Muzeum na Vsetíně slaví 100 let

regiony

V neděli 24. března odstartuje na zámku Vsetín nová výstava věnovaná 100.výročí založení vsetínského muzea.

Muzeum na Vsetíně slaví 100 let
Kurátorka Olga Méhešová během instalace části výstavy věnované tradici skla
21. března 2024 - 07:30

Jeho současný pokračovatel Muzeum regionu Valašsko připravil zajímavý pohled do minulosti plný unikátních sbírkových exponátů, příběhů i dobových souvislostí. Výstava potrvá do konce letošního roku.

Muzeum na Vsetíně vzniklo zásluhou skupiny nadšenců kolem známého lékaře Františka Sovy, která dne 14. února 1924 založila Vsacké okresní muzeum na Vsetíně. To v průběhu následujících desetiletí několikrát měnilo jméno, místo i zřizovatele. Od sloučení s valašskomeziříčských muzeem v roce 1964 zakotvilo na zámku Vsetín. Nová instituce se nejprve jmenovala Vlastivědný ústav Vsetín, později Okresní vlastivědné muzeum Vsetín a od roku 2003, kdy přešla pod křídla Zlínského kraje, nese název Muzeum regionu Valašsko. V roce 2005 se jeho součástí stala i dříve samostatná Hvězdárna Vsetín.

Sto let muzea na Vsetíně připomíná velká výroční výstava na místním zámku. „Ukazuje proměnu muzea ve třech různých etapách, od první republiky, přes socialismus až po současnou éru. A to jak z hlediska funkce ve společnosti, tak i způsobů instalace výstavních předmětů nebo třeba vnímání ze strany veřejnosti,“ uvedl kurátor výstavy a historik Muzea regionu Valašsko Pavel Mašláň.

Výstava Muzeum stoleté potrvá až do konce letošního roku. K vidění jsou unikátní sbírkové předměty se zajímavými příběhy, které doplňují i významné milníky historie instituce a osoby s ní spojené. Nechybí ani zajímavé fotografie a záběry z minulosti muzea. „Nyní už se ale nacházíme ve 21. století, a tak jsme samozřejmě nemohli opomenout ani současné technologie, které používáme. Návštěvníkům ukážeme například skenování či 3D tisk předmětů. Bližší informace o vybraných exponátech si mohou vyhledat přes QR kódy v mobilní průvodcovské aplikaci,“ dodal Mašláň.

Součástí oslav bude i Den otevřených dveří, který se chystá na sobotu 18. května. Další podrobnosti najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz nebo Facebooku a Instagramu @muzeumregionuvalassko.

Zlínskénovinky.cz informoval Jiří Koňařík, tiskový mluvčí Muzea regionu Valašsko.

(rp,zlinskenovinky.cz,foto: Muzeum regionu Valašsko)




Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif