Rozdělená V4. Lipavský a Sikorski nevěřícně kroutili hlavou nad slovy maďarského ministra

Ministři zahraničních věcí států V4 jsou aktuálně mezi sebou rozpolcení. Zleva Radosław Sikorski za Polsko, český šéf diplomacie Jan Lipavský, maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó a za Slovensko Juraj Blanár.

Schůzka ministrů zahraničí zemí V4

Visegrádská čtyřka je aktuálně všechno, jenom ne jednotná. Státy se neshodnou především v otázce, jak a zda podporovat Ukrajinu v obraně proti ruské invazi. Tisková konference po čtvrtečním setkání ministrů zahraničí V4 v Praze nabídla rozličnou řeč těla, úšklebky i nesouhlasné kroucení hlavou, zejména v podání Jana Lipavského (Piráti) a polského šéfa diplomacie Radosława Sikorskiho.

Pozice jsou jasné. Na jedné straně společně stojí Česko s Polskem, na té druhé pak Maďaři a nově Slováci. V minulosti V4 v otázkách zahraniční politiky, zejména ve spojitosti s Ukrajinou, fungovala de facto stylem všichni proti Maďarsku. Po loňských parlamentních volbách na Slovensku, které ovládl dnes už čtyřnásobný premiér Robert Fico se svojí protiukrajinskou rétorikou, se ve V4 síly vyrovnaly.

Tento fakt dokládá už třeba fotografie, kterou politici sdíleli. Na jedné straně stolu sedí Lipavský společně se Sikorskim, politici s velmi ostrými komentáři a také kroky vůči Rusku. Na straně druhé sedí šéfové diplomacie Maďarska a Slovenska, tedy Péter Szijjártó a Juraj Blanár. Oba se v nedávné době potkali se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem a schůzku hájili.

ČTĚTE TAKÉ: Kubáček: Česku kvůli sporu se Slovenskem hrozí silná izolace. Všechno si komplikujeme

Ministři spolu mezi osmi očima jednali o několik desítek minut déle, než měli, a při jejich příchodu na tiskovou konferenci bylo patrné, že diskuse byla vyčerpávající. Rozkoly ostatně i sami potvrdili.

„Konflikt nemá vojenské řešení,“ zopakoval k válce na Ukrajině Blanár. Szijjártó dodal, že Maďaři vůbec neposílali Kyjevu vojenský materiál. Oproti tomu se ozval Sikorski, který připomněl, že Polsko Ukrajině poslalo už více než čtyři desítky balíčků s vojenskou podporou.

Česko pak stojí za projektem nákupu munice u třetích zemí pro Ukrajinu. Lipavský na tiskové konferenci ocenil, že se k iniciativě Prahy nově připojuje také Varšava. Budapešť s Bratislavou naopak zůstanou mimo.

Očividná řeč těla

Výstup před novináři svojí řečí těla oživil zejména velezkušený ministr zahraničí Polska Sikorski, který tuto pozici zastává od posledních voleb v loňském roce, ale dříve stál v čele resortu diplomacie mezi lety 2007 až 2014. Sikorski napřed řekl, že diplomacie je i o setkávání s lidmi, se kterými nesouhlasí, ale rozhodně by se dnes podle svých slov nesešel s Lavrovem, na rozdíl od svých kolegů.

Sikorski doplnil, že v minulosti se coby ministr zahraničí s Lavrovem setkával. Nyní je ale situace jiná. „Tenkrát Rusové posílali do Evropy jen vražedná komanda. Teď vraždí ve velkém,“ komentoval šéf polské diplomacie.

Na Slovensku se blíží prezidentské volby. Zkuste si volební kalkulačku:

Na to konto k setkávání s diplomaty, se kterými nesouhlasí, reagoval Szijjártó se slovy, že „je rád, že od kolegů slyší něco jiného, než dřív“, a těší ho, že takto jeho partneři přemýšlí. Sikorski i Lipavský následně začali nesouhlasně kroutit hlavou. Polský ministr s úsměvem, šéf české diplomacie s údivem v očích.

Aby toho nebylo málo, na dotaz, zda je podle něj Slovensko stále kvalitní partner co se týče například sdílení informací, Sikorski odpověděl: „Volby mají své důsledky. Jak v Polsku, tak na Slovensku. Slovensko kdysi pomáhalo Ukrajině i vojensky, a teď zkrátka ne.“ „Mezi spojenci v NATO není možné rozlišovat. Nevím, jak jinak na to odpovědět,“ reagoval na stejný dotaz Lipavský.

Státy V4 se shodly alespoň na tom, že Rusko je agresor a Ukrajinu napadlo neoprávněně. Že se ale například Slovensko nezapojí společně s Maďarskem do české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu, kritizoval slovenský opoziční lídr Michal Šimečka z Progresivního Slovenska. „Náš soused čelí brutální agresi a my čekáme, že se bude bránit polštáři a peřinami?“ tázal se na sociální síti X Šimečka.

Tagy: