Policie zasahuje na úřadě exekutora Igora Ivanka Foto: Jan Hrbáček

Soud poslal do vazby pražského exekutora Ivanka, měl zpronevěřit desítky milionů

Soud poslal do vazby pražského exekutora Igora Ivanka, obviněného ze zneužití pravomoci úřední osoby. Důvodem je obava vyšetřovatelů, že by mohl utéct, nebo ovlivňovat svědky, píše web Seznam Zprávy. jak Česká justice informovala, policie zadržela Ivanka tento týden kvůli podezření, že z jeho Exekutorského úřadu Praha 10 byly vyvedeny desítky milionů korun.

Vyšetřovatelé případu podali Obvodnímu soudu pro Prahu 6 návrh na vzetí Ivanka do vazby. „Návrhu bylo vyhověno,“ řekl Seznam Zprávám soudce Kryštof Nový, který rozhodl, že Ivanko skončí v pankrácké vazební věznici. Důvodem je obava, že by mohl uprchnout, nebo že by mohl ovlivňovat některé dosud nevyslechnuté svědky. Ivanko se k tomu, z čeho je obviněn, vyjádřit nechtěl.

Exekutorská komora prý vystupovala a vystupuje v případu zpronevěry milionů korun u exekutora Igora Ivanka aktivně. Jeho pochybení znamenají exces a selhání jednotlivce, nikoliv systémovou chybu. Exekutoři to ve středu uvedli ve společném prohlášení. Celkově provedla u exekutora pět kontrol, dvakrát zahájila kárné řízení a jednou podala trestní oznámení. „Výsledky všech kontrol Igora Ivanka jednoznačně ukazují, že nastavení systému dohledové činnosti je plně funkční,“ uvedla Exekutorská komora.

Kvůli podezření ze zpronevěry nejméně 85 milionů korun policie v úterý zasahovala na Exekutorském úřadu Praha 10. Ten s velkým zpožděním vyplácí peníze, které jeho úřad od dlužníků vymůže. Na peníze od něj čeká například Všeobecná zdravotní pojišťovna nebo energetická firma ČEZ. Podle policistů se platby zpožďují kvůli tomu, že z exekutorského úřadu bylo v minulosti vyvedeno zhruba 85 milionů korun. „Na místě detektivové z oddělení hospodářské kriminality pražské policie provádějí úkony trestního řízení. V tuto chvíli případ nemůžeme blíže specifikovat ani k němu poskytnout jakékoliv informace, abychom neohrozili jeho objasnění,“ sdělil v úterý České justici mluvčí policie Jan Daněk.

Vedle trestního oznámení exekutor čelí i třem kárným žalobám a je navrženo jeho odvolání z funkce exekutora. Jedna z kárných žalob byla podle webu podána poté, co se v exekutorském úřadu uskutečnila série kontrol. „Sama Exekutorská komora podnikla první kroky k prověření jeho činnosti již v roce 2017. Během té doby bylo provedeno pět kontrol, byly podány dvě kárné žaloby a také trestní oznámení,“ uvedli nyní zástupci Komory. Výsledkem zjištěných skutečností bylo podání trestního oznámení, které však Policie ČR odložila.

Vzhledem k podezřením, že dochází k opakovaným pochybením provedla Komora další šetření a na základě svých zjištění podala v únoru 2023 další kárnou žalobu, v jejímž rámci Komora navrhovala odvolání Igora Ivanka z exekutorského úřadu. Obě kárná řízení však byla kárným orgánem, Nejvyšším správním soudem, přerušena z důvodu prověřování věci ze strany orgánů činných v trestním řízení. „Vzhledem k tomu, že prověřování ze strany Policie České republiky nebylo do té doby ukončeno, zahájila Exekutorská komora začátkem měsíce března 2024 další kontrolu,“ uvedla dále Exekutorská komora s tím, že v celé kauze vystupují její orgány aktivně.

„Exekutorská komora se dlouhodobě snaží rychle a účinně reagovat na jednání soudních exekutorů, kterými jsou úmyslně porušována profesní pravidla. Jako profesní sdružení však bohužel nemá dostatečné pravomoci k rozhodnutím, která by vedla k rychlému a konečnému řešení takovýchto situací. O odvolání soudního exekutora z výkonu úřadu může rozhodnout pouze kárný senát Nejvyššího správního soudu a o pozastavení výkonu exekutorského úřadu rozhoduje ministr spravedlnosti,“ dodávají zástupci Komory v prohlášení.

Eva Paseková