Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Fotografickou soutěž Fyzikálního úsavu AV ČR vyhrál snímek irizace oblaků

1. místo v kategorii zaměstnanců Irizace oblaků. Foto: Kshitij Gurung

Vítězem fotografické soutěže 2023 Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR (FZU AV ČR) se stal Kshitij Gurung a jeho snímek Irizace oblaků. Fotografie zachycuje výsledek interakce slunečního světla s vodními kapkami nebo ledovými krystalky v mracích během letního odpoledne v Letenských sadech v Praze.

2. místo v kategorii zaměstnanců Zárodky nematické kapalně krystalické fáze v polarizačním mikroskopu. Foto: Vladmíra Novotná

Světlo se rozptyluje, láme a podléhá konstruktivní nebo destruktivní interferenci, čímž vzniká iridescence mraků. Tento jev, podobný duze, ale uvnitř mraků, poukazuje na základní principy optiky,“ vysvětluje vítěz soutěže v kategorii zaměstnanců FZU AV ČR Kshitij Gurung. „V mém oboru, krystalografii, se stejný proces rozptylu, ale s rentgenovým zářením, neutrony nebo elektrony, používá ke studiu atomového uspořádání krystalů, což napomáhá lepšímu pochopení jejich fyzikálních a chemických vlastností,“ dodává Gurung.

3. místo v kategorii zaměstnanců Fibonacciho spirála. Foto: Iryna Naiko

Na druhém místě se umístil snímek Vladimíry Novotné s názvem Zárodky nematické kapalně krystalické fáze v polarizačním mikroskopu. Od kapaliny se v polarizačním mikroskopu kapalné krystaly odlišují právě svou barevností. Bronz si odnesla Iryna Naiko a její Fibonacciho spirála. Na snímku Naiko zvěčnila schodiště v kostele Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele v Kutné Hoře.

1. místo ve studentské kategorii Polární záře nad ČR. Foto: Petr Lívanec

Ve studentské kategorii zvítězil středoškolák Petr Lívanec se snímkem Polární záře nad ČR. Hned za ním následuje Jakub Sádecký z Uherského Hradiště se svou fotografií číslo dva ze série Oheň  a třetího místa se ujala Natálie Bilená ze základní školy v Českém Těšíně se snímkem Povrchové napětí vodních kapek.

Fyzikální ústav také vyhlásil další ročník soutěže Fyzikální fotografie. Tématem soutěže na rok 2024 je Proměna. Kromě pracovníků FZU se jí mohou zúčastnit také studenti základních, středních i vysokých škol. Své snímky mohou soutěžící zasílat do konce letošního červenec.

2. místo ve studentské kategorii Oheň. Foto: Jakub Sádecký
3. místo ve studentské kategorii Povrchové napětí vodních kapek. Foto: Natálie Bilená

Související články

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci potvrdili novou formu magnetismu

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Google snímá z vesmíru úniky ropy a zemního plynu

Křeslo ze smluv a pojistek pomáhá šetřit životní prostředí

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Poetický příběh o pouti jednoho hlemýždě vykouzlí úsměv na tváři nejen dětem

Inspirace z knihovny: Poetický příběh o pouti jednoho hlemýždě vykouzlí úsměv na tváři nejen dětem

Putovat světem a životem doslova hlemýždím tempem nemusí být nutně na škodu. Zvolnit v dnešní…