně v této oblasti fronty dominuje v protibateriových bojích. Ukrajina kompenzuje nedostatek dělostřeleckých granátů masivním nasazením útočných dronů.

Zdroj: RBC-Ukrajina, Ukrainska Pravda, New Voice of Ukraine, RIA Novosti