Nejvyšší soud odmítl dovolání popíračů katyňského masakru. ‚Trest za projev svobody slova,‘ míní Skála

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání skupiny odsouzené za popírání válečného zločinu, masakru polských válečných zajatců v Katyni. Mezi odsouzenými je i bývalý místopředseda KSČM Josef Skála, jenž si vyslechl trest osm měsíců vězení s podmínečným odkladem na 1,5 roku. Soud rozhodl bez veřejného jednání. Výsledek sdělila Iva Kaňáková, mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 7, který se případem zabýval. NS prozatím plné odůvodnění nezpřístupnil.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda KSČM Josef Skála

Bývalý místopředseda KSČM Josef Skála (archivní foto) | Foto: Petr Hloušek / Právo | Zdroj: Profimedia

Odsouzení by se teoreticky ještě mohli obrátit na Ústavní soud. Museli by však argumentovat porušením svých základních práv.

Stejný trest jako Skála si vyslechli i dva spoluobžalovaní -–amatérský historik Juraj Václavík a Vladimír Kapal ze Svobodného rádia, kde názory zazněly. Rádio musí výrok odsuzujícího rozsudku zveřejnit na internetu. Skála, Václavík a Kapal zpochybňovali v diskusi zveřejněné v létě 2020 to, že katyňský masakr spáchali Sověti.

Soud potvrdil Skálovi podmínku. Popíral, že za katyňským masakrem stál Sovětský svaz

Číst článek

Podle zjištění historiků stála za masakrem v roce 1940 sovětská tajná policie NKVD. Kapal ale v pořadu například uvedl, že „všechno je trošičku jinak, než se nám snaží v současné době namluvit“.

Skála zase řekl, že na vytváření nacistické legendy o NKVD od počátku spolupracovala exilová polská vláda a že tuto verzi zrežíroval nacistický ministr propagandy Joseph Goebbels. Exhumaci tisíců těl z hromadných hrobů označil za údajnou. Kapal následně záznam rozhovoru nahrál na kanál YouTube.

Po vynesení pravomocného verdiktu u odvolacího soudu Skála uvedl, že cítí obrovskou hořkost a že je „uložení trestu za projevení svobody slova velkým precedentem pro celou republiku“. Kapal uvedl, že proces považuje za politický. Václavík hovořil o záměrné kriminalizaci a zastrašování.

Za trestný čin popírání genocidia hrozilo všem obžalovaným až tříleté vězení. „Musíme souhlasit s obžalovanými v tom, že názor na to, kdo může za katyňský masakr, se historicky opravdu vyvíjel. Od 90. let do současné doby je už ale výklad historicky ustálený,“ uvedla loni v červnu předsedkyně odvolacího senátu pražského městského soudu Hana Chaloupková. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme