Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Oběť a agresora nelze klást na stejnou rovinu, píší autoři petice papežovi

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 20. března 2024 12:47
Oběť a agresora nelze klást na stejnou rovinu, píší autoři petice papežovi

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / thisisbossi / Creative Commons

Praha - Prvosignatáři a iniciátoři evropské výzvy „S palčivou starostí“, kterou podepsala řada významných osobností, píší papeži Františkovi. 

V reakci na jeho nedávné výroky, ve kterých papež v rozhovoru pro švýcarskou televizi a rozhlas vyzval Ukrajinu k jednání pod bílou vlajkou, zaslali organizátoři petice prostřednictvím apoštolské nunciatury v Praze otevřený dopis a text evropské výzvy. Lidé z okolí papeže Františka později jeho výroky vysvětlovali odkazem na to, že papež bílou vlajkou neměl na mysli výzvu ke kapitulaci, ale k odvaze k jednání.

Autoři petice pak připomněli, že na 14. března zároveň připadlo výročí vydání encykliky papeže Pia XI. „S palčivou starostí“ (Mit brennender Sorge), ve které tehdejší papež v roce 1937 varoval před nacistickou ideologií a na kterou výzva rovněž odkazuje.

„Jako katoličtí křesťané či jako lidé, kteří si evropské kultury váží, se s prosbou o solidaritu s Ukrajinou obracíme tímto otevřeným dopisem také na Vás, protože jste nespornou mravní autoritu, jejíž slovo má váhu. Je pro nás bolestné a nepochopitelné, že v některých svých výrocích jako byste kladl agresora a oběť na touž rovinu. Mrzí nás, stejně jako to mrzí ukrajinské přátele, že Ukrajinu nepovzbudíte v její obraně, naopak naznačujete, že by měla resignovat,“ uvádějí autoři dopisu.

„Ukrajina potřebuje v boji s Ruskou federací nejen materiální a vojenskou pomoc, ale také povzbuzení a jednoznačné ujištění, že si i my na západě uvědomujeme, kdo je skutečný agresor. Nesmíme zapomínat, že Ukrajina vede spravedlivou obranou válku za svoji nezávislost a svobodu. Je naší mravní povinností ji v jejím úsilí maximálně podpořit,“ říká zástupce Paměti národa Martin Kroupa a jeden z iniciátorů petice, jejíž celý text uvádíme níže.

Česká nevládní organizace Paměť národa dokumentuje zločiny nacismu a komunismu v České republice a sousedních zemích. Tento projekt zastřešuje organizace Post Bellum. V rámci organizace již dva roky funguje sbírka Pomozte Ukrajině, která je jednou z největších v zemi.

K dnešnímu dni má petice více než 4100 podpisů z více než dvaceti zemí. 

 

SPOLEČNĚ ZA UKRAJINU!

Jsou 2 roky od začátku války v Evropě. Rusko (navzdory sankcím a ztrátám) významně obnovuje lidské a materiální kapacity a na druhé straně statečně bojující Ukrajině se nedostává moderních zbraní ani munice. Konec války je v nedohlednu a zdá se, že podpora Evropy Ukrajiny začíná uvadat. Pojďme se za Ukrajinu společně postavit touto výzvou:

 

My níže podepsaní, chceme, aby se evropští lídři zavázali k těmto bodům:

1. K urychlené dlouhodobé finanční a materiální pomoci Ukrajině

2. Ke zrušení byrokratických překážek, kterým čelí zbrojní průmysl

3. K cíli obnovy územní celistvosti Ukrajiny

 

S palčivou starostí

My, evropští občané s palčivou starostí sledujeme poslední vývoj války proti Ukrajině. Rusko navzdory sankcím a ztrátám významně obnovuje lidské a materiální kapacity. Statečně bojující Ukrajině se na druhé straně nedostává moderních zbraní ani munice. Ve Spojených státech amerických se čím dál častěji objevují hlasy volající po snížení nebo dokonce pozastavení dodávek potřebného vojenského materiálu. Evropská unie přes veškeré přísliby, hospodářskou a politickou moc s podporou zaostává. Druhým z pilířů evropského projektu má být spolupráce v zahraniční a bezpečnostní oblasti, přitom ruské rakety už téměř dva roky dopadají nedaleko evropských měst a miliony nešťastných uprchlíků hledají pomoc v našich společnostech. Vladimir Putin opakovaně deklaruje, že jeho dlouhodobým cílem je obnovení sféry vlivu a dominance nejen v Ukrajině, ale také v zemích našich pobaltských partnerů, a nakonec celé východní i střední Evropě. Pokud Evropa dopustí dlouhotrvající konflikt, Rusové získají strategickou výhodu. Jakýkoliv úspěch v Ukrajině vedení Ruské federace posílí a inspiruje v pokračování agresivní války a je proto přímým ohrožením svobody a demokracie v Evropě i jejího integračního procesu. Obrana nezávislé a demokratické Ukrajiny je zápasem o naši společnou bezpečnost. Proto s hlubokými obavami vyzýváme všechny evropské politiky, aby se zavázali k dlouhodobé finanční a materiální pomoci Ukrajině, zasadili se o zrušení byrokratických překážek, kterým čelí zbrojní průmysl, a obnovu územní celistvosti Ukrajiny učinili cílem zahraniční a bezpečnostní politiky EU.

 

Prvosignatáři

Martin Kroupa (Post Bellum/Memory of nation, CZ)

Prof. Timothy Snyder (Yale University, USA)

prof. Timothy Garton Ash (Oxford University, UK

prof. Remi Brague (Sorbonne Université, FR)

prof. Alexis Nuselovici (Aix-Marseille Université, FR)

prof. Lenka Karfíková (Charles Univerzity, CZ)

prof. Filip Karfík (Fribourg University, CZ)

Marek Mutor (Platform of European Memory and Conscience, PL)

Rebecca Harms (MEP, DE)

Milan Horacek (former MEP, DE/CZ)

Lukas Beckmann (former member of Bundetag, DE)

Ferdinand Trauttsmandorff (ambassador emeritus, AT)

Daniel Kroupa (prof., former disident, CZ)

Mikuláš Kroupa (director Post Bellum, CZ)

Jan Dobrovský (chairman, Kollegium Memory of Nation, CZ)

Jan Polouček (Post Bellum/Memory of Nation, CZ)

Šimon Pánek (director, People in need, CZ)

prof. Tomáš Halík (Charles University, CZ)

Jakub Landovský (ambassador to NATO, CZ)

Martin Palouš (ambassador emeritus, CZ)

Organizátoři petice: Čeští novináři a dokumentaristé z Paměti národa.

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 102)