Hejtman Krkoška končí ve své funkci kvůli kauze uplácení lékařů. Musí zaplatit 200 tisíc

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO)

Hejtman Krkoška byl odsouzen

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) rezignoval ve čtvrtek na svůj post poté, co ho soud ve 12 let starém případu uplácení lékařů farmaceutickými firmami shledal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině a uložil mu peněžitý trest 200 tisíc korun. Politik se rovněž vzdal místa krajského zastupitele a oznámil, že vystoupí z hnutí. Krkoškův konec ve funkci vyžadovali bezprostředně po vynesení rozsudku šéf hnutí ANO Andrej Babiš či koaliční partneři. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání. Nyní již bývalý hejtman se u soudu přiznal, ovšem další obvinění odmítl.

Soudní senát uznal Krkošku vinným z účasti na organizované zločinecké skupině, za který lze uložit až desetileté vězení. Vzal však také v potaz dobu, která uplynula od trestné činnosti, Krkoškovo doznání i jeho současný způsob života. Rozsudek není pravomocný.

ČTĚTE TAKÉ: V úplatkářské kauze kolem agentury CzechTourism je obžalován i šéf Svazu lyžařů

Žalobce Ondřej Jášek vzal Krkoškovo uznání viny jako polehčující okolnost a zmírnil svůj původní návrh uložit hejtmanovi podmíněný trest. Zprvu navrhoval peněžitý trest ve výši 250 tisíc korun. Hejtmanův advokát Tomáš Sokol žádal o upuštění od potrestání či o uložení nižší částky.

„Krkoška musí okamžitě skončit jak v hnutí ANO, tak ve své funkci. Podvedl a poškodil celé hnutí a očekávám, že předsednictvo o jeho vyloučení rozhodne bez odkladu,“ vyzval hned po vynesení rozsudku Babiš.

Rezignaci požadovali rovněž i koaliční partneři. Trestně odsouzený člověk nemůže zastávat politickou funkci, shodli se jeho náměstci Lukáš Curylo (KDU-ČSL) a Jakub Unucka (ODS). „Klub zastupitelů ODS a TOP 09 požaduje okamžitou rezignaci pana Krkošky z pozice hejtmana, a to na základě rozhodnutí soudu,“ zdůraznil Unucka.

Hejtman vzápětí apel politiků vyslyšel. „V reakci na rozhodnutí soudu rezignoval hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška na svou funkci. Zároveň se vzdává pozice zastupitele Moravskoslezského kraje,“ uvedla v písemném prohlášení novinářům mluvčí kraje Nikola Birklenová. Krkoška také vystoupí z hnutí ANO.

První místopředseda hnutí Karel Havlíček předtím během tiskové konference po jednání stínové vlády uvedl, že pověřili předsedu krajské organizace Josefa Bělicu, aby udělal veškeré nezbytné kroky. Dodal, že pokud hejtman rezignuje sám, plánované svolání předsednictva ANO se odloží.

„Zdůrazňuji, že Krkoškova kauza nesouvisí s výkonem politické funkce. K popsaným skutkům došlo před 12 lety, tedy dávno před jeho vstupem do politiky i hnutí ANO. Nezneužil tak svou funkci. Svou práci vykonával dobře a zodpovědně,“ prohlásil Havlíček krátce před rezignací nyní již bývalého hejtmana.

To zdůraznil i sám odsouzený politik. „Nechci, aby celá záležitost vrhala špatné světlo na hnutí ANO a na Moravskoslezský kraj. Práce lidí kolem sebe si velmi vážím a nedopustím, aby byla znehodnocena děním kolem mé osoby,“ uvedl Krkoška s tím, že nyní se bude věnovat očištění svého jména a stáhne se z veřejného prostoru.

O dalším postupu budou v pátek na krajském úřadu jednat lídři krajské koalice, kterou tvoří ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM.

Úplatky v podobě zájezdů či pobytů na jachtě

Krkoška působil v letech 2009 až 2012 ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby směřovaly úplatky k lékařům. Měli přednostně předepisovat léky konkrétních farmaceutických společností. Celkem byly předány úplatky zhruba za 12 milionů korun.

Původně bylo v kauze stíháno 200 lidí, z toho 151 lékařů. Formy úplatků byly různé –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ peníze v hotovosti, zájezdy, věcné dary, pobyty na jachtách a podobně.

Krkoška byl od roku 2016 zastupitelem Moravskoslezského kraje. V prvním funkčním období byl náměstkem pro regionální rozvoj a turistický ruch, ve stejné funkci zůstal i po volbách v roce 2020. Ve funkci hejtmana loni v červnu nahradil Iva Vondráka (zvolen za ANO).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Poprask v TOP 09 kvůli Kolářovi. Část strany ho chce odvolat z kandidátky do europarlamentu

Tagy: