Karel Michal: Krok stranou. Případ s pašovanými artefakty pohledem horlivého příslušníka VB

Lukáš Hlavica čte z detektivní prózy českého spisovatele, která vás zaujme na svou dobu neotřelým jazykem i množstvím ironických narážek. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Lukáš Hlavica
Připravila: Jana Soprová
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: 2012

Detektivní novela prozaika Karla Michala (vlastním jménem Pavel Buksa, 1932-1984) Krok stranou vyšla v roce 1961 v nakladatelství Naše vojsko, pro které psal Michal lektorské posudky. Pravděpodobně na objednávku napsaná detektivka vypráví pohledem mladého příslušníka Veřejné bezpečnosti o případu s pašovanými hodinkami a obrazy starých mistrů. Je psána do té doby nevídaně neotřelým jazykem a podle dobové kritiky v ní autor zcela narušil a překročil konvenci daného žánru tím, že se v próze zabývá i etickými principy.

Lukáš Hlavica při natáčení Nesmrtelnosti.
autor: Jana Soprová
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.