Jan Krkoška rezignoval na post hejtmana i zastupitele, vystoupí i z ANO

21. březen 2024 11:35, aktualizováno

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) rezignoval na svou funkci a vzdal se místa krajského zastupitele. Učinil tak v reakci na dnešní rozhodnutí pražského soudu, který ho uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině, za který lze pachatele potrestat až desetiletým vězením.

Soud Krkoškovi ve 12 let starém případu uplácení lékařů farmaceutickými firmami uložil peněžitý trest 200.000 korun. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

„V reakci na dnešní rozhodnutí soudu rezignoval hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška na svou funkci. Zároveň se vzdává pozice zastupitele Moravskoslezského kraje,“ uvedla v písemném prohlášení novinářům mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO)

Jan Krkoška byl zastupitelem Moravskoslezského kraje od roku 2016, v prvním volebním období byl náměstkem pro regionální a turistický rozvoj. Stejnou funkci zastával i ve druhém volebním období až do června 2023, kdy ve funkci nahradil bývalého hejtmana Ivo Vondráka (Nez.), který byl z ANO vyloučen. Po vynesení trestajícího verdiktu v jeho korupční kauze 21. března 2024 rezignoval na hejtmanský a zastupitelský post. A vystoupil z hnutí ANO.

O dalším postupu budou v pátek na krajském úřadu jednat lídři krajské koalice, kterou tvoří ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM.

Právní kvalifikace

Teď už bývalý hejtman Jan Krkoška (ANO) dorazil k soudu krátce před začátkem jednání. S novináři se bavit nechtěl. Před soudem pouze potvrdil záměr uznat svou vinu, mluvil v krátkých větách a obhajobu nechával spíše na svém advokátovi.

Sokol se snažil soudu nabízet alternativní právní kvalifikaci případu, podle které by byl trest pro jeho klienta nižší. Ačkoliv jeho návrhy soud podle předsedy senátu Rossiho zvážil, nakonec se přesto přiklonil k právní kvalifikaci státního zástupce tak, jak ji popsal v obžalobě.

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO) se svým advokátem Tomášem Sokolem

Žalobce Ondřej Jášek přesto po návrzích advokáta Sokola přehodnotil původně navrhovaný represivní podmíněný trest 2,5 roku vězení na mírnější peněžitý trest ve výši nejméně 250 tisíc korun.

Podobný druh trestu více vyhovuje i podle advokáta Sokola. „Souhlasím s návrhem peněžitého trestu. V tomto směru bych se tedy s panem státním zástupcem shodl, odmyslím-li otázku právní kvalifikace,“ řekl ve své závěrečné řeči a poukázal zejména na skutečnost, že od doby, kdy se Krkoška přestal podílet na trestné činnosti, uplynulo 12 let.

Mezitím žil spořádaný život a nikdy nebyl trestán. I proto Sokol žádal soud o ještě mírnější trest. „Není třeba mého klienta převychovávat, není třeba na něj působit trestem. A je tedy otázkou, k čemu takový trest je,“ řekl s tím, že samozřejmě chápe, že za stávající právní kvalifikace není možné netrestat vůbec.

Uplácení lékařů

Obžaloba vinila Krkošku z toho, že byl mezi lety 2009 až 2012, když působil ve společnosti Interchemia Praha, členem organizované skupiny, která uplácela lékaře, aby předepisovala léky konkrétních firem. Sám Krkoška měl předat podle obžaloby úplatky ve výši více než 800 tisíc korun.

Podle původního vyjádření policie z roku 2021 bylo ve věci stíháno 200 osob, z toho 151 lékařů. „U 128 lékařů došlo k podmíněnému zastavení trestního stíhání, neboť se obvinění k trestné činnosti plně doznali, svého jednání litovali, nebyli v minulosti odsouzeni a poukázali na pomoc obětem trestných činů 1,5násobku částky, za kterou byli stíháni (celkem cca 20 milionů korun),“ napsal před třemi lety tehdejší mluvčí protimafiánské centrály (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Soudy už dříve u některých lékařů rozhodly o podmíněných a peněžitých trestech.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio

Související