Dvě pětiny firem mají problém získat úvěr bez záruky NRB

Nemožnost získání úvěru bez záruky Národní rozvojové banky (NRB) považuje za významnou překážku pro svůj byznys čtyřicet procent českých firem, ukázal průzkum AMPS ČR.

Nejčastěji to jako problém vnímají střední firmy do 250 zaměstnanců, které podnikají v oblasti průmyslu a výroby. Vyplývá to z průzkumu agentury IPSOS pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

Ilustrační fotografie

Banky jsou v krizích opatrné

„Je to logické, protože situace na trhu je nyní velmi nepřehledná a těžko předvídatelná. Jedním z důvodů je i to, že ekonomika zemí, na kterých jsme jako exportní ekonomika závislí, nemá aktuálně prorůstové vyhlídky. Banky jsou tedy opatrné,“ říká předseda představenstva AMSP ČR Josef Jaroš.

Přes 90 procent dotázaných firem, které v minulosti využily záruky NRB, je hodnotí jako důležitou podporu ve složité finanční situaci. Nejčastěji šlo o podniky s 50 až 249 zaměstnanci v odvětí výroby a průmyslu.

Podpora elektromobility pro firmy a OSVČ: Národní rozvojová banka přijímá žádosti o zaručení úvěru

Záruku NRB v kombinaci s běžným úvěrem využily dvě pětiny firem

Kombinace záruky a úvěru v běžné bance nabývá velmi na významu v obtížných letech, kdy podnik nemá možnost krýt financování úvěru běžným způsobem – například majetkem, zásobami a podobně. Jde tedy o velice rozumný nástroj, který využívají hlavně středně velké společnosti z oblasti obchodu, kterých bylo víc než 55 procent.

Naopak ve službách tuto kombinaci využila pouze pětina firem. To ale vychází zejména z toho, že obchodní podniky a částečně i výrobní firmy mají největší část peněz vázanou ve skladových zásobách na rozdíl od sektoru služeb.  Společnosti se zároveň obávají, že dostupnost záruk se teď sníží.

Většina využitých záruk se pohybovala v rozmezí jednoho až třiceti milionů korun. Vyšší objem záruk využívaly podniky ze sféry obchodu, naopak společnosti podnikající ve službách využívaly výrazně nižší objemy záruk.

Průzkum mezi českými firmami (IPSOS)

„Zde je jasně vidět, že obchod má z principu podnikání větší obraty než výroba, a marži často tvoří jen na prodaném zboží. Proto se tu projevuje vysoká potřeba záruky ve větších objemech, kdy 27 procent záruk bylo mezi 10 a 30 miliony korun,“ doplňuje Josef Jaroš.

Více než polovina středních firem, především z výrobního sektoru, uvažuje o využití záruky spíš na nové investice. Při současné nestabilitě trhu, která se týká právě zejména výrobního sektoru, je záruka Národní rozvojové banky (NRB) jednou z mála možností, jak investici realizovat.

Na druhou stranu, i přes aktuální situaci na trhu, až polovina výrobních firem považuje za snazší získat úvěr nyní než v loňském roce. Jde hlavně o střední podniky a také ty, které už záruky využily.

Redakčně upravená tisková zpráva AMSP ČR

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme