Hlavní obsah

Miliardář Vítek jedná v Berlíně s Američany o obří realitní transakci

Foto: CPI

Jedno z kancelářských center v Berlíně, které patří skupině CPI.

Reklama

Holding CPI těžké váhy realitního byznysu Radovana Vítka se baví s americkou investiční firmou Apollo o kapitálové injekci ve výši až jedenáct miliard korun. Jednání se týkají případného vstupu Apolla do byznysu CPI v Berlíně.

Článek

Skupina CPI realitního magnáta Radovana Vítka pokračuje ve snahách získat nové zdroje na snížení svého zadlužení. Aktuálně společnost oznámila, že je v pokročilé fázi vyjednávání s americkou investiční společností Apollo o jejím kapitálovém vstupu do kancelářského byznysu CPI v Berlíně. Vítkův holding by za to mohl inkasovat až 450 milionů eur, to je podle aktuálního kurzu přes jedenáct miliard korun.

Konkrétně jde o investici do společnosti GSG Berlin, která v německé metropoli vlastní řadu administrativních center. Investoři z fondu Apollo by v případě uskutečnění transakce upsali v GSG nové akcie. Obchod by ještě podléhal schválení Evropské komise.

„Jednání chápeme jako další krok CPI ke snížení zadlužení, neboť by prodejem podílu získala další významné prostředky na redukci dluhu,“ komentoval jednání analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Zpráva o jednání mezi holdingem Radovana Vítka a fondy ze skupiny Apollo přichází dva měsíce poté, co se Vítkově berlínské firmě podařilo se skupinou německých bank dohodnout refinancování GSG. Tento přední provozovatel kancelářských center v Berlíně měl bankám letos splatit 404 milionů eur. Díky refinancování se splatnost posunula do roku 2031.

CPI udělala v posledním roce celou řadu transakcí s cílem získat peníze na splácení dluhů. Nedávno prodala polovinu svého hotelového byznysu společnosti Best Hotel Properties napojené na skupinu J&T.

Obchod se uskutečnil v podobě vytvoření společného podniku, do něhož CPI vložila hotely. Hodnota transakce s 50procentním podílem je 173 milionů eur. To jsou podle současného kurzu 4,4 miliardy korun. Součástí této transakce byl například kongresový hotel Clarion u stanice metra Vysočanská v Praze 9.

Po výše popsaném refinancování německé firmy GSG čeká letos na Vítkovu CPI splacení úvěrů a dluhopisů v objemu 354 milionů eur. V roce 2025 bude muset splatit 408 milionů eur.

Reklama

Doporučované