E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Nová výstava Planeta Praha

Proč mají ježci rádi vajgly? Nová výstava Planeta Praha vypráví o pražské přírodě jinak, než jsme zvyklí a pozoruje město „očima“ rostlin a živočichů. Jak vnímají chodníky, pukliny v omítce, nádražní peróny nebo pouliční lampy? Jakým způsobem a jak úspěšně využívají prostředí, které si lidé vystavěli pro sebe? Kolik „obyvatel“ vlastně Praha dohromady má? Nejen na tyto otázky odpoví výstava, kterou připravil CAMP ve spolupráci s tvůrci dokumentárního filmu a knihy Planeta Praha. Významně se na ní podílel i RNDr. Ondřej Sedláček, Ph.D. z katedry ekologie. Výstava je k vidění od 21. března do 1. září 2024.

KDY: do 1. září 2024
KDE: Vyšehradská 51, Praha 2, areál Emauzského opatství

„Často slýcháme o druzích živočichů, které se vlivem lidských aktivit dostávají na pokraj vyhynutí, nebo musí měnit své zažité způsoby fungování. Výstava v CAMPu ukazuje, že lidé a příroda nemusí být vždy ve vzájemném konfliktu a že lze navrhovat město, které nabídne přirozená obydlí pro živočichy. Proto nesmíme při plánování budoucí výstavby zapomínat na biodiverzitu. Moderní město se pak může z tohoto hlediska stát dokonce bohatším, než současná příměstská krajina,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora pro oblast územního rozvoje.

V rámci výstavy bylo atrium CAMPu proměněno v divokou laboratoř pod širokým nebem. V malé městské džungli se tak za šest měsíců trvání vystřídá hned několik rostlinných společenstev v zápase o životní prostor. 

Pro přípravu výstavy byly použity materiály z dokumentárního filmu Planeta Praha (režie Jan Hošek, produkce Radim Procházka, Kuli Film, 2022) a populárně naučné knihy Planeta Praha, kterou v roce 2022 vydalo nakladatelství jakost Jany Kostelecké.

Podrobné informace o výstavě najdete zde. 

 

 

Publikováno: Čtvrtek 21.03.2024 14:30

Akce dokumentů