Krkoška rezignoval na funkci hejtmana a vystoupil z ANO. Soud ho uznal vinným z uplácení lékařů

Jan Krkoška si ve čtvrtek vyslechl před Obvodním soudem pro Prahu 2 rozsudek, který ho uznal vinným z uplácení lékařů. Dostal peněžitý trest ve výši 200 tisíc korun. Podle předsedy senátu Milana Rossiho se soud ztotožnil s právní kvalifikací žalobce Ondřeje Jáška. Připustil ale, že s ohledem na to, že Krkoška dosud nebyl trestán, není třeba uložit represivní trest. Krkoška následně rezignoval na post hejtmana a vystoupil z hnutí ANO.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 16:15 21. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Krkoška u soudu

Jan Krkoška u soudu | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Jan Krkoška je vinen skutkem popsaným v obžalobě, kterým se účastnil činnosti organizované zločinecké skupiny, čímž spáchal zločin účasti na organizované zločinecké skupině a za toto jednání se odsuzuje k peněžitému trestu ve výměře 200 tisíc korun českých,“ vynesl rozsudek nad nyní již bývalým moravskoslezským hejtmanem Janem Krkoškou soudce Milan Rossi.

Moravskoslezský hejtman jde před soud, čelí obvinění z uplácení lékařů. Hnutí ANO čeká na rozsudek

Číst článek

Soud přihlédl k řadě polehčujících okolností, mezi které mimo jiné spadá třeba i skutečnost, že Krkoška dosud nebyl trestaný a vede spořádaný život. A také fakt, že v úvodu líčení uznal svou vinu.

Žalobce Jášek byl s vyneseným verdiktem spokojený. „Co se týká pana Krkošky, byl to řadový manažer. Chápu, že pro novináře je případ zajímavý vzhledem k jeho politické funkci. Z hlediska spravedlnosti jsem přesto přesvědčen, že bylo učiněno zadost. Zvážíme ještě podání odvolání, ale kvůli rozdílu padesáti tisíc korun předpokládám, že podáno nebude,“ komentoval s odkazem na svůj původně navrhovaný trest ve výši nejméně čtvrt milionu korun.

I když trest nakonec není represivní, jaký původně navrhovala žalobkyně Tereza Malátková, Krkoška s ním přesto zcela spokojený není. „Jsem samozřejmě nešťastný z toho, co se stalo. Je to stará záležitost, od té doby jsem ušel kus cesty,“ řekl a zároveň naznačil, že k nepříznivému verdiktu dopomohla také média. „Ten hon na mě byl strašný,“ dodal.

Bývalého hejtmana Jana Krkošku zastupoval před soudem advokát Tomáš Sokol | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Politické důsledky?

Zároveň při odchodu z jednací síně připustil, že zváží politické důsledky. „Určitě se dohodnu dnes nebo zítra s koaličními partnery,“ dodal a rychle opustil budovu soudu. Krátce na to ale vydalo hejtmanství zprávu, ve které oznámilo, že Jan Krkoška na post hejtmana i zastupitele rezignuje. Zároveň vystoupil z hnutí ANO.

Policie navrhne obžalovat desítky lékařů a zástupců farmaceutických firem. Předepisovali přednostně léky

Číst článek

„Nechci, aby celá záležitost vrhala špatné světlo na hnutí ANO a na Moravskoslezský kraj. Práce lidí kolem sebe si velmi vážím a nedopustím, aby byla znehodnocena děním kolem mé osoby. Nyní se budu naplno věnovat očištění svého jména a z veřejného prostoru se stáhnu,“ řekl Krkoška.

Že k podobnému rozhodnutí dojde, nasvědčovaly už reakce z centrály hnutí ANO. Jeho předseda Andrej Babiš rozposlal krátce po verdiktu novinářům textovou zprávu, ve které stojí: „Okamžitě musí skončit jak v hnutí ANO, tak ve své funkci. Podvedl a poškodil celé hnutí a očekávám, že předsednictvo o jeho vyloučení rozhodne bez odkladu.“

Podobně reagoval pro Radiožurnál i místopředseda hnutí Karel Havlíček. „Platí, co jsme říkali. Tedy – padni komu padni. Je rozhodnuto a hejtman Krkoška musí skončit. Byli jsme korektní v tom, že jsme čekali, jak rozhodne soud,“ řekl Havlíček s tím, že pražskou centrálu ANO informoval Krkoška o svém stíhání teprve před třemi týdny.

„Viděl to v pozitivních barvách a vzhledem k tomu, že se jednalo o věc před jeho vstupem do politiky, tak jsme to respektovali. Když se dnes věc posunula, tak v hnutí ANO trváme na tom, že pan hejtman musí skončit. Jestli rezignuje sám, nebo to udělá v řádu hodin předsednictvo, to už je věc technická. My to ale budeme požadovat,“ dodal.

Moravskoslezská koalice svolala na pátek jednání, na kterém chtěla výsledky soudu a celou kauzu probrat. Po trestajícím verdiktu se ale okamžitě začaly objevovat žádosti na Krkoškovu rezignaci. „O dalším postupu budou zítra na krajském úřadu jednat lídři koaliční ‚krajské vlády‘ – předsedové klubů hnutí ANO, ODS a TOP 09, KDU-ČSL a ČSSD,“ doplnila mluvčí Moravskoslezského kraje Nikol Birklenová. A její slova následně potvrdil na síti X i první náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Šéf moravskoslezského ANO Josef Bělica rozhodnutí Jana Krkošky rezignovat přivítal. „Kdyby se takto zachovali všichni politici, tak bychom mohli být rádi,“ řekl s tím, že z předběžných jednání s koaličními partnery vyplynulo, že stávající koalice bude zřejmě pokračovat dál.

Hejtmanský post by v takovém případě mohl převzít třeba i přímo Bělica. „Já nominaci mám od některých členů našeho klubu. Ale zatím nechci dávat žádná zásadní prohlášení ještě před tím, než to projednám s kolegy. To by nebylo fér,“ řekl Radiožurnálu a serveru iROZHLAS.cz.

Právní kvalifikace

Teď už bývalý hejtman Jan Krkoška dorazil k soudu krátce před začátkem jednání. S novináři se bavit nechtěl. Před soudem pouze potvrdil záměr uznat svou vinu, mluvil v krátkých větách a obhajobu nechával spíše na svém advokátovi Tomáši Sokolovi.

Sokol se snažil soudu nabízet alternativní právní kvalifikaci případu, podle které by byl trest pro jeho klienta nižší. Ačkoliv jeho návrhy soud podle předsedy senátu Rossiho zvážil, nakonec se přesto přiklonil k právní kvalifikaci státního zástupce tak, jak ji popsal v obžalobě.

Jan Krkoška a jeho právník Tomáš Sokol u soudu | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Žalobce Ondřej Jášek přesto po návrzích advokáta Sokola přehodnotil původně navrhovaný represivní podmíněný trest 2,5 roku vězení na mírnější peněžitý trest ve výši nejméně 250 tisíc korun.

Podobný druh trestu více vyhovuje i podle advokáta Sokola. „Souhlasím s návrhem peněžitého trestu. V tomto směru bych se tedy s panem státním zástupcem shodl, odmyslím-li otázku právní kvalifikace,“ řekl ve své závěrečné řeči a poukázal zejména na skutečnost, že od doby, kdy se Krkoška přestal podílet na trestné činnosti, uplynulo 12 let.

Mezitím žil spořádaný život a nikdy nebyl trestán. I proto Sokol žádal soud o ještě mírnější verdikt. „Není třeba mého klienta převychovávat, není třeba na něj působit trestem. A je tedy otázkou, k čemu takový trest je,“ řekl s tím, že samozřejmě chápe, že za stávající právní kvalifikace není možné netrestat vůbec.

Uplácení lékařů

Obžaloba vinila Krkošku z toho, že byl mezi lety 2009 až 2012, když působil ve společnosti Interchemia Praha, členem organizované skupiny, která uplácela lékaře, aby předepisovali léky konkrétních firem. Sám Krkoška měl předat podle obžaloby úplatky ve výši více než 800 tisíc korun.

Heger se ohradil proti výrokům Kubka, že málo bojuje s korupcí

Číst článek

Podle původního vyjádření policie z roku 2021 bylo ve věci stíháno 200 osob, z toho 151 lékařů. „U 128 lékařů došlo k podmíněnému zastavení trestního stíhání, neboť se obvinění k trestné činnosti plně doznali, svého jednání litovali, nebyli v minulosti odsouzeni a poukázali na pomoc obětem trestných činů 1,5násobku částky, za kterou byli stíháni (celkem cca 20 milionů korun),“ napsal před třemi lety tehdejší mluvčí protimafiánské centrály (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Soudy už dříve u některých lékařů rozhodly o podmíněných a peněžitých trestech.

Jan Krkoška byl zastupitelem Moravskoslezského kraje od roku 2016, v prvním volebním období byl náměstkem pro regionální a turistický rozvoj. Stejnou funkci zastával i ve druhém volebním období až do června 2023, kdy ve funkci nahradil bývalého hejtmana Ivo Vondráka (Nez.), který byl z ANO vyloučen. 

Přečtěte si celé znění výrokové části obžaloby. Jan Krkoška je anonymizován pod písmeny „Y“.

Tomáš Pika, Marta Pilařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme