Robotický pes pomáhá policistům už i ve španělské Malaze

Policistům v jihošpanělské Malaze bude v ulicích při hlídkování pomáhat robotický pes, který sice neštěká, ale umí mluvit. Kromě monitorování veřejného pořádku dokáže podle jeho autorů dokonce i dávat pokuty. Podle ČTK o tom informoval deník El País.

Reklama

Robotický policejní pes, kterého testují v Malaze zatím v místech s menším provozem, váží 35 kilogramů. Kromě modrého policejního majáčku má na sobě palubní počítač a řadu senzorů. Díky umělé inteligenci dokáže chodit po městě, upozorňovat na mimořádné události nebo odhalovat přestupky.

Když například někdo pojede na koloběžce tam, kde nemá, upozorní ho slovy: V této zóně je použití koloběžek zakázáno. A navíc je téměř nezničitelný, tvrdí Antonio Morales z univerzity v Malaze, jejíž technologický institut prototyp robotického policejního psa vytvořil. Šéf tohoto institutu Pedro Merino dodal, že podobného pomocníka používají například už policisté v New Yorku.

„Digidog je venku z útulku,“ prohlásil podle Sky News starosta Eric Adams, když spolu s policejními veliteli představoval před necelým rokem toto zařízení na Times Square. Newyorský robotický pes na dálkové ovládání bude využíván v nebezpečných situacích, například při zadržování rukojmích.

„Pokud máte zabarikádovaného podezřelého nebo někoho, kdo je uvnitř budovy a je ozbrojený, pošlete tam místo policie Digidoga,“ řekl starosta. Ten sám dříve pracoval jako policista.

Další variantou v New Yorku je autonomní bezpečnostní robot s kuželovitou hlavou vybavený několika kamerami a senzory v doprovodu lidského pomocníka. Taková zařízení už působí v některých univerzitních areálech a nákupních centrech jako prevence kriminality.

Ne všichni jsou však v New Yorku z nové technologie nadšení. „Newyorská policie mění špatnou vědeckou fikci v příšernou policejní práci. New York si zaslouží skutečnou bezpečnost, ne napodobeninu Robocopa,“ řekl podle Sky News k novému vybavení Albert Fox Cahn, výkonný ředitel organizace Surveillance Technology Oversight Project.

Autor: Mirka Nová. Zdroj: ČTK.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama