Budou ceny potravin dál klesat? Česko je v Evropské unii premiantem, ocenil Křeček

Ceny potravin nadále klesají.

Ceny potravin budou klesat

V meziročním srovnání už desátý měsíc v řadě klesají ceny potravin a rozhodně ne o málo. Celkově jsou zemědělské výrobky oproti loňsku téměř o pětinu levnější, vlivem čehož klesají i cenovky v obchodech. Podle ekonomů se konečně vracíme k normálu i přesto, že na pultech mají některé potraviny pořád co dohánět.

Ceny zemědělských výrobků klesly v meziročním srovnání v průměru až o 18 procent. Podle Štěpán Křečka, ekonoma a poradce premiéra Petra Fialy (ODS), je třeba brát v potaz výrazný pokles cen energií na burzách.

K TÉMATU: Cena másla klesá, často se před prodejem zamrazuje. Ztrácí tím na kvalitě, tvrdí odborníci

„Současně zaznamenáváme mnoho pozitivních zpráv, třeba nízké výkupní ceny zemědělských komodit, které následně umožní farmářům zlevňovat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil poznamenal, že ceny se pozvolna vrací na původní hodnoty. „Nebude to ale bohužel tak nízko, jak jsme byli zvyklí v dobách před válkou na Ukrajině,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

Například balení deseti vajec loni farmáři prodávali za téměř 37 korun, přičemž letos už je to o deset korun méně. Ještě větší rozdíl je patrný na pultech obchodů, kde se cena snížila o třetinu.

Levnější je i mléko nebo třeba kuřecí maso. Oproti loňsku však nejvíce zlevnily obiloviny, a to hlavně pšenice. Zatímco u mouky cena klesla o čtvrtinu, za chleba dají zákazníci zhruba stejně. V průměru však potraviny v obchodech zlevňují.

„Již od prosince loňského roku klesají u nás ceny potravin nejrychleji ze všech zemí Evropské unie. V únoru se jednalo již o pokles v hodnotě 5,5 procenta,“ objasnil Křeček.

Další zlevňování už ale ekonomové čekají jen u vybraného zboží. Zásadní jsou prý domácí vlivy. „Inflace o hodnotě 30 až 35 procent za uplynulé tři roky se prostě neodpáře. Poměr mezi náklady potravinářů a potravinami na pultech je nyní spíše v rovnováze,“ dodal Hradil.

Vedle zmíněného pečiva se očekává třeba snížení cen ovoce a zeleniny, přičemž ty v meziročním srovnání zatím zdražují.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vejce, drůbež i cukr. Evropa znovu zavede clo na zboží z Ukrajiny, roli sehraje množství

Tagy: